Ken Griffin investuje do akcií Palantir. Ví něco, co Wall Street přehlíží?

Známý miliardář a zakladatel společnosti Citadel Ken Griffin, který je dobře známý svou schopností vybírat vítězné akcie, nedávno překvapil investory tím, že výrazně zvýšil svou investici do akcií umělé inteligence, které podle předpovědí Wall Street čeká dvouciferný pokles. Jeho investice do této technologické velmoci jde proti proudu a vyvolává spekulace, že možná identifikoval potenciálního dlouhodobého “vítěze”, kterého ostatní přehlédli.

Griffin, který Citadel založil v roce 1990, vybudoval z této společnosti dosud nejziskovějšího správce hedgeových fondů. Obrovský fond v hodnotě 64 miliard dolarů investuje do řady akcií, z nichž některé zahrnují vlivné technologické giganty, kteří letos přispěli k růstu indexu S&P 500 na rekordní úrovně.

Navzdory nepředvídatelnosti akciového trhu Griffinův pozoruhodný úspěch při výběru lukrativních akcií přiměl investory věnovat pozornost jeho rozhodnutím. To platí zejména v případě jeho posledního podniku, kdy navýšil svou investici o 1 000 % do společnosti Palantir Technologies (NYSE: PLTR), která se zabývá umělou inteligencí.

Zdroj: Getty Images

Předpokládá se, že trh s umělou inteligencí do konce desetiletí exponenciálně vzroste ze současné hodnoty 200 miliard dolarů na odhadovaný 1 bilion dolarů. Pokud by bylo tohoto pokroku dosaženo, přineslo by to počátečním investorům do AI značné výhody. Griffinovo portfolio již zahrnuje špičkové technologické hráče, jako jsou společnosti Microsoft, Nvidia a Amazon, což mu poskytuje značnou expozici vůči rychle rostoucímu odvětví AI.

Jeho nedávná investice do společnosti Palantir Technologies následně zdvojnásobuje jeho sázku na odvětví AI. Griffin ve druhém čtvrtletí posílil svůj podíl o 1 100 % na 5 680 767 akcií, a to i přesto, že většina analytiků se přimlouvá za ponechání akcií. Akcie společnosti Palantir po 150% nárůstu v letošním roce nyní podle odhadů v příštích 12 měsících klesnou o 32 %.

Ačkoli akcie Palantir, které se v současnosti obchodují na 120násobku odhadu budoucích zisků, překonávají svým oceněním dokonce i Microsoft, Nvidii a Amazon. Toto vysoké ocenění přimělo několik analytiků a investorů ustoupit od svých původních optimistických postojů, zejména s ohledem na přemrštěné náklady spojené s růstovou akcií.

Komplexní posouzení potenciálních zisků společnosti Palantir v dlouhodobém horizontu by však mohlo představovat slibnější scénář. Nedávný růst komerční zákaznické základny společnosti představuje novou hnací sílu pro dlouhodobý růst.

Společnost Palantir nabízí zákazníkům služby, které slouží k agregaci jejich dat a jejich využití pro efektivnější obchodní rozhodování nebo zvýšení efektivity. Většina jejích dřívějších příjmů pocházela ze státních zakázek. V poslední době se však hlavním motorem růstu stali komerční zákazníci, zejména ti, kteří jsou spojeni s umělou inteligencí.

V posledním čtvrtletí se počet komerčních zákazníků společnosti Palantir v USA zvýšil o 83 % na téměř 300, zatímco před zhruba čtyřmi lety to bylo pouze 14 amerických komerčních zákazníků. Odpovídajícím způsobem vzrostly i příjmy společnosti od těchto zákazníků, které se vyšplhaly o 55 % na 159 milionů dolarů.

Tito komerční zákazníci jsou nadšeni platformou umělé inteligence (AIP) společnosti Palantir, která byla uvedena na trh v loňském roce. Rostoucí využívání AIP zároveň vedlo společnost Palantir k tomu, že za poslední čtvrtletí zaznamenala čistý zisk ve výši 134 milionů dolarů, což představuje nejziskovější čtvrtletí v její dvacetileté historii.

Přestože společnost Palantir existuje již několik let, její nově objevený úspěch při ovládnutí komerčního trhu a pokračující vysoký růst v oblasti vládních služeb potenciálně odhaluje dlouhodobý výrazný růst příjmů. Navzdory vysoké současné ceně akcií by tedy exploze příjmů v budoucích letech mohla investorům přinést značné zisky.

Ačkoli tedy akcie společnosti Palantir, které analytici vykreslují jako akcie, jimž hrozí dvouciferný pokles, mohou krátkodobé investory odradit, Griffin – který má cit pro dlouhodobé vítěze – to vidí jinak. Jeho rozhodnutí navýšit svůj podíl ve společnosti Palantir naznačuje opačný pohled, který vidí Palantir jako společnost s dlouhodobým růstovým potenciálem. Navzdory obecným názorům Wall Street se zdá, že Griffin je připraven riskovat akcie, což v budoucnu vždy povede k potenciálně významným ziskům.