Měli byste zapomenout na Bitcoin a koupit si raději Solanu?

Dokáže Bitcoin obstát proti explozivnímu růstu Solany? Zjistěte, jak si tyto kryptoměny vedou.

Investoři do kryptoměn očekávají od Bitcoinu (BTC) v příštích několika letech velké věci. Největší kryptoměna nedávno provedla čtvrté snížení odměn za těžbu na polovinu, jen několik týdnů poté, co Komise pro cenné papíry (SEC) schválila 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF) vlastnících Bitcoin. Za posledních 52 týdnů vzrostly ceny Bitcoinu o 124 % a tento nárůst má být úpatím nadcházejícího horského výstupu.

Solana (SOL) však způsobuje, že nedávné zisky Bitcoinu vypadají vyloženě jako zklamání. Platforma chytrých kontraktů s vysokým výkonem a nízkými poplatky si za stejné období připsala neuvěřitelných 476 %.

Dokáže si Solana udržet tuto obrovskou tržní dynamiku, nebo budou cenové trendy v dalším období vypadat jinak? Měli by investoři do bitcoinu převést svá digitální aktiva raději na mince Solana? Pojďme se na to podívat.

Zdroj: Gettyimages

Jak se Solana liší od Bitcoinu

Projekt Solana chce „přinést blockchain lidem“. Blockchainová platforma Solana dokáže zpracovávat chytré kontrakty velmi rychle a s minimálními poplatky za zpracování. Díky těmto vlastnostem se do ekosystému Solana mohou snadno zapojit vývojáři aplikací všeho druhu a hrát si s ním. Budování velké vývojářské komunity tímto způsobem by mělo časem vést až ke spoustě užitečných a hodnotných projektů.

Solana chce pomoci obyčejným lidem na celém světě převzít kontrolu nad svými financemi, online zkušenostmi a majetkem. Již nyní je oblíbenou platformou pro správu nepeněžitých tokenů (NFT), která dokáže sledovat vlastnictví jakéhokoli digitálního nebo fyzického aktiva.

Nakonec by se díky této filozofii mohla Solana stát klíčovou součástí komunity Web3 a decentralizovaných financí. Tato blockchainová síť byla navržena pro rychlost a efektivitu na základě zkušeností zakladatelské skupiny s budováním sítí mobilních telefonů.

Tato vize se velmi liší od role Bitcoinu jako digitální měny, která se zaměřuje na správu majetku a ochranu hodnoty. Bitcoin vytváří hodnotu tím, že nabízí omezený přístup k záměrně vzácnému digitálnímu aktivu. Naproti tomu Solana získává na hodnotě tím, že lidé vytvářejí a používají aplikace na její vývojářsky přívětivé platformě.

Obě kryptoměny tedy mají několik společných vlastností, ale byly vytvořeny pro zcela odlišné účely.

Je také třeba říci, že Solana začala svůj rok, kdy překonávala výnosy Bitcoinu, z uměle nízkého bodu. Digitální měna se ocitla zapletená do krachu kryptoměny FTX a investoři Solaně toto spojení pomalu odpouštěli. Jak Bitcoin, tak akciový index S&P 500 (SPY) překonaly Solanu, pokud srovnávací graf roztáhnete na tříletou perspektivu.Může jediná kryptoměna splnit všechny vaše investiční cíle?

Bitcoinoví maximalisté, jako je předseda představenstva MicroStrategy (MSTR) Michael Saylor, budou tvrdit, že Bitcoin je jediná kryptoměna, která má nějakou hodnotu. Ostatní blockchainové projekty mohou být užitečné, ale nikdy nevytvoří bohatství srovnatelné s budováním hodnoty původní kryptoměny.

Teprve čas ukáže, zda mají tito extrémní býci Bitcoinu správnou myšlenku. Do té doby se zdá, že v rozvíjejícím se oboru kryptoměn je prostor pro mnoho různých mincí a tokenů, z nichž každý uspokojuje různé myšlenky v rámci web3 a decentralizovaných finančních trhů – nemluvě o případných obchodních nástrojích zítřka založených na blockchainu, které ještě nebyly vynalezeny.

Solana není zdaleka jedinou platformou pro chytré kontrakty. Největším jménem v této nice je Ethereum (ETH), které svádí s vysokorychlostním zpracováním Solany dobrý boj řadou technických vylepšení platformy. Jeho funkce Web3 vám možná připomene Polkadot (DOT), který byl vytvořen nadací Web3 Foundation, aby sloužil právě tomuto trhu.

Diverzifikace pro budoucnost

Očekávám, že během několika příštích let najdou všechny tyto kryptoaktivní tituly pohodlné dlouhodobé provozní modely. Za předpokladu, že silnější ochrana soukromí a flexibilnější systémy správy aktiv Web3 jsou správným směrem vpřed, měly by všechny vybudovat významnou hodnotu pro rané investory.

Nedoporučoval bych prodávat všechny své Bitcoiny výměnou za velkou pozici v Solaně. Nejlepším přístupem je pravděpodobně zdravý mix různých kryptoměn a celý koš kryptoměn by měl být malou částí diverzifikované investiční filozofie. Ať už Solana od této chvíle prudce vzroste, nebo se zhroutí, ostatní jména v tomto širokém portfoliu by se měla zvednout, aby chránila a dlouhodobě zvyšovala vaše bohatství.

Zdroj: Shutterstock