Proč je Bitcoin nejoblíbenější kryptoměnou miliardářů?

Bitcoin nyní přitahuje pozornost nejbohatších investorů světa. Zde je důvod.

Poté, co se Bitcoin (BTC) po většinu posledních sedmi měsíců obchodoval v poklesu nebo do strany, je možná konečně připraven na zásadní průlom. Investiční společnost Bernstein právě vydala zprávu, ve které podrobně popisuje všechny důvody, proč si myslí, že by Bitcoin mohl do konce roku 2025 dosáhnout nového historického maxima 200 000 USD.

Na základě současné ceny Bitcoinu ve výši přibližně 68 000 USD by to představovalo téměř 200% nárůst. V důsledku toho se zdá, že miliardoví investoři se do nákupu této kryptoměny vrhají právě teď. Mezi nejvýznamnější z nich patří manažeři hedgeových fondů a technologičtí podnikatelé a všichni se zřejmě domnívají, že Bitcoin čeká po prezidentských volbách v roce 2024 velká rally. Mohli by tedy mít pravdu?

Kteří miliardáři nakupují Bitcoin?

Michael Saylor, výkonný předseda společnosti MicroStrategy (MSTR), je pravděpodobně nejvýznamnějším z miliardářských býků. Letos v létě na konferenci o Bitcoinu v Nashvillu ve státě Tennessee předpověděl, že by digitální mince mohla do roku 2045 dosáhnout ceny 13 milionů dolarů. A pokračuje v agresivních nákupech společnosti MicroStrategy, a to až do té míry, že tato společnost nyní drží více než 1 % všech Bitcoinů na světě.

Do Bitcoinu se vrhají i další technologičtí miliardáři, včetně Marka Cubana a Jacka Dorseyho, šéfa společnosti Block (SQ). Stejně tak přední investoři rizikového kapitálu ze Silicon Valley, z nichž někteří se nyní zapojují do prezidentských voleb v roce 2024. Na znamení jejich býčího výhledu na kryptoměny Dorsey nedávno předpověděl, že do roku 2030 by cena kryptoměn mohla dosáhnout 1 milionu dolarů.

A nakonec jsou tu miliardáři, manažeři hedgeových fondů, kteří se vrhají na nové spotové bitcoinové burzovně obchodované fondy (ETF). Na základě údajů 13F od Komise pro cenné papíry a burzy je možné dát dohromady, které fondy je nakupují a kolik jich vlastní.

Jedním z největších subjektů, které je třeba sledovat, je Millennium Management vedený miliardářem Israelem Englanderem, který na začátku roku naložil do Bitcoin ETF 2 miliardy dolarů. Celkově nyní existuje více než 600 investičních firem, které mají významné podíly v Bitcoin ETF.

Proč miliardáři nakupují Bitcoin?

Na základě výše uvedeného by mohlo být snadné dojít k závěru, že tito miliardáři nakupují Bitcoin především proto, že očekávají, že jeho cena v krátkodobém horizontu výrazně vzroste. V kryptografickém průmyslu se tomu říká „Number Go Up“. Kupujete Bitcoin, protože doufáte, že jeho cena vzroste, a nestaráte se o to, proč.

To je však pravděpodobně příliš zjednodušený obraz nákupní aktivity miliardářů. V rámci své předpovědi ceny Bitcoinu ve výši 200 000 dolarů společnost Bernstein uvedla řadu přesvědčivých důvodů, proč jej koupit.

Zdroj: Getty Images

Prvním z nich je to, co Bernstein označuje jako „novou institucionální éru“ Bitcoinu. Ta zahrnuje rozsáhlý nákup ze strany institucionálních investorů, kteří nyní považují kryptografickou měnu za samostatnou třídu aktiv. A zahrnuje také spuštění nových spotových ETF na bitcoin.

Podle Bernsteina tato nová institucionální éra znamená, že největšími držiteli Bitcoinu se stanou instituce z Wall Street a miliardáři. S přílivem všech těchto nových peněz do Bitcoinu jeho cena pravděpodobně prudce vzroste.

Druhým faktorem je rostoucí uvědomění, že Bitcoin může sloužit jako zajištění proti nejistotě. Pokud se obáváte hyperinflace, koupíte si Bitcoin. Pokud se obáváte zadlužení americké vlády ve výši 35 bilionů dolarů, koupíte si Bitcoin. Máte-li obavy z geopolitického napětí na Blízkém východě, koupíte si Bitcoin.

Tak například banka JPMorgan Chase (JPM) hovoří o něčem, co označuje jako „obchod s oslabením“. To se týká především znehodnocování amerického dolaru a také rostoucí nestability ve světě. Abyste se zajistili proti riziku, přesunete své peníze do bitcoinu a dalších aktiv, která jsou vnímána jako stabilnější. V nedávné zprávě JPMorgan Chase naznačuje, že tento obchod se znehodnocením bude pokračovat i v roce 2025, což bude tlačit na růst ceny zlata i Bitcoinu.

Jak přemýšlet jako miliardářský investor

Samozřejmě byste neměli nakupovat Bitcoin jen proto, že tak činí bohatí miliardáři. Rozhodně byste se však měli naučit myslet jako miliardář. Namísto spoléhání se na zjednodušující argument „číslo jde nahoru“ si můžete vytvořit mnohem sofistikovanější argumentaci, proč byste měli tuto kryptoměnu kupovat.

Z mého pohledu je na bitcoinu přitažlivé to, že může fungovat jako aktivum „risk on“ i „risk off“. Jinými slovy, Bitcoinu se může dařit, když na trhu převládá býčí nálada, ale může také nabízet ochranu na trzích s poklesem. Z tohoto důvodu jsem vůči Bitcoinu do roku 2025 býčí. Do konce příštího roku bychom mohli hovořit o digitálním aktivu, které se bude obchodovat blízko úrovně 200 000 USD.

Zdroj: Canva