Je Bitcoin stále tou nejúspěšnější kryptoměnou v historii?!

Na nákup této legendární kryptoměny je ještě čas.

Pro investory do kryptoměn to byl skvělý týden. Ceny mnoha hlavních kryptoměn v posledních dnech prudce vzrostly a mnozí odborníci volají po dalším růstu. Cathie Woodová – ikonická investorka známá svým agresivním investičním stylem – se totiž domnívá, že jedna legendární kryptoměna má před sebou ještě více než 5300% růst.

Tato slavná kryptoměna zůstává vaší nejlepší sázkou

Pokud jde o trhy s kryptoměnami, žádné aktivum nemá tak známé jméno jako Bitcoin (BTC). Existuje pro to spousta skvělých důvodů. Bitcoin odstartoval kryptoměny, když byl uveden na trh v roce 2009, tedy v době, kdy vrcholila finanční krize. Od té doby se objevily stovky dalších kryptoměn a stovky nebo dokonce tisíce dalších začínajících kryptoměn, které se snaží přispět do rostoucího decentralizovaného ekosystému.

Tento prostor je zjevně stále v plenkách, podobně jako byl internet na počátku roku 2000. Inovace však stále přibývají působivým tempem a do růstu schopností a hodnoty kryptoměn byly investovány miliardy dolarů.

Navzdory masivnímu rozšíření kryptosystému zůstává jedna kryptoměna nadřazená: původní Bitcoin. S tržní kapitalizací 1,4 bilionu dolarů zůstává Bitcoin nesporným lídrem v této oblasti, s největším povědomím o jeho jménu, přijetí a vlastnictví. Není divu, že technologičtí investoři, jako je Cathie Woodová – generální ředitelka společnosti Ark Invest – jsou stále nakloněni této klasické kryptoměně.

Začátkem tohoto roku Woodová prozradila, že dlouhodobý cenový cíl její společnosti pro Bitcoin je zhruba 1,5 milionu dolarů — což je výrazně více než dnešní obchodní rozpětí 65 000 dolarů. Pokud by se však institucionální kapitál zapojil ve větší míře, než je tomu v současnosti, mohlo by dojít k ještě většímu nárůstu. „Pokud by institucionální investoři alokovali něco přes 5 % svých portfolií do bitcoinu,“ vysvětlila Woodová, ‚jen to by k projekci přidalo 2,3 milionu dolarů‘ a zvýšilo by její dlouhodobý cenový cíl na 3,8 milionu dolarů – což je cenový cíl s více než 5 000% implikovaným potenciálem růstu.

Zdroj: Canva

Toto je nejlepší strategie pro investování do bitcoinu v současnosti

Stejně jako mnoho jiných jejích předpovědí je Woodové cenový cíl pro Bitcoin extrémně optimistický. Je třeba také zdůraznit, že cena Bitcoinu pravděpodobně v dohledné době nedosáhne hranice 1,5 milionu dolarů — natož 3,8 milionu dolarů. Existuje však spousta důvodů, proč věřit v dlouhodobý cenový potenciál Bitcoinu, i když na jeho přesnou výši si ještě musíme počkat.

Jedním z největších důvodů, proč zůstat u Bitcoinu oproti ostatním módním kryptoměnám, je to, že má výhodu, které se žádná jiná kryptoměna nemůže ani vyrovnat: Historie úspěchu. I když se na cestě vyskytla spousta hrbolů, teze, která stála za spuštěním Bitcoinu v roce 2009, zůstává pevná. Základní mechanismy, které umožňují jeho fungování bez centralizace, jsou dnes již mimo kritiku. A široké vlastnictví bitcoinu napříč retailovými i institucionálními investory zůstává bezkonkurenční. Nakonec, i když ostatní projekty, jako je Ethereum, dokážou na kryptografický ekosystém navrstvit další složitosti a funkce, místo Bitcoinu jako původní kryptoměny s nejdelší historií nemůže být nikdy překonáno.

Pokud uspěje kryptografie jako celek, je velmi pravděpodobné, že uspějí i investoři do Bitcoinu. Ale i když širší krypto svět neuspěje, základní funkce a příslib Bitcoinu zůstanou nedotčeny – což je výhra pro trpělivé držitele.

Existuje několik způsobů, jak investovat do Bitcoinu. Nejlepší je však strategie, kterou mnoho investorů používá pro tradiční investice: Průměrování dolarových nákladů. Tato strategie, při které pravidelně nakupujete stanovenou hodnotu aktiva – řekněme 100 dolarů každý druhý měsíc – je mimořádně účinná pro volatilní aktiva, jako je Bitcoin. Při zprůměrování dolarových nákladů zaujímáte extrémně dlouhodobý pohled s vědomím, že budete nakupovat při všech typech cen, ale zejména při náhlém poklesu cen. Tímto způsobem si vždy uzamknete atraktivní průměrný vstupní bod do aktiva, o kterém se domníváte, že má obrovský dlouhodobý potenciál – a to vše bez nutnosti sázet na jediný vstupní bod.

Dosáhne Bitcoin někdy vznešeného cenového bodu 3,8 milionu dolarů, který si vizualizuje Cathie Wood? Možná za několik desetiletí, nebo dokonce za několik století. Ale nenechte se ovlivnit žádnými konkrétními cenovými cíli své investiční strategie. Pokud chcete mít expozici vůči Bitcoinu, začněte investovat již nyní a vytvořte si strategii průměrování nákladů na dolar, která zvýší vaše šance na úspěch bez ohledu na to, kam se cena Bitcoinu v krátkodobém horizontu pohne.

Zdroj: Canva