Jaderná energetika a AI – co mají tato témata společného?

Nukleární energetika je dost možná sektorem, který bude z nástupu umělé inteligence těžit opravdu ve velkém stylu.

Pokud jde o vydělávání peněz na akciovém trhu, zjistil jsem, že jedním z nejlepších přístupů je investovat do podniků, které řeší problémy. Koneckonců společnosti, které přijdou na to, jak vyřešit široce rozšířený problém, mohou vytvářet udržitelnou poptávku, příjmy a zisky. A to vše by mělo vést k vyšším cenám akcií.

Podle této logiky je možná čas podívat se na akcie energetických společností.

Jak se v posledních letech ukázalo, elektrické sítě po celém světě jsou již nyní zatíženy rostoucí poptávkou po energii. A díky vzestupu umělé inteligence může svět brzy čelit obrovské energetické krizi.

To proto, že aplikace umělé inteligence vyžadují mnohem více energie než tradiční zavedené systémy. Například typické vyhledávání na ChatGPT spotřebuje 10× více energie než tradiční vyhledávání na Googlu.

S přechodem od starších počítačových aplikací k aplikacím AI ve všech odvětvích a oborech se tedy světové energetické nároky dramaticky zvýší.

Společnost Goldman Sachs totiž odhaduje, že díky AI vzroste do roku 2030 poptávka po energii v datových centrech o 160 %. Společnost Morgan Stanley hovoří o téměř pětinásobném nárůstu poptávky po energii generované umělou inteligencí v příštích třech letech. A společnost Wells Fargo předpokládá, že poptávka po elektrické energii pro AI vzroste v letech 2024 až 2030 o 8 050 %.

Poptávka po energii v nadcházejících letech pravděpodobně prudce vzroste.

To je velký problém, protože globální zásoby energie jsou již nyní omezené. Proto ten, kdo poskytne řešení – a bude vyrábět energii potřebnou k pohonu rozmachu umělé inteligence -, by mohl v příštích letech generovat obrovskou poptávku, příjmy a zisky.

Takové společnosti řešící problémy by mohly být další várkou vítězů na burze AI.

A v takovém světě se mi nejvíce líbí akcie jaderné energetiky.

Sledujte mě zde…

Jaderná energetika: Překvapivě bezpečný zdroj energie

Kdysi dávno byla jaderná energie oslavována jako nejlepší zdroj energie na světě.

To bylo před lety, než několik katastrof na titulních stranách novin – například havárie ve Fukušimě v roce 2011, v Černobylu v roce 1986 a na ostrově Three Mile Island v roce 1979 – připomnělo světu, že jaderné elektrárny mohou být skutečně velmi nebezpečné.

Ale to bylo tehdy… a tohle je teď.

K havárii ve Fukušimě došlo téměř před 15 lety. Černobylská katastrofa se odehrála před 40 lety. A havárie na ostrově Three Mile Island se stala téměř před 50 lety.

Věřte tomu nebo ne, ale za tu dobu se toho hodně změnilo.

Technologie jaderné energie se za posledních několik desetiletí výrazně zlepšila. Průmysl vyvinul nová paliva odolnější vůči radiaci, korozi a vyšším teplotám a také pokročilé přístroje pro monitorování každého systému a procesu.

Technologie v tomto odvětví se významně zlepšila.

Nedávné studie totiž ukazují, že na základě údajů o reálném využití jsou jaderné elektrárny výrazně bezpečnější než tradiční elektrárny na fosilní paliva, jako je uhlí, ropa a zemní plyn.

Pokud jde o uhlí, počet úmrtí v důsledku havárií i znečištění ovzduší činí přibližně 24,6 úmrtí na terawatthodinu vyrobené elektřiny. (Pro srovnání, 1 terawatthodina představuje roční spotřebu elektřiny přibližně 150 000 lidí.)

V případě ropy je úmrtnost přibližně 18,4 úmrtí na terawatthodinu. Zemní plyn – asi 2,8 úmrtí.

A jaderná energie má na svědomí pouhých 0,03 úmrtí.

Zdá se tedy, že předsudky, které mají lidé o jaderné energii, jsou ve skutečnosti zcela v rozporu s tvrdými údaji, které inženýři v této věci shromáždili.

Jaderná energie je objektivně bezpečnější než většina ostatních zdrojů energie. To říkají jen čísla. Koneckonců existuje důvod, proč bývala označována za nejlepší zdroj energie na světě.

Zdroj: Getty Images

Nejlevnější, nejčistší a zdaleka nejúčinnější energie

To, jak dobrý je zdroj energie, můžete kvantifikovat podle jeho takzvané „kapacity“ nebo „koeficientu účinnosti“.

Konkrétně, kolik procent času určitý typ elektrárny skutečně vyrábí maximální výkon? Právě to je kapacitní faktor jakéhokoli zdroje energie.

Kapacitní faktor jaderné energie je 93 %. To znamená, že jaderné elektrárny vyrábějí maximální výkon přibližně v 93 % případů.

Víte, jaký je kapacitní faktor elektrárny na zemní plyn? Méně než 60 %.

Jaderné elektrárny jsou při výrobě energie o více než 50 % účinnější než elektrárny na zemní plyn. A to je v podstatě nejbližší konkurence jaderných elektráren…

Protože kapacitní faktor uhelné elektrárny je asi 40 %. U větrných elektráren je to asi 35 %. A u solárních elektráren je to asi 25 %.

Jaderná energie je zdaleka nejúčinnějším zdrojem energie na světě.

Je také nejlevnější.

Výroba jedné megawatthodiny jaderné energie stojí odhadem 71 dolarů. Uhlí stojí přibližně 93 dolarů za megawatthodinu, což je asi o 30 % více než jaderná energie. Zemní plyn vás vyjde na více než 100 dolarů za megawatthodinu, což je asi o 50 % více než jaderná energie. Větrná a solární energie stojí přibližně dvakrát tolik než jaderná energie.

Jaderná energie je tedy jedním z nejbezpečnějších, nejefektivnějších a nejlevnějších zdrojů energie na světě…

A navíc je opravdu čistá.

Odhaduje se, že jaderná energie vypouští méně než 200 tun oxidu uhličitého na gigawatthodinu výroby. To je samozřejmě mnohem méně než uhlí (přes 800 tun), ropa (přes 500 tun) a zemní plyn (přes 300 tun).

Podle našeho názoru je jaderná energie něco jako Michael Jordan v energetice. Má všechno. Trenér ji jen musí nasadit do hry a nechat ji hrát.

To se, přátelé, konečně děje.

Velké peníze sázejí na jadernou energii

Microsoft (MSFT) – jedna z největších a nejvýznamnějších společností na světě – právě využil nabídku společnosti Constellation Energy (CEG) na obnovení provozu nečinné jaderné elektrárny Three Mile Island v Pensylvánii.

Součástí dohody je, že obě společnosti elektrárnu znovu spustí. A po dobu příštích 20 let bude Microsoft kupovat veškerou energii z elektrárny, aby mohl napájet svá datová centra pro umělou inteligenci.

Je zřejmé, že Microsoft nejenže zásadně věří, že jaderná energie je bezpečná, ale také věří, že výroba jaderné energie je pro podporu rozmachu umělé inteligence klíčová.

A není to jen o Microsoftu.

Společnost Alphabet (GOOGL) oznámila záměr začít nakupovat jadernou energii pro napájení svých datových center umělé inteligence. Totéž platí pro společnost Amazon (AMZN).

Mezitím 14 velkých bank z Wall Street – včetně Goldman Sachs (GS), Morgan Stanley (MS) a Bank of America (BAC) – nedávno oznámilo, že společně podpoří snahu o ztrojnásobení světové kapacity jaderné energie do roku 2050.

Závěrečné slovo

Nejde jen o fenomén Wall Street. Vlády po celém světě také intenzivně investují do budoucnosti založené na jaderné energii.

Americká vláda se podmíněně zavázala poskytnout půjčku ve výši 1,5 miliardy dolarů na pomoc při obnovení provozu 800megawattové jaderné elektrárny Palisades v Michiganu.

Japonsko, kde došlo k poslední velké jaderné havárii ve Fukušimě, znovu spouští své jaderné reaktory poté, co se jim ještě před deseti lety vyhýbalo.

Indie usiluje o soukromé financování ve výši téměř 30 miliard dolarů na rozšíření výroby jaderné energie a do roku 2032 chce postavit 20 nových reaktorů.

Švédsko hodlá vynaložit přibližně 40 miliard dolarů na vybudování dvou jaderných reaktorů do roku 2035.

Francie ve svých nových energetických iniciativách upřednostňuje jadernou energii a chce zde postavit šest nových reaktorů.

Totéž se děje ve Velké Británii, která doufá, že postaví až osm jaderných reaktorů, aby do roku 2050 zvýšila výrobu jaderné energie na 25 % celkové výroby energie (ze současných 15 %).

Maďarsko i Česká republika v současné době staví dvojici nových jaderných reaktorů. A Polsko, které staví svou vůbec první jadernou elektrárnu právě v této době, staví raději pozdě než nikdy.

Zdroj: Shutterstock