Analytici Wedbush odhalili optimistický výhled na budoucnost společnosti Roblox

Společnost Roblox Corporation, která nabízí globální platformu pro vytváření a sdílení herních zážitků, se po náročném roce 2021 ocitla ve středu pozornosti investorů a analytiků. Firma čelila výzvám, včetně technických problémů, které dočasně narušily provoz, a kritice ohledně bezpečnosti mladších uživatelů. Přesto analytici z investiční společnosti Wedbush Securities zaujali optimistický postoj k budoucnosti společnosti Roblox. Podle nich má firma silný potenciál růstu díky svému unikátnímu modelu, který dává nezávislým vývojářům volnost při vytváření her a interaktivních zážitků přímo na platformě Roblox. Tato otevřená struktura, která podporuje kreativitu a diverzitu obsahu, láká nejen nové vývojáře, ale také rozšiřuje uživatelskou základnu, čímž zvyšuje příjmový potenciál společnosti. Wedbush očekává, že díky těmto výhodám, společně s plánovanými technologickými vylepšeními a expanzí na nové trhy, dosáhne Roblox Corporation stabilního růstu příjmů a posílí své postavení v herním průmyslu.

Wedbush v pondělí zařadila společnost Roblox (RBLX) na svůj “seznam nejlepších nápadů”, což signalizuje silnou víru v potenciál platformy pro zvýšení návratnosti investic. Společnost v současné době drží pro akcie Roblox rating Outperform se stanoveným cílovým oceněním 49 USD na akcii.

Předtím byl v pondělí zaznamenán nárůst akcií Roblox o 1,8 % a obchodovaly se za 42,89 USD za akcii. Od poloviny dopoledne však celková hodnota akcií v letošním roce oslabila o 6,2 %. Finanční výsledky společnosti čelily komplikacím vyvolaným zprávou o odchodu finančního ředitele Mikea Guthrieho v srpnu a následně v říjnu zprávou společnosti Hindenburg Research o krátkých prodejích.

Soukromá investiční společnost Hindenburg Research zveřejnila obvinění, že Roblox nadhodnocuje ukazatele uživatelů a představuje značné riziko pro bezpečnost dětí – tato obvinění společnost Roblox důrazně popřela. Mluvčí společnosti po zveřejnění zprávy společnosti Hindenburg pro Barron’s uvedl, že “zcela odmítá tvrzení uvedená ve zprávě”. Společnost Roblox se později ke svému přístupu k bezpečnostním opatřením vyjádřila v oficiálním příspěvku na blogu.

V reakci na vznesené obavy o bezpečnost provedla společnost Roblox změny ve svých bezpečnostních zásadách, jak potvrdila zpráva agentury Bloomberg z 23. října. Podrobnosti těchto změn společnost Roblox zatím nepotvrdila.

Podporou pro býčí náladu analytiků společnosti Wedbush je několik prohlášení společnosti, která byla představena na zářijové vývojářské konferenci. Jeden z klíčových bodů se týká zvýšeného výdělkového potenciálu pro vývojáře her. Roblox představil svůj plán umožnit vývojářům na platformě získat vyšší podíl na příjmech tím, že budou vytvářet a prodávat uživatelům více prémiových zážitků.

Na základě toho budou vývojáři brzy odměňováni 50 %, 60 % a 70 % z příjmů za zážitky v ceně 9,99, 29,99 a 49,99 USD. V minulosti byl vývojářům přidělován podstatně nižší podíl na příjmech, přičemž v únorovém podání společnosti 10-K byla uvedena 30% míra sdílení příjmů.

Výzkumný tým Wedbush komentoval tento významný přechod ve výzkumné zprávě a sdělil předpověď, že tento vylepšený model příjmů by mohl motivovat příliv většího počtu herních vývojářů. Větší počet vývojářů neodmyslitelně usnadňuje vytvoření rozsáhlejší, rozmanitější a poutavější herní knihovny, která by mohla přilákat větší počet uživatelů.

Zdroj: Getty Images

Při úvahách o očekávaných výsledcích této nové strategie analytici společnosti Wedbush předpokládají, že od příštího roku dojde k výraznému pokroku. Uvedli: “Očekáváme, že již v příštím roce dojde k posílení a následně k prudkému nárůstu příjmů a ziskovosti společnosti Roblox.”

Společnost Roblox Corporation se chystá ve čtvrtek vyhlásit výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí, což přitahuje značnou pozornost investorů i pozorovatelů v oboru. Podle průzkumu provedeného společností FactSet doporučuje 21 z 34 dotázaných analytiků akcie koupit, 11 doporučuje držet, zatímco pouze dva doporučují prodat.

Společnost vykázala solidní druhé čtvrtletí, v němž dosáhla uvedených 955,2 milionu USD rezervací, což představuje 22% nárůst oproti stejnému čtvrtletí předchozího roku. Vzhledem k tomu, že se Roblox připravuje na oznámení výsledků za třetí čtvrtletí, budou zainteresované strany a Wall Street kriticky hodnotit výsledky společnosti, aby zjistili, zda robustní růstová trajektorie přetrvá.

Přestože rok 2021 představoval pro Roblox náročné prostředí, společnost prokazuje odolnost a přizpůsobivost prostřednictvím nových strategií zaměřených na vývojáře. Při pohledu do budoucna má herní gigant vyzbrojený novým přístupem s příklonem k vývojářům slibný růstový potenciál, díky němuž bude v příštích letech jedním ze sledovaných subjektů.