Srí Lanka nabízí státním zaměstnancům den volna navíc na pěstování potravin

Zdroj: Pixabay
Srí Lanka schválila čtyřdenní pracovní týden pro zaměstnance veřejného sektoru, aby jim pomohla vyrovnat se s chronickým nedostatkem pohonných hmot a povzbudila je k pěstování potravin, uvedla v úterý vláda, která se potýká s nejhorší finanční krizí za poslední desetiletí.
Ostrovní stát, který ve veřejném sektoru zaměstnává přibližně milion lidí, je postižen vážným nedostatkem deviz, kvůli němuž má problémy s placením kritických dovozů pohonných hmot, potravin a léků.
Mnoho z 22 milionů obyvatel země musí stát dlouhé hodiny ve frontách u čerpacích stanic a již několik měsíců trpí dlouhými výpadky elektřiny.
Srílanský kabinet v pondělí pozdě večer schválil návrh, aby zaměstnanci veřejného sektoru dostávali každý pátek po dobu následujících tří měsíců dovolenou, částečně proto, že nedostatek pohonných hmot ztěžuje dojíždění, a také proto, aby je povzbudil k zemědělství.
„Zdá se vhodné poskytnout státním úředníkům volno v délce jednoho pracovního dne … aby se mohli věnovat zemědělské činnosti na svých dvorcích nebo jinde jako řešení očekávaného nedostatku potravin,“ uvedl vládní informační úřad v prohlášení.
Hned ráno budete vědět DŘÍVE NEŽ OSTATNÍ do čeho investovat.
OSN minulý týden varovala před hrozící humanitární krizí a plánuje poskytnout 47 milionů dolarů na pomoc více než milionu ohrožených lidí.
Znehodnocení měny, rostoucí světové ceny komodit a nyní odvolaná politika zákazu chemických hnojiv vyhnaly v dubnu inflaci potravin na 57 %. Vláda jedná s Mezinárodním měnovým fondem o záchranném balíčku a 20. června se v Kolombu očekává delegace.
Spojené státy jsou rovněž připraveny pomoci, uvedl ministr zahraničí Antony Blinken po pondělním pozdním telefonátu s premiérem Ranilem Wickremesinghem.
„V této ekonomicky a politicky náročné době jsou Spojené státy připraveny spolupracovat se Srí Lankou v úzké koordinaci s Mezinárodním měnovým fondem a mezinárodním společenstvím,“ uvedl Blinken na Twitteru.
Wickremesinghe tento měsíc uvedl, že Srí Lanka potřebuje nejméně 5 miliard dolarů na pokrytí nezbytných dovozů do konce roku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *