Inovace Apple zajišťují dlouhodobý růst akcií tohoto technologického giganta

Navzdory přetrvávajícím tlakům na dodavatelský řetězec a regulační orgány společnost Apple (NASDAQ:AAPL) pokračuje v zavádění nových funkcí a produktů, které jí pomohou dlouhodobě udržet její podnikání a cenu akcií AAPL na vysoké úrovni.

Společnost Apple právě ukončila svou každoroční konferenci Worldwide Developers Conference, na níž představila několik nových softwarových funkcí a produktů, které na účastníky udělaly dojem a vyvolaly pozitivní ohlasy v médiích. A přestože akcie AAPL nadále klesají spolu s širším trhem a od počátku roku se propadly o 26 % na 132 USD za akcii, inovace a nové produkty kalifornské společnosti z Cupertina ji předurčují k silnému oživení, až trh konečně povolí a začne se zotavovat.

Služba Pay Later

Hlavní novinkou vývojářské konference společnosti Apple byla možnost pozdějšího placení, která společnost posouvá dále do sektoru finančních služeb. Nová platební funkce s názvem Apple Pay Later je doplňkem oblíbené aplikace Wallet a součástí expanze giganta spotřební elektroniky do světa online financí.

Apple Pay Later umožňuje lidem platit za věci ve čtyřech stejných splátkách, které se platí měsíčně bez účtování úroků. Přechodem do segmentu půjček Pay Later se Apple dostává do přímé konkurence s významnými hráči na poli finančních technologií (fintech), jako jsou PayPal (NASDAQ:PYPL) a Affirm (NASDAQ:AFRM).

Podle analytiků má však společnost Apple, která úspěšně uvedla na trh vlastní kreditní karty, dobré předpoklady uspět a získat podíl na trhu v oblasti půjček typu buy now, pay later.

Dalšími novinkami, které se objevily na týdenní konferenci společnosti Apple, bylo představení nejnovějšího softwaru pro iPhone, iOS 16, který zahrnuje novou zamykací obrazovku; dvou nových počítačů Mac, včetně největšího osvěžení modelu MacBook Air za více než deset let; vylepšení hodinek Apple Watch, mezi něž patří přidání detekce fibrilace síní, která pomáhá se zdravím srdce; přepracování aplikace Apple CarPlay, která ji bude více integrovat s přístroji ve vozidle, jako je rychloměr a další ukazatele; a více funkcí multitaskingu pro iPad, včetně dlouho očekávané aplikace pro počasí.

Všechny nové technologie budou využívat vlastní čip Apple M2, který společnost vyvinula interně po ukončení dlouhodobé spolupráce se společností Intel (NASDAQ:INTC).

Zahraniční výzvy

Nejnovější modernizace, produkty a funkce předurčují společnosti Apple silnou budoucnost a měly by jí pomoci udržet se na špici v oblasti spotřební elektroniky.

V nejbližší době se však Apple nadále potýká s řadou zámořských problémů, které zatěžují cenu jeho akcií. Patří mezi ně pokračující výluky Covid-19 v Číně, které ovlivnily její výrobu, a potíže se zásobováním součástkami a řízením dodavatelských řetězců v celé Asii, které ohrožují výrobu iPhonu.

Jakékoli problémy s iPhonem jsou pro Apple špatnou zprávou, protože celosvětový prodej oblíbeného chytrého telefonu stále tvoří více než polovinu příjmů společnosti a v roce 2021 vygeneroval téměř 192 miliard dolarů.

Na druhé straně světa, v Evropě, čelí Apple také některým krátkodobým překážkám. Evropské antimonopolní úřady obvinily Apple z omezování přístupu konkurentů k jeho čipové technologii, což by mohlo výrobce iPhonů donutit, aby svůj systém mobilních plateb otevřel konkurenci na kontinentu. Evropská komise uvedla, že zaslala společnosti Apple podrobnosti o tom, jak společnost zneužívala své dominantní postavení na trzích mobilních peněženek v zařízeních s operačním systémem iOS, a nařídila provést změny.

Samostatně se EU dohodla na jednotném nabíjecím portu pro mobilní telefony, tablety a další elektronická zařízení. Toto rozhodnutí je považováno za ránu pro společnost Apple, která nyní musí do roku 2024 změnit konektor u svých iPhonů prodávaných v Evropě. iPhony jsou ve výjimečném postavení, protože se nabíjejí z kabelu Lightning, který si společnost Apple sama vyrábí, zatímco konkurenční zařízení s operačním systémem Android používají standardnější konektory USB-C.

Společnost Apple varovala, že návrh, jehož cílem je omezit elektronický odpad, poškodí inovace do budoucna. Není však jasné, jak Apple nové evropské požadavky obejde.

Akcie AAPL jsou stavěné na dlouhodobý úspěch

Navzdory některým bezprostředním problémům je Apple i nadále dominantní světovou společností v oblasti spotřební elektroniky a je pravděpodobné, že si tuto pozici udrží ještě mnoho let. I když společnost zvládá problémy s dodavatelským řetězcem v Asii a měnící se předpisy v Evropě, pokračuje v modernizaci svých stávajících produktů a zavádí nové, které uživatelům nabízejí neustálá vylepšení.

Tento přístup se ukázal být receptem na úspěch a měl by společnosti Apple pomoci k výraznému oživení, až konečně skončí současný výprodej na trhu. Do té doby by investoři měli současný pokles ceny akcií společnosti Apple považovat za příležitost k nákupu. Akcie AAPL jsou výhodné ke koupi.

Artykuł Inovace Apple zajišťují dlouhodobý růst akcií tohoto technologického giganta pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.