Warren Buffett zvyšuje svůj podíl v akciích společnosti Activision Blizzard

Společnost Activision Blizzard (ATVI) je známá především jako vývojář a výrobce videoher. Na akcie mám býčí náladu.

Akciím videoher se během výluky COVID-19 v roce 2020 dařilo, protože lidé trávili čas digitálními bitvami a dobrodružstvími. Z tohoto trendu těžila mimo jiné společnost Activision Blizzard, která je mezi hráči proslulá tituly jako Diablo, Crash Bandicoot, World of Warcraft, Candy Crush, Overwatch a samozřejmě Call of Duty.

Nejde jen o herní tituly, ale o kultovní série pro hráče na celém světě. Přesto jsou nyní uzávěry COVID-19 většinou zrušeny a herní společnosti jako Activision Blizzard musí Wall Street dokázat, že jejich podnikání je stále životaschopné, protože trh s videohrami je stále více přeplněný.

To je náročný úkol, ale Activision Blizzard by ho měl zvládnout. Jak zjistíme, společnost expanduje do oblasti, která má uplatnění daleko za hranicemi herní sféry – a kromě toho legendární investiční guru shromažďuje značný balík akcií.

Zdroj: Activision

Rychle se rozvíjející technologie

Společnost Activision Blizzard v roce 2022 zatím většinou neměla žádný směr, ale vzhledem k probíhajícímu technologicko-akciovému výkyvu se držela poměrně dobře. Akcie se v poslední době dokázaly udržet na 70 dolarech a dlouhodobí investoři se mohou zaměřit na 52týdenní maximum 96,15 dolaru jako na dobré místo, kde lze zvážit výběr zisků.

Co se týče samotné společnosti, dceřiná společnost Activision Blizzard právě učinila krok, který by mohl mít dopad na herní svět i mimo něj. Pokud jste příznivci strojového učení v roce 2020, určitě byste měli tento nedávný vývoj vzít na vědomí.

Abychom poskytli základní informace, společnost Activision Blizzard v roce 2016 koupila společnost King, která se zabývá interaktivní zábavou. V prvním čtvrtletí roku 2022 měla společnost King 250 milionů aktivních uživatelů měsíčně, herní studia na několika kontinentech a vyvinula více než 200 her.

Zdroj: Unsplash

Dceřiná společnost Activision Blizzard má nyní dceřinou společnost. Společnost King údajně koupila Peltarion, švédskou softwarovou společnost zabývající se umělou inteligencí. Společnost Peltarion pomohla řadě společností, a dokonce i NASA a Harvardově univerzitě, využívat výhod umělé inteligence.

Jinými slovy, Activision Blizzard se nyní nepřímo podílí na umělé inteligenci, která je nezbytnou součástí moderních videoher, ale může mít i další využití. Mohla by tato akvizice znamenat rozšíření obchodního modelu společnosti Activision Blizzard?

To je docela dobře možné, ale prozatím King a Peltarion zřejmě plánují použít umělou inteligenci v herním segmentu. Cituji prezidenta společnosti King Tjodolfa Sommestada: „Technologie strojového učení se rychle vyvíjí a díky zvýšení investic do této oblasti očekáváme, že budeme moci našim 250 milionům hráčů měsíčně… [v 1. čtvrtletí 2022] po celém světě poskytovat ještě kreativnější obsah.“

Buffett zvyšuje sázky

Další významnou událostí v souvislosti se společností Activision Blizzard je skutečnost, že jeden z nejúspěšnějších světových investorů převzal a dokonce zvýšil svůj podíl v tomto výrobci videoher. Není to technologický guru, ale určitě pozná dobrou hodnotu, když ji vidí.

Zdroj: Getty Images

Zdá se, že generálnímu řediteli společnosti Berkshire Hathaway (BRK.A, BRK.B) Warrenu Buffettovi se akcie Activision Blizzard v roce 2022 líbí, protože Berkshire údajně od začátku roku zvýšila svůj podíl ve společnosti Activision na zhruba 9,5 %. Překvapivě se odhaduje, že Berkshire v roce 2022 zatím nakoupila akcie Activision v hodnotě přibližně 4,5 miliardy USD.

Proč Buffett upřednostňuje akcie Activision Blizzard? Nevypadá jako videoherní mág, ale má rád hodnotové akcie a poměr P/E společnosti Activision za posledních 12 měsíců je docela rozumný – 23,7. Buffett má také rád dividendové akcie a společnost Activision vyplácí budoucí roční dividendový výnos ve výši 0,64 %.

Objevily se však názory, že Buffett má ještě jeden důvod, proč zvýšit sázku na akcie Activision Blizzard. Buffett může zejména předpokládat, že se uskuteční dohoda společnosti Microsoft (MSFT) o odkoupení Activision za 95 USD na akcii. To je zajímavá sázka, protože podle všeho došlo k určitému odporu ze strany amerických zákonodárců ohledně navrhované transakce mezi Microsoftem a Activision.

Názor Wall Street

Podle Wall Street mají akcie ATVI mírné nákupní hodnocení na základě pěti nákupních hodnocení a tří hodnocení „držet“. Průměrná cílová cena společnosti Activision je 95,63 USD, což znamená 28,1% potenciál růstu.

Zdroj: Getty Images

Výběr z nabídky

Nejde o to, abyste si akcie Activision Blizzard koupili jen proto, že Buffett a Berkshire zaujali pozici. Investoři by měli spíše provést vlastní due diligence a sami určit, zda si Activision zaslouží místo ve vašem portfoliu technologických akcií.

Přinejmenším můžeme říci, že se akcie obchodují za rozumnou cenu a že Activision Blizzard vyplácí dividendu. Kromě toho se společnost Activision nepřímo pouští do vysoce perspektivního světa umělé inteligence, což naznačuje možné rozšíření již tak dynamického obchodního modelu. Neváhejte tedy být jako Buffett a zvažte, zda nezaujmout dlouhou pozici v akciích Activision Blizzard.

Artykuł Warren Buffett zvyšuje svůj podíl v akciích společnosti Activision Blizzard pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.