Akcie Exxon Mobil mohou vyskočit ze současných úrovní o dalších 45 %

Odlišná firemní strategie společnosti Exxon Mobil ji podle Credit Suisse staví do pozice, kdy může využít skokového růstu cen ropy.

Analytik Manav Gupta zvýšil hodnocení Exxon Mobil z neutral na outperform a v úterním sdělení klientům uvedl, že pokračující investice ropného gigantu do fosilních paliv se investorům v éře vyšších cen vyplatí.

„XOM vždy věřil, že svět bude fosilní paliva potřebovat mnohem déle a ve střednědobém horizontu bude poptávka po ropě a plynu růst, nikoli klesat. V důsledku toho společnost XOM pokračovala v investicích do některých z nejatraktivnějších projektů v oblasti ropy a zemního plynu na celém světě,“ napsal Gupta.

Credit Suisse rovněž zvýšila cílovou cenu pro Exxon na 125 USD za akcii, což je o 45 % více, než kde akcie v pátek uzavřely.

Exxon podle Credit Suisse rovněž investuje do svých rafinérských kapacit, které jsou na předním konci vysoce ziskového úseku.

Zdroj: Unsplash

„V letech 2020 a 2021 vykázala společnost XOM čistý zisk z rafinace ve výši 1,3 mld. dolarů a 2,1 mld. dolarů, což představuje
byly pandemické roky. Odhadujeme, že při silném oživení rafinérských marží by XOM mohla dosáhnout čistého zisku z rafinérské činnosti ve výši 7,5 miliardy USD v roce 2022 a 5,5 miliardy USD v roce 2023,“ napsal Gupta.

Akcie energetických společností byly v roce 2022 velkými vítězi a Exxon není výjimkou, když od začátku roku posílil o více než 40 %. Akcie Exxonu však v červnu klesly o 10 %, protože v poslední fázi výprodeje na trhu došlo k extrémně rozsáhlým výprodejům.

Ceny ropy, které byly hnány vzhůru ruskou invazí na Ukrajinu, také ustoupily ze svých maxim, protože investoři se stále více obávají možné recese v USA a Evropě.

Artykuł Akcie Exxon Mobil mohou vyskočit ze současných úrovní o dalších 45 % pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.