Akcie GOOG jsou nejbezpečnějším nákupem v době, kdy se FAANG propadá

Akcie společnosti Alphabet (NASDAQ:GOOGL) nezažívají skvělý rok. Akcie od začátku roku klesly o 23 %. Mohlo by však být mnohem hůř.

Některé z dalších akcií FAANG naprosto implodovaly. Například akcie společnosti Netflix (NASDAQ:NFLX) se v roce 2022 na pozadí potíží streamovacího průmyslu dosud propadly o ohromujících 70 %.

Obecně panuje u akcií FAANG velká nejistota. Například společnost Apple (NASDAQ:AAPL) čelí chaosu v dodavatelském řetězci kvůli koncentraci výrobních kapacit v Číně.

Vzhledem k tomu, že krátkodobí obchodníci i investoři akcie FAANG shazují, vyplatí se ještě některé z nich vlastnit? Ano, společnost Alphabet se stále vyplatí riskovat.

Zdroj: Getty Images

Analytici se nyní domnívají, že společnost Alphabet vygeneruje v roce 2022 zisk 112,25 USD na akcii. To znamená, že akcie GOOGL jsou na úrovni pouhého 19násobku předpokládaného letošního zisku.

Tyto zisky na akcii podle nich rovněž vzrostou na 133,35 USD v roce 2023 a na 152,09 USD v roce 2024. To by znamenalo, že cena akcií společnosti Alphabet by byla pouhým 16násobkem zisku v roce 2023 a 14násobkem předpokládaného zisku v roce 2024.

To je prostě neuvěřitelné. Jedna věc je, že se pomalu rostoucí společnost prodává s poměrem P/E pod 20, ale tady mluvíme o společnosti Alphabet. Za posledních deset let rostl zisk na akcii společnosti Alphabet složeně o 22 % ročně.

Stejně tak rostl i volný peněžní tok na akcii, a to o 20 % ročně. To jsou čísla, nad kterými by se investorům měly sbíhat sliny. Místo toho akcie GOOGL zamířily do diskontu ve srovnání s indexem S&P 500.

Zdroj: Unsplash

Senior akciový analytik společnosti Morningstar Ali Mogharabi dnes stanovil cílovou hodnotu akcií GOOGL na 3 600 USD.

To znamená, že pokud má Mogharabi pravdu, je společnost Alphabet podhodnocena o 39 %. To je u tak velké a stabilní společnosti, jako je tato, obrovská míra bezpečnosti.

Mogharabi se domnívá, že by se akcie Alphabet měly obchodovat na úrovni 20násobku hodnoty podniku k EBITDA. Analytici používají EV/EBITDA jako rychlý ukazatel ocenění společnosti bez hotovosti v porovnání s její schopností generovat peněžní toky na roční bázi.

Od roku 2016 se akcie GOOGL historicky obchodovaly v rozmezí 16 až 20násobku EV/EBITDA. V současné době je na úrovni 13. Zatímco Mogharabiho cílová cena je na horní hranici tohoto rozpětí, i návrat na pouhý 16násobek by akcie GOOGL přivedl na hodnotu kolem 2 750 USD oproti dnešní ceně akcie 2 100 USD.

Je dobře známo, že „dojnou krávou“ společnosti Alphabet je její vyhledávací byznys. Vyhledávač Google zůstává ojedinělým aktivem, které nemá ve většině částí světa téměř žádnou konkurenci. Neuvěřitelná schopnost společnosti integrovat vyhledávání do dalších forem, jako je například platforma Android, je legendární.

Ale společnost Alphabet toho má víc než jen hlavní vyhledávání. Podnikání v oblasti YouTube se v posledních letech stalo záviděníhodným strojem na peněžní toky. Navzdory tomu, že se zde dramaticky zvýšilo reklamní zatížení, sledovanost zůstává mimo tabulky.

A pak je tu všechno ostatní.

Cloudový byznys Googlu nadále roste rychlým tempem. Problémem cloudové divize byla doposud ziskovost, ale pravděpodobně to Google dříve či později vyřeší.

Kromě toho je tu celá řada projektů Alphabet moonshots a dalších podniků. Ať už se jedná o kvantové výpočty, samořízení, umělou inteligenci nebo jiné z nesčetných želízek v ohni, zdá se, že některé z nich se časem určitě výrazně vyplatí.

Zde si můžete udělat obrázek o některých dalších akciích FAANG. Společnost Amazon.com (NASDAQ:AMZN) by mohla zažít vážné oživení, pokud ekonomika nezpomalí tak silně, jak se obávali. Společnost Meta Platforms (NASDAQ:META) zde vypadá jako hluboká hodnota, pokud její prodej reklamy nezaznamená další problémy.

Celkově však platí, že pokud chcete jen jednu akcii FAANG, která se v tomto tržním propadu udrží, je tou volbou Alphabet. Kombinace masivních peněžních toků z hlavního vyhledávacího byznysu společnosti a jejích moonshotů poskytuje investorům silnou kombinaci defenzivních aktiv a růstových programů.