Americký dolar klesá kvůli obavám z recese; jen se odráží, zatímco won klesá

Americký dolar zůstal ve čtvrtek pod tlakem, když se zdálo, že jeho pokles vůči hlavním protějškům se protáhne na čtvrtý den, čemuž škodí výnosy státních dluhopisů, které se pohybují v blízkosti dvoutýdenních minim v souvislosti s rostoucími obavami z recese.

Bezpečný jen se odrazil a vyšplhal se zpět z 24letých minim vůči dolaru. Australský dolar citlivý na riziko klesl a korejský won se propadl na nejslabší úroveň za posledních 13 let.

Dolarový index, který měří měnu vůči šesti klíčovým soupeřům, klesl o 0,07 % na 104,14, čímž se jeho pokles od pátku zvýšil na 0,44 %. Z dvacetiletého maxima 105,79, kterého dosáhl 15. června, kdy Federální rezervní systém zvýšil sazby o 75 bazických bodů, což bylo největší zvýšení od roku 1994, klesl o 1,54 %.

Trhy se stále více obávají, že závazek Fedu potlačit prudce rostoucí inflaci podnítí recesi. Tyto obavy způsobily, že výnosy desetiletých státních dluhopisů sklouzly na téměř dvoutýdenní minimum.

Jerome Powell ve výpovědi v Kongresu uvedl, že centrální banka je plně odhodlána dostat ceny pod kontrolu, i když tím riskuje hospodářský pokles. Řekl, že recese je „určitě možná“, což odráží obavy finančních trhů, že tempo zpřísňování Fedu přiškrtí růst.

Zdroj: Unsplash

Powell bude vypovídat před Sněmovnou reprezentantů později během dne. Ekonomové oslovení agenturou Reuters očekávají pro červenec další zvýšení o 75 bazických bodů a následně pro září o 50 bazických bodů.

„Powellova pololetní výpověď ubrala dolaru trochu páry, jeho komentáře týkající se zvýšeného rizika recese zřejmě váží více než jeho bezpodmínečný závazek obnovit cenovou stabilitu,“ napsali stratégové Westpac v klientské zprávě.

„Avšak vzhledem k tomu, že pro červenec je stále na stole 75 bb a Fed Funds by měly do konce roku vzrůst nad 3 %, měla by podpora úrokových sazeb USD nakonec i nadále narůstat.“

Westpac vidí riziko poklesu dolarového indexu na úroveň 102 v nejbližším období, ale doporučuje nákupy na těchto úrovních.

Dolar se posunul o 0,56 % na 135,47 jenu a ustoupil tak z 24letého maxima 136,71, kterého dosáhl ve středu.

Zdroj: Unsplash

Vůči jihokorejskému wonu však americká měna posílila a poprvé po 13 letech se vyšplhala na 1 302,77 a naposledy se obchodovala beze změny na úrovni 1 301,78 wonů.

Australský dolar klesl o 0,47 % na 0,68915 USD.

Euro se téměř nezměnilo a pohybovalo se na úrovni 1,0564 USD, zatímco britská měna klesla o 0,1 % na 1,2253 USD.

Artykuł Americký dolar klesá kvůli obavám z recese; jen se odráží, zatímco won klesá pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.