Akcie Pinterestu klesají, Ben Silbermann opouští místo generálního ředitele

Akcie společnosti Pinterest (NYSE:PINS) dnes mírně klesly v důsledku zprávy, že dlouholetý generální ředitel této sociální sítě Ben Silbermann odchází z funkce.

Společnost se sídlem v San Franciscu uvedla, že Silbermanna nahradí bývalý výkonný ředitel společnosti Alphabet (NASDAQ:GOOG, NASDAQ:GOOGL) Bill Ready. Změna na pozici generálního ředitele přichází v době, kdy se Pinterest zaměřuje na novou strategii elektronického obchodování a přechod od obchodního modelu založeného na reklamě.

Před dnešním dnem se akcie PINS letos propadly o 45 %.

Zdroj: Unsplash

Co se stalo s akciemi PINS

Silbermann byl generálním ředitelem Pinterestu od roku 2010, kdy společnost spoluzaložil. Společnost uvedla, že přejde do nové role výkonného předsedy a ponechá si své místo v představenstvu společnosti Pinterest. Bill Ready se tak stane teprve druhým člověkem, který Pinterest povede. Dříve vedl obchodní a platební operace ve společnosti Google a zastával také vedoucí funkce ve společnosti PayPal (NASDAQ:PYPL).

Pinterest má více než 430 milionů aktivních uživatelů měsíčně. Společnosti se dařilo během pandemie, kdy byli lidé zavření doma, a v roce 2021 vykázala zisk 316 milionů dolarů při tržbách 2,6 miliardy dolarů.

V posledním roce se však společnost potýkala s problémy a cena jejích akcií klesla kvůli obavám, že se růst společnosti po překonání krize Covid-19 zpomaluje.

Zdroj: Pinterest

Proč je to důležité

Nový generální ředitel a strategie, která se zaměřuje na elektronické obchodování, by mohla Pinterestu pomoci lépe zpeněžit jeho podnikání a poskytnout společnosti nový začátek. Nový směr by také mohl pomoci posílit akcie společnosti PINS, které se nyní obchodují jen mírně nad cenou při primární veřejné nabídce (IPO) ve výši 19 USD za akcii. V uplynulém roce byl Pinterest zasažen obviněními z rasové a genderové nerovnosti. Několik současných a bývalých vedoucích pracovníků společnosti také zažalovalo Pinterest kvůli údajné diskriminaci a porušení smlouvy.

Pinterest zároveň přišel o uživatele a zaznamenal zpomalení růstu. Růst jeho příjmů se zpomaluje již tři čtvrtletí po sobě. Ve třetím a čtvrtém čtvrtletí loňského roku se příjmy meziročně zvýšily o 43 % a 20 %. V letošním prvním čtvrtletí se příjmy Pinterestu zvýšily pouze o 18 %. Začátkem tohoto měsíce Pinterest oznámil, že kupuje The Yes, nákupní platformu pro módní značky, což je známkou jeho rostoucího prosazování v oblasti elektronického obchodování. Hodnota této akvizice nebyla zveřejněna.

Co bude dál s Pinterestem?

Investoři zjevně vnímají změnu ve vedení společnosti Pinterest jako pozitivní vývoj. Díky svým zkušenostem by Bill Ready mohl společnosti pomoci úspěšně realizovat její novou strategii elektronického obchodování. Důkazem však bude teprve pudink. Ready bude muset nejen posunout Pinterest dále do oblasti elektronického obchodování a odklonit se od reklamy, ale také zvýšit zisk a cenu akcií Pinterestu. To je vysoký úkol.