Jemenská měna stále devalvuje, i když nové vedení státu bylo vnímáno pozitivně

Prezident Rašad al-Alimí cestuje po Perském zálivu a hledá další finanční prostředky pro válkou poškozenou ekonomiku země.

Příměří mezi mezinárodně uznávanou jemenskou vládou a povstalci z hnutí Hútíů pomohlo od začátku dubna vnést do země zdání stability, výrazně zmírnilo boje na frontových liniích a v mnoha Jemenech vzbudilo naději, že konec války by mohl být na dohled.

Jemenská ekonomika, a zejména její měna, se však nadále potýká s problémy, což způsobuje, že miliony Jemenců žijí v chudobě, a vyvolává pochybnosti o schopnostech vládní prezidentské rady, která složila přísahu 19. dubna.

Tehdy jemenský riál zaznamenal vítaný nárůst své hodnoty, ale náhlé oživení riálu nemělo dlouhého trvání a jeho hodnota opět klesla.

Ve vládou ovládaných částech země se 1 dolar směňuje za 1 100 jemenských riálů, což je neoficiální kurz, který používají všechny směnárny a který je podobný úrovni před odrazem od PLC. A to i přes příslib 3 miliard dolarů od Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů na podporu jemenské ekonomiky.

Hlavní město San’á – Zdroj: Pixabay

„Je nepravděpodobné, že by se devalvace národní měny brzy napravila, a tato krize přetrvává z více důvodů,“ řekl Wafeeq Saleh, jemenský ekonomický výzkumník, pro Al Jazeeru.

„Nové vedení a [vládní] Centrální banka Jemenu v Adenu (CBY-Aden) musí zavést přísnější finanční a měnová opatření, aby kontrolovaly a monitorovaly různorodé bankovní aktivity v zemi. To, co udělali, nebylo dostatečné k oživení hodnoty místní měny,“ řekl Sálih.

I když CBY-Aden, která působí odděleně od pobočky CBY v Hútíi ovládané Saná, vydává pokyny a nové postupy proti devalvaci měny, hodnota riálu vůči zahraničním měnám stále klesá.

„Bankovní sektor je stále pod nadvládou černého trhu a peněžních spekulantů, zejména proto, že většina směnáren, které disponují obrovskými částkami místní měny, působí mimo kontrolu CBY-Aden,“ řekl Saleh.

Občanská válka, v níž proti sobě stojí Íránem podporovaní Hútíové a jemenská vláda, vypukla v roce 2014, kdy Hútíové obsadili Saná, a následně v březnu 2015 došlo k vojenské intervenci pod vedením Saúdské Arábie. Od té doby v důsledku konfliktu zahynuly statisíce lidí.

V hospodářské oblasti jsou přetrvávajícími problémy inflace, nezaměstnanost, pokles vývozu a znehodnocování měny.

Zdroj: Foreignpolicy.com

Od roku 2019 zakázaly húthijské úřady v Saná používání a oběh nových bankovek vytištěných jemenskou vládou.

Toto rozhodnutí vyvolalo rozdílné hodnoty měny – zatímco 1 dolar se na území ovládaném vládou rovná přibližně 1 100 jemenským riálům, v guvernorátech ovládaných Hútíi se v současnosti směňuje za 557 jemenských riálů.

Nedostatek tvrdé měny

Obchodníci a společnosti v Jemenu potřebují zahraniční měny, například americký dolar, aby mohli dovážet potraviny – které země dováží z 90 % -, spotřební zboží, pohonné hmoty nebo jiné zboží.

Depozit ve výši 3 miliard dolarů od Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů byl určen k zásobování CBY-Aden tvrdou měnou. Tato částka však do CBY stále nedorazila.

„Finanční podpora, kterou v dubnu přislíbily Saúdská Arábie a SAE, na účty CBY nedorazila,“ uvedl Saleh. „To je další důvod, proč jemenský riál ztratil své zotavení po skončení PLC.“

Oficiální kurz USD/YER – Zdroj: Tradingview.com

Abdulrahmán Alí, účetní v soukromé směnárenské společnosti v Adenu, řekl pro Al-Džazíru, že na trhu je stále nedostatek deviz a nové politické vedení nemusí nutně znamenat, že se situace zlepší.

„Jsem rád, že máme nové vedení,“ řekl Alí. „Záleží však na tom, jakou mají vizi a strategie, které mohou národ pozvednout z tohoto mizerného ekonomického stavu.“

Dalším faktorem, který přispívá k devalvaci měny, je podle Alího skutečnost, že mnoho Jemenců dává přednost držení úspor v zahraničních měnách jako pojistce proti devalvaci jemenského riálu.

Zvrácení poklesu měny

Nové vedení jemenské vlády naznačilo, že si uvědomuje obrovské ekonomické problémy, kterým země čelí, a nyní se snaží získat větší regionální podporu.

Dne 6. června zahájil Rašad al-Alimí, šéf PLC, oficiální návštěvy Kuvajtu, Bahrajnu, Egypta a Kataru, přičemž ekonomika je jedním z hlavních bodů programu. Hmatatelné výsledky však stále chybí.

Zdroj: DW.com

„Zahraniční návštěvy PLC zatím nepřinesly pozitivní dopad na bankovní oblast v Jemenu a během těchto cest nebyl oznámen žádný příslib finanční podpory CBY,“ uvedl Majed al-Daari, ekonomický komentátor a šéfredaktor zpravodajského webu Moragboon Press. „Sliby bez realizace nemohou jemenský riál oživit.“

Uprostřed přetrvávající politické a hospodářské nestability ekonomové formulovali několik kroků, které podle nich mohou pomoci zvrátit pád jemenské měny, například nastartování vývozu ropy a plynu, který byl postižen v důsledku války.

„Vláda bude muset oživit své zdroje, zejména ropu a plyn, aby mohla generovat příjmy v zahraničních měnách. Musí také snížit vládní výdaje v cizí měně. Například platy všech jemenských úředníků by měly být vypláceny v jemenských riálech, nikoli v dolarech,“ vysvětlil Sálih.

Koncem roku 2021 zahájila CBY-Aden týdenní aukce amerického dolaru, což je krok, jehož cílem je zabránit dalšímu poklesu jemenského riálu tím, že poskytne tvrdou měnu dovozcům a obchodním společnostem. Přijatý mechanismus však hodnotu měny neoživil ani nezastavil její pokles.

Nedávná zpráva Studijního a ekonomického mediálního centra, jemenského neziskového výzkumného centra, naznačila, že mechanismus CBY-Aden spočívající v prodeji zahraniční měny v aukcích nemůže být udržitelným řešením krize znehodnocování riálu.

„Je potřeba stálý zdroj hotovosti, a toho lze dosáhnout pouze těžbou ropy a jejím vývozem na plnou kapacitu, aby aukce pokračovaly,“ uvádí se ve zprávě.

Zdroj: Amnesty.org

Co se týče jemenských civilistů, pokračující znehodnocování jemenského riálu umocňuje jejich frustraci z války a politického vedení Jemenu.

„Pro mě neustálý pokles riálu znamená, že určitě dojde ke zvýšení cen. To ztěžuje život,“ řekl Al-Džazíře Fahd Ahmed, taxikář v Adenu. „Vytvoření PLC v dubnu a následný pokles amerického dolaru vůči naší měně nás naladily pozitivně. Nyní se naše naděje na zlepšení ekonomické situace vypařily.“