Kryptoměnová zima: další domina se přidávají k pádu ale jedna mince je výjimkou

Chaos v kryptoměnách se nyní nazývá kryptozima a ceny dále klesají.

Bitcoin (BTC-USD) se za poslední týden propadl o dalších 6,9 % a nyní se obchoduje výrazně pod úrovní 20 000 USD. Také ethereum (ETH-USD) se za poslední týden propadlo o 7,3 % a pohybuje se v blízkosti úrovně 1 000 USD. V letošním roce zatím obě nejvýznamnější kryptoměny klesly o 59 %, resp. 72 %.

FTX pokračuje ve významných přesunech

Kryptoměna FTX dělá velké pokroky, i když širší propad cen nadále ovlivňuje ostatní hráče v odvětví. Začátkem tohoto týdne možné převzetí společnosti Robinhood Markets (HOOD) ze strany FTX povzbudilo akcie HOOD, které se letos zatím propadly o 55 %.

Zdroj: Getty Images

Minulý měsíc hodila společnost FTX Sama Bankmana Frieda záchranné lano kryptografickému věřiteli BlockFi v podobě úvěrové linky ve výši 250 milionů dolarů. Nyní je FTX podle CNBC blízko akvizici BlockFi. FTX se chystá získat krypto půjčovnu za přibližně 25 milionů dolarů, což je daleko od jejího dřívějšího ocenění na téměř 5 miliard dolarů!

Bankman-Fried si je zároveň více než dobře vědom reálné situace. Podle časopisu Forbes se třicetiletý miliardář vyjádřil takto: „Jsme ochotni zde udělat poněkud špatný obchod, pokud to bude nutné k určité stabilizaci a ochraně zákazníků… Existují některé burzy třetího řádu, které jsou již skrytě insolventní.“

Bankman-Fried se nepouští do všech obchodů, které mu přijdou do cesty, a neusiluje o akvizici společnosti Celsius, dalšího věřitele kryptopeněz v problémech. Minulý měsíc Celsius pozastavil výběry, swapy a převody, což vedlo k masivnímu pádu tokenu CELSIUS.

Zatímco FTX se rozešla poté, co v rozvaze kryptoúvěrové společnosti vznikla díra ve výši 2 miliard dolarů, Celsius nadále zkoumá možnosti. Podle serveru The Block společnost Celsius požádala o pomoc Citigroup (C) (GB:0R01) a poradce Alvarez & Marsal, aby zmírnila své potíže.

Zdroj: Reuters

Závěrečná poznámka

Utopický příslib kryptoměn se rychle naplňuje. S dalším vysycháním likvidity lze očekávat, že se k pádu přidají další domina. Zda se z kryptozimy stane tulipánová mánie 2.0, se teprve uvidí.