Kroger zvyšuje výplatu díky solidním základním ukazatelům a budoucímu růstu

Není úplně běžné, aby společnost vyhlásila dvouciferné zvýšení dividendy. Stejně tak je vzácné, když se jedná o podnik v odvětví, které není obecně známé tím, že by se tak dělo.

Přesto se tak stalo koncem června, kdy společnost Kroger (KR) oznámila nadcházející výplaty. Veterán mezi provozovateli supermarketů přitom představil výrazné zvýšení dividendy o 24 %; pojďme si objasnit důvody, proč – a zda je to dobrá dividendová akcie, kterou je nyní vhodné vlastnit.

Síla dobrých základů

Při oznámení zvýšení dividendy (z předchozích 0,84 USD na 1,04 USD ročně rozdělených do čtyř čtvrtletních výplat) generální ředitel společnosti Kroger Rodney McMullen uvedl: „Naše podnikání nadále generuje silný a konzistentní volný peněžní tok a prokázalo svou odolnost v různých provozních prostředích.“

Zdroj: Getty Images

Toto prohlášení odpovídá výsledkům společnosti. V posledním vykázaném čtvrtletí vzrostly tržby ve srovnatelných prodejnách (bez benzínu) meziročně o povzbudivá 4 %. (Pro ty, které zajímají spíše celkové tržby, které zohledňují rychle rostoucí ceny benzínu, tržby vzrostly o 8 %.)

Dobrá disciplína v oblasti provozních, správních a režijních nákladů – které ve skutečnosti klesly o 6 % – vedla k ještě vyššímu nárůstu čistého zisku, který nebyl vypočten podle metodiky GAAP (očištěný), a to o 22 %.

To je na tak velkého a zavedeného provozovatele v oblasti supermarketů, kde panuje neustálá konkurence, úctyhodné. Zásadní zlepšení spočívají v pevné obchodní strategii, díky níž se společnost Kroger stala vedoucím maloobchodním prodejcem v takových kategoriích potravin, jako jsou květiny a speciální sýry.

Terč na zádech?

Mám podezření, že za velkorysým zvýšením dividendy společnosti Kroger stojí více než jen základní faktory. Po většinu pandemie koronaviru si společnost vedla velmi dobře jako cílová stanice pro velké množství zákazníků, kteří byli v podstatě uvězněni doma. Ve skutečnosti akcie společnosti dosáhly v březnu tohoto roku svého historického maxima a vzrostly na více než 60 dolarů za kus.

Zdroj: Unspalsh

Jedním z velmi důležitých ukazatelů pro investory do dividendových akcií je výnos, který s rostoucími cenami klesá. Investoři také rádi porovnávají dividendové akcie z jednotlivých sektorů; pokud je výnos jedné z nich výrazně nižší než u jejích kolegů, mohou se jí vyhnout ve prospěch konkurenční společnosti.

Nedávno jsme byli svědky dalšího poměrně vysokého zvýšení dividend u známého maloobchodního prodejce. V polovině června společnost Target oznámila zvýšení výplaty o 20 %, a to navzdory neuspokojivým výsledkům za poslední čtvrtletí. Samozřejmě nemůžeme říci, zda bylo zvýšení dividendy společnosti Kroger ovlivněno zvýšením dividendy společnosti Target v rámci udržování kroku s Jonesovými; bez ohledu na to si 24% zvýšení dividendy společnosti Kroger rozhodně drží svou úroveň.

Prostor pro zvýšení platu

Důležitější je samozřejmě otázka, zda si společnost Kroger může dovolit tento nárůst. Investoři by se měli vždy snažit zjistit, zda je zvýšení dividendy v možnostech společnosti.

Držitelé akcií společnosti Kroger si jistě oddechnou, když se dozvědí, že společnost je v tomto ohledu v pořádku. Ve skutečnosti spravuje své účetnictví poměrně konzervativně. Loňský rok skončil s téměř rekordním volným peněžním tokem (FCF) ve výši téměř 4,2 miliardy USD a na výplatu dividend vynaložila pouze 589 milionů USD. Společnost je mnohem horlivějším kupcem vlastních akcií, ale i její náročný program zpětného odkupu akcií spotřeboval méně než polovinu FCF, a to 1,65 miliardy dolarů.

Zdroj: Unsplash

Zdá se, že společnost Kroger čeká další růst. Společnost věří, že v letošním roce bude pokračovat v růstu důležitých „comps“ o něco nižším, ale stále povzbudivým tempem 2,5 % až 3,5 %. Analytici sledující akcie společnosti Kroger v průměru modelují vyšší růst celkových tržeb o přibližně 7 % a odhadují také 6% zlepšení čistého zisku na akcii.

Společnost má tedy finanční zdroje, které jí umožňují vyplácet dividendu, a navíc se zdá, že základní údaje jsou stále na cestě vzhůru. Řekl bych, že to z ní dělá solidní dividendovou akcii hodnou zvážení pro každého investora.

Mimochodem, zvýšení dividendy společnosti Kroger bude zahájeno čtvrtletní výplatou naplánovanou na 1. září pro investory, kteří jsou k 15. srpnu registrovaní. Při poslední uzavírací ceně akcií by nová částka vynesla necelých 2,2 %.