Vzdává se miliardář Eric Sprott akcií AMC? Zmizí z titulu někdy meme aura?

Akcie společností Hycroft Mining (NASDAQ:HYMC) a AMC Entertainment (NYSE:AMC) jsou v centru pozornosti poté, co Eric Sprott oznámil prodej 4,08 milionu akcií HYMC. Společnost Hycroft se zabývá těžbou a rozvojem zlata a stříbra. Vzhledem k podílu AMC ve společnosti vedl Sprottův prodej některé investory k úvahám, zda se nevzdává akcií AMC, ale to je v tuto chvíli nejasné.

V březnu AMC oznámila, že v rámci „odvážného diverzifikačního kroku“ získala 22% podíl ve společnosti Hycroft. Podíl v hodnotě 27,9 milionu dolarů byl tehdy zakoupen za cenu 1,19 dolaru za akcii. Ke každé akcii byl také přidán jeden warrant v ceně 1,07 USD za akcii. Celkem společnost AMC získala 23,4 milionu akcií a warrantů společnosti HYMC. Generální ředitel Adam Aron tehdy vysvětlil:

„Naše strategická investice, kterou dnes oznamujeme, je výsledkem toho, že jsme identifikovali společnost v nesouvisejícím odvětví, která se zdá být stejná jako AMC před rokem. I ona má solidní aktiva, ale z různých důvodů se potýká s vážným a okamžitým problémem s likviditou.“

V průběhu března Sprott oznámil, že získá stejné množství akcií a warrantů, jaké koupila AMC, rovněž za cenu 1,19 USD. Nyní, o něco více než tři měsíce později, investor do drahých kovů snížil svou pozici o přibližně 17 %. Pojďme se podívat na podrobnosti.

Eric Sprott prodává akcie HYMC

Dne 24. června Sprott zveřejnil prodej 4,09 milionu akcií HYMC. Po prodeji stále vlastní 19,32 milionu akcií, což představuje 9,8% podíl. Podle WhaleWisdom je Sprott také stále třetím největším akcionářem společnosti.

Není přesně jasné, proč Sprott akcie prodal, protože není povinen zveřejňovat důvody svého prodeje. Nicméně v době, kdy Sprott zveřejnil svůj nákup, se cena zlata pohybovala kolem 1 900 USD za unci. Dnes se cena

blíží 1 800 USD za unci. Stříbro se přitom ještě v březnu obchodovalo kolem 25 dolarů za unci. Dnes cena klesla na přibližně 19,80 USD.

Zdroj: AMC

Přesto společnost AMC od svého prvního nákupu neprovedla žádné změny ve své pozici. Akcie HYMC se také obchodují pod nákupní cenou AMC ve výši 1,19 USD, což znamená, že AMC i Sprott v současné době sedí na ztrátách za své nákupy akcií.

Celkově se teprve ukáže, zda se společnost Sprott vzdala akcií AMC. Je Hycroft do té doby vhodnou investicí? Louis Navellier z InvestorPlace se domnívá, že společnost má potenciál, a ve svém Portfolio Graderu ji hodnotí známkou „B“. Upozorňuje, že Hycroft v loňském roce vyprodukoval 56 045 uncí zlata a 397 546 uncí stříbra, což přineslo tržby ve výši 110,7 milionu USD. Dodává, že zásoby potenciálních rezerv společnosti dělají z akcií HYMC „zajímavou situaci“.