Tvůrce Bored Ape Yacht Clubu Yuga Labs čelí žalobě kvůli tvrzení o podvodu

Fanoušci Bored Ape Yacht Clubu jsou frustrovaní z poklesu cen svých neprodejných žetonů (NFT). Jedna společnost této frustrace využívá a snaží se tyto investory poštvat proti tvůrci kolekce, společnosti Yuga Labs. Na trhu, který je již tak plný soudních sporů, se do popředí blockchainového světa dostávají nové soudní spory. Tento nový navrhovaný nárok tvrdí, že společnost podvodně napumpovala hodnotu svých opičích NFT.

Za poslední rok byly Bored Apes snadno největším a nejvíce polarizujícím tématem ve světě NFT. Zatímco věrní NFT básnili o světě, který plně přijímá technologii blockchain, digitální umělci i kryptopodnikatelé prováděli rychlé peněžní výboje ražením čehokoli vzdáleně uměleckého. Společnost Yuga Labs však s kolekcí Bored Ape vážně chytila blesk do láhve. Její série opičích obrázků se stala multimiliardovým podnikem – jednou z největších sbírek na světě.

Společnost Yuga Labs těží z úspěchu NFT s řadou dalších kolekcí a také s novým metaverzem, který generuje ještě větší objem obchodů než samotné opice. Upoutala také pozornost zástupu slavných sponzorů. Snoop Dogg, Tom Brady, Madonna, Justin Bieber – tyto a desítky dalších celebrit svými vlastními nákupy Bored Ape zvýšily ceny tokenů.

Po celou dobu samozřejmě existovala spousta odpůrců. Lidé jako Molly Whiteová, tvůrkyně satiricky nazvané „Web3 jde skvěle“, plísnili prostor NFT kvůli jeho čistě spekulativní hodnotě a absenci jakéhokoli praktického využití, které současný trh představuje. V současné době se připravuje hromadná žaloba a jedna právní firma se snaží obrátit držitele proti projektu stejným způsobem uvažování.

Žaloba Bored Ape Yacht Clubu obviňuje společnost Yuga Labs z podvodu

Není od věci říci, že současná cena za Bored Apes je pro majitele šílené. Průměrné prodejní ceny totiž klesly z téměř 500 000 dolarů za token na konci dubna na něco málo přes 120 000 dolarů dnes. Nyní se však jedna právní firma chystá kvůli tomu pohnat společnost Yuga Labs k soudu. Návrh žaloby vyzývá držitele, aby se přihlásili k hromadné žalobě. Ve hře jsou však některé faktory, které právní tým neuznává, nebo se vyloženě mýlí.

Právnická firma Scott+Scott je společností, která chce jít po Yuga Labs. Firma tvrdí, že Yuga zneužila podpory celebrit k umělému pumpování cen tokenů Bored Ape. Firma se rovněž odvolává na pokles cen tokenů od dubna. Obviňuje společnost Yuga Labs ze zatajování spekulativní povahy investic do Bored Ape. Konkrétně firma uvádí, že „jakmile vyšlo najevo, že propagovaný růst je zcela závislý na pokračující propagaci“, tokeny ztratily 87 % své hodnoty.

Tvrzení dále napadá také ApeCoin (APE-USD), oficiální token ekosystému Bored Ape. Uvádí se v ní, že společnost Yuga Labs vytvořila tento token poté, co údajně podvedla investory o miliony, aby je „dále oškubala“.