Dosáhla kryptoměna Bitcoin dna? Zde jsou 2 výzvy, které je třeba zvážit

Bitcoin (BTC) vyniká v odvětví kryptoměn díky své silné značce a výhodě prvního hráče. A vzhledem k tomu, že jeho cena od začátku roku klesla o 52 %, mnozí investoři se ptají, zda je nyní ten správný čas vsadit na oživení. Probereme si dva faktory, které je třeba zvážit, než kliknete na tlačítko koupit.

Bitcoin není bezpečný přístav proti inflaci

Zkušenosti z let 2021 a 2022 naznačují, že bitcoin není spolehlivým zajištěním proti inflaci. Navzdory raketově rostoucí roční míře inflace se toto aktivum zbavilo většiny svých pandemických zisků. A za tímto nečekaným trendem by mohlo stát zpřísnění měnové politiky Federálního rezervního systému.

Míra inflace ve Spojených státech dosáhla v červnu 9,1 %, což je výrazně nad 2% cílem Fedu. Aby centrální banka situaci zchladila, snižuje svou rozvahu a zvyšuje úrokové sazby – dva kroky, které zvyšují náklady na kapitál a snižují množství peněz v oběhu v ekonomice.

Zdroj: Getty Images

Když je kapitálu málo, investoři jsou méně ochotní riskovat se spekulativními aktivy, jako je Bitcoin. A vzhledem k tomu, že mnozí ekonomové očekávají, že Fed bude pokračovat ve zvyšování sazeb až do konce roku 2023, měli by na tento protivítr myslet investoři, kteří chtějí vsadit na oživení kryptoměn. Předtím, než začneme hovořit o dně, bych rád viděl, že inflace dosáhne vrcholu a začne klesat, což sníží motivaci Fedu pokračovat v utahování.

Prach se ještě neusadil

Jen v roce 2022 klesla tržní hodnota kryptoměn o více než 50 % (na přibližně 1 bilion dolarů). Tento rychlý pokles vedl k otřesu rizikovějších projektů s chybnými obchodními modely.

Tento měsíc podala populární platforma pro krypto půjčky Celsius žádost o bankrot po problémech s likviditou v důsledku poklesu trhu. Krize následuje po krachu platformy Terra/Luna, stablecoinové platformy v hodnotě 60 miliard dolarů (na vrcholu), která se po ztrátě vazby na dolar propadla prakticky na nulu.

Bitcoin je zavedená kryptoměna s relativně jednoduchým způsobem použití (konkrétně způsob ukládání a přenosu hodnoty), a proto je chráněn před mnoha problémy souvisejícími s volatilitou, kterým čelí novější a složitější konkurenti. Jeho důvěryhodnost a stabilita však mohou být dvousečnou zbraní.

Zdroj: Unsplash

Například neúspěšný projekt Terra/Luna držel rezervy bitcoinů, aby pomohl udržet stabilní měnu. Když projekt zkrachoval, byla tato aktiva uvolněna na trh, což vyvolalo prodejní tlak na Bitcoin. Vzhledem k riziku nákazy z jiných aktiv mohou investoři chtít počkat, až se usadí prach, než se vrhnou zpět na trh s Bitcoinem.

Bitcoin je stále dlouhodobým vítězem

Bitcoin se díky svému obrovskému rozsahu a silné značce stále jeví jako dlouhodobý vítěz v odvětví kryptoměn – zejména nyní, když propad trhu odhalil slabiny některých jeho novějších konkurentů. Přesto se rostoucí inflace a zpřísňování pravidel Fedu jeví jako krátkodobé výzvy pro celý trh s kryptoměnami. A panika na altcoinech by mohla vyvolat prodejní tlak na zavedené kryptoměny, jako je Bitcoin. Investoři, kteří hledají dno tohoto medvědího trhu, by měli být opatrní a nepředbíhat.