Dolar stoupá díky přílivu bezpečných přístavů; poptávka je také po jenu

Americký dolar se v úterý zvýšil, k čemuž přispělo zvýšené geopolitické napětí, ale přesto klesl na dvouměsíční minimum vůči japonskému jenu, protože trh nadále zohledňoval méně agresivní postup Federálního rezervního systému při zpřísňování měnové politiky.

Dolarový index, který sleduje zelenou bankovku vůči koši šesti dalších měn, se obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 105,440, tedy těsně nad měsíčním minimem 105,03, které bylo zaznamenáno na začátku obchodování.

Dolar zaznamenal určitou poptávku ze strany toků bezpečného přístavu před nadcházející návštěvou předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu.

Na toto území si činí nárok Čína a prezident Si Ťin-pching během telefonického rozhovoru minulý týden řekl svému americkému protějšku Joe Bidenovi, že „kdo si hraje s ohněm, ten se spálí“ v narážce na americké vměšování do sporu.

V důsledku toho rizikovější měny v úterý utrpěly pokles, EUR/USD se snížil o 0,2 % na 1,0236, zatímco GBP/USD klesl o 0,3 % na 1,2207, čímž klesl z pětitýdenního maxima dosaženého v noci.

GBP/USD – Zdroj: Autochartist

USD/JPY však klesl o 0,6 % na 130,81, čímž se propadl na nejnižší úroveň od 6. června, přičemž za poslední čtyři seance se tento pár propadl o 4 % vzhledem ke své citlivosti na rozdíl mezi výnosy amerických a japonských státních dluhopisů.

Referenční výnos desetiletých amerických státních dluhopisů dříve v úterý klesl na 2,52 %, což je nejnižší hodnota od dubna, protože obchodníci zpracovávali nedávné slabé ekonomické údaje z USA, aby přehodnotili potenciální budoucí vývoj amerických úrokových sazeb.

Údaje zveřejněné v pondělí ukázaly, že výrobní aktivita v USA v červenci již druhý měsíc po sobě zpomalila, přičemž index nákupních manažerů ISM klesl na nové dvouleté minimum.

To navazuje na minulý týden zveřejněný velmi slabý HDP USA za druhé čtvrtletí, druhé záporné čtvrtletí v řadě, což by mohlo znamenat, že Federální rezervní systém se brzy začne více obávat zpomalení ekonomiky a méně agresivního zvyšování úrokových sazeb v boji proti inflaci.

„Po poměrně chmurných číslech HDP za 2. čtvrtletí v USA z minulého týdne trhy nyní aktivně hledají důkazy o tom, nakolik je tato technická recese „skutečná“,“ uvedli ve své poznámce analytici ING. „Hlavním ukazatelem, který je třeba sledovat, je míra nezaměstnanosti, protože pro plnohodnotnou recesi je třeba, aby došlo k oslabení trhu práce.“

AUD/USD klesl o 1 % na 0,6952 poté, co australská centrální banka (Reserve Bank of Australia) podle očekávání schválila třetí zvýšení úrokových sazeb o půl bodu v řadě, avšak komentáře guvernéra RBA Philipa Lowea byly brány jako holubičí, neboť uvedl, že banka nemá předem stanovenou cestu k utahování politiky a místo toho bude uplatňovat přístup založený na datech.