Protichůdný pohled na kryptoměnu a stablecoin Tether

Digitální žetony, které vykouzlil dětský herec ze seriálu The Mighty Ducks, provozuje bývalý plastický chirurg z Itálie a na Bahamách je ukládá banka, kterou vlastní spolutvůrce seriálu Inspektor Gadget.

Tether (USDT-USD), jedno z nejvděčnějších témat finanční žurnalistiky, byl obdařen mnoha dobrými řádky, jako je tento, napsanými FT, Bloombergem a mnoha dalšími reportéry, kteří se snaží rozplést jeho bizarní minulost.

Ústřední otázka všech těchto článků: Proč ještě nedošlo k runu na banky? Jak je možné, že lidé každý den posílají stovky milionů dolarů bankéři inspektorovi Gadgetovi, aby razil tethery k obchodování, aniž by věděli, kam jejich dolary putují? Proč se při tolika příležitostech k pochybnostem (od soudních případů po pokuty od CFTC, vše ohledně rezerv Tetheru) nehrnuli, aby své dolary vykoupili všichni najednou?

Ať je to jakkoli bizarní, Tether nadále stojí. Ani dramatický zánik Terra-Luna (LUNC-USD) (LUNA-USD) v okamžiku vrcholící nedůvěry v jakýkoli token-reprezentující skutečné peníze nedokázal Tether položit.

Tether, jak jistě víte, je depozitní stablecoin, což znamená, že zaručuje, že za každý 1 dolar Tetheru drží někde 1 dolar v bezpečné a likvidní formě. Problém je v tom, kde? To nikdo pořádně neví.

Tajnůstkářství Tetheru, jeho neochota zveřejnit své rezervy na detailní úrovni přinesla společnosti problémy, zábavnou publicitu a milionové pokuty.

Zdroj: Pexels

Takže proč je tak odolná? Dobře, existuje několik vysvětlení.

Někteří tvrdí, že Tether je špatná banka. Protože, když se nad tím zamyslíte, právě to Tether je, banka. Přijímá vklady, které by měl uchovávat v bezpečí, a razí tokeny.

Na rozdíl od banky neplatí svým vkladatelům žádné úroky a také na rozdíl od banky nemá prakticky žádné kapitálové požadavky (0,2 %). Může se klidně stát, tak zní argument, že Tether nechce ukázat, co s rezervami dělá doopravdy, protože je používá k získávání úroků z rizikových věcí, což je pro Tether, tedy bývalého plastického chirurga a jeho partu, čistý zisk.

Dalším důvodem utajování Tetheru je ne zcela zřejmý fakt (pokud jste se nevydali cestou zakladatele v kryptobance), že když si založíte kryptobanku, několik bank v několika zemích vás několikrát odmítne, když se prostě snažíte otevřít bankovní účet.

Dovedete si představit, že pro Tether není snadné ty miliardy někam bezpečně a normálně uložit. Mohlo by se stát, že většina normálních protistran s ním nebude chtít obchodovat, bankovní účty se zavírají, prime brokeři, které by Tether možná rád využíval k nákupu cenných papírů, s ním nebudou obchodovat.

Například hodně zábavný článek agentury Bloomberg o Tetheru zřejmě naznačuje, že Tether nepoužívá tradiční finanční koleje:

Abychom si toto tvrzení ověřili, obeslali jsme s několika kolegy obchodníky z Wall Street, zda někdo z nich neviděl Tether něco nakupovat. Nikdo takový nebyl. „Je to malý trh se spoustou lidí, kteří se navzájem znají,“ řekla Deborah Cunninghamová, investiční ředitelka globálních peněžních trhů ve společnosti Federated Hermes, která spravuje aktiva v Pittsburghu. „Pokud by se objevil nový účastník, bylo by to většinou velmi zřejmé.“

Společnost Tether působí na samém okraji finančního odvětví, neustále musí měnit své portfolio, aby v případě potřeby uspokojila odkupy, a zároveň neodhaluje své protistrany. Může to být proto, že tyto protistrany jsou poněkud obskurní (rozhodně nejde o značkové finanční domy tradičního finančního světa), ale může to být také ve prospěch společnosti Tether, která si drží věci pod pokličkou…