Solana se stává další sítí, která čelí zneužití v hodnotě milionů dolarů

V kryptografickém průmyslu se zvyšuje kontrola ze strany regulačních orgánů, ale kybernetickou kriminalitu to nezastaví. Hackerské útoky a podvody v oblasti kryptoměn jsou totiž stále na vzestupné trajektorii a pachatelé jsou ve svých zločinech stále odvážnější. Nový hack společnosti Solana (SOL-USD) není ani prvním hackem tohoto týdne, ale jde o jeden z nejznámějších útoků v posledních měsících.

Společnost CertiK, která se zabývá bezpečností blockchainu, dokumentuje nárůst kriminality související s kryptoměnami v roce 2022. Na konci druhého čtvrtletí poskytla svou pololetní aktualizaci o tom, o co investoři dosud přišli. Čísla jsou ohromující; v letošním roce byla uživatelům ukradena kryptoaktivní aktiva v hodnotě 2 miliard dolarů, což již nyní zdatně překonává celkovou částku ukradenou v průběhu roku 2021. Rostoucí rozšířenost projektů Web 3.0 a vzrůstající popularita neprodejných tokenů (NFT) poskytuje zločincům zlatý důl, který mohou využít.

Právě před několika dny zaznamenali investoři nejnovější významný útok prostřednictvím kryptografického mostu Nomad. Špatní aktéři dokázali most zneužít a odčerpat z projektu 200 milionů dolarů v kryptoměnách. Jedná se o obrovskou krádež, která se však ani zdaleka neblíží největšímu hackerskému útoku letošního roku. Hacky, jako byl ten spuštěný na síti Ronin (RON-USD), zaznamenaly odcizení více než 600 milionů dolarů.

Je zřejmé, že jak se zločinci osmělují, pouštějí se do větších projektů; tyto větší projekty mají samozřejmě větší hodnotu uzamčenou v řetězci a spoustu uživatelů, které se mohou pokusit podvést. Projekt NFT Bored Ape Yacht Club, který je v tomto prostoru nejznámějším projektem, se letos stal terčem několika podvodů. Dnes se pozornost obrací k projektu Solana, který se stal obětí nejnovějšího exploitu.

Zdroj: Solana

Peněženky Solany byly v novém kryptografickém hacku zbaveny milionů dolarů

Hned po hacknutí Nomadu se zločinci zaměřili na Solanu. Hack jedné z největších sítí první vrstvy na světě – a také jedné z největších kryptoměn SOL – z ní dělá jeden z dosud nejprofláknutějších činů kybernetické kriminality.

V průběhu úterního pozdního večera a dlouho do noci si uživatelé Solany na Twitteru psali o exploitu, který postupně vysával peněženky uživatelů. Tito uživatelé si všimli, že mnoho z vysátých peněženek jsou peněženky Phantom nebo peněženky napojené na decentralizovanou aplikaci (dApp) Magic Eden. V tuto chvíli se zdá, že útok stále pokračuje.

Doposud bylo zasaženo více než 8 000 peněženek Solana, z nichž byla odcizena aktiva v hodnotě 5 milionů dolarů. Většina těchto aktiv zahrnuje tokeny SOL a další tokeny nativní pro Solanu; někteří uživatelé však hlásí, že jim chybí mince USD (USDC-USD). Jiní stále tvrdí, že si všimli chybějících prostředků také v řetězci Ethereum (ETH-USD). Pokud je to pravda, ukáže se, že hackerský útok má mnohem větší rozsah, než se dosud předpokládalo. Předběžné teorie naznačují, že hacker provádí útok tak, že se podepisuje pod transakce jménem samotných uživatelů.