Co je protokol Proof-of-Work? Jak se udržuje bitcoinová síť vůbec v chodu?

Konsensuální mechanismus proof of work bitcoinu zajišťuje bezpečnost sítě a zároveň generuje nové bloky a mince jako odměnu. Funguje takto.

Technologie blockchain, která pohání Bitcoin a mnoho dalších kryptoměn, je v podstatě databáze, ale od typické centralizované účetní knihy se značně liší. Je decentralizovaná a poháněná uzly provozovanými rovnocennými partnery, které jsou rozmístěny po celém světě, bez dozorčího orgánu, který by rozhodoval.

Jak tedy zabezpečit decentralizovanou síť a zajistit, aby všichni souhlasili s obsahem hlavní knihy? K tomu slouží konsensuální algoritmus proof of work v Bitcoinu.

V kombinaci s kryptografií s veřejným klíčem zabezpečuje konsensuální algoritmus proof of work distribuovanou účetní knihu a chrání síť před útoky typu „double spend“, a to vše při přidávání nových bloků transakcí do řetězce a generování odměn BTC.

Mechanismus proof-of-work vyžaduje, aby těžaři bitcoinů soutěžili v řešení složitých matematických rovnic pomocí počítačů – což je energeticky velmi náročný proces. Je to záměrně obtížné, ale výsledné odměny za bitcoiny mohou být neuvěřitelně cenné.

Zdroj: Shutterstock

Co činí bitcoinový blockchain bezpečným?

Jmenujte nějakou společnost a je pravděpodobné, že byla hacknuta. Vzhledem k tomu, že 71 % hackerských útoků je motivováno finančně, nabízí se otázka: Může být síť Bitcoin také hacknuta? Koneckonců je to lákavý cíl…..

Proof-of-work je pro další fungování Bitcoinu nezbytný, ale jeho spotřeba energie byla podrobena značné kontrole a některé jiné kryptoměny místo toho přijaly zcela odlišný model proof-of-stake. Zde se dozvíte, jak proof-of-work funguje, proč je pro Bitcoin nezbytný a jaké jsou jeho nevýhody.

Co je to mechanismus konsensu?

Na rozdíl od tradiční databáze, na kterou dohlíží správce, je veřejný blockchain decentralizovaná síť typu peer-to-peer, do které může potenciálně přispívat každý účastník. Vzhledem k potenciálně tisícům provozovatelů uzlů je konsensus pro fungování takové sítě nezbytný: Všichni se musí shodnout na stavu sítě, aby správně fungovala.

Konsenzuální mechanismus je proces, kterým síť spolehlivě a automaticky určuje, který blok předložený účastníkem – záznam o nedávných transakcích – bude přidán do řetězce, a tím jej vytěží a odmění novou kryptoměnou.

Zdroj: Unsplash

Co je proof-of-work a jak funguje?

Proof-of-work je mechanismus konsensu, který pro Bitcoin navrhl jeho tvůrce Satoshi Nakamoto. Podobný model od té doby používají Ethereum, Litecoin, Dogecoin a další kryptoměny. V modelu proof-of-work těžaři na svých počítačích spouštějí hashovací software, který využívá výkon jejich hardwaru k řešení složitých matematických rovnic.

V konečném důsledku je matematika libovolná: Těžaři dělají práci pro ni samotnou, aby utratili drahocenné výpočetní zdroje výměnou za potenciální odměnu. Je to záměrně složitý proces, aby se zabránilo potenciálním útokům na síť, ale to znamená, že výkonnější počítače mají výhodu. Od prvních dnů sítě Bitcoin probíhaly mezi těžaři „závody ve zbrojení“. Zpočátku používali k těžbě bitcoinů procesory svých počítačů, ale pak přešli na špičkové grafické karty a nakonec na specializovaný těžební hardware ASIC.

„Proof-of-work má tu příjemnou vlastnost, že může být přenášen přes nedůvěryhodné prostředníky.“ -Satoshi Nakamoto

Uživatelé Bitcoinu vysílají transakce do blockchainu a těžaři je shromažďují do bloku a soutěží v proof-of-work o to, kdo první vyřeší rovnici prostřednictvím procesu zvaného hashování. Těžař nebo těžařský pool, jehož blok je přijat, získává jako odměnu bitcoiny. Od června 2022 byla odměna stanovena na 6,25 BTC; původně činila 50 BTC a každé čtyři roky se snižuje na polovinu. Tento proces se opakuje přibližně každých 10 minut, kdy se zapisují nové bloky a fakticky se těží a odměňují nové Bitcoiny.