Dolarový index se po inflačních datech propadl do oblasti pod 105,00

Zelená bankovka se ve středu propadla na několikatýdenní minima v oblasti pod úrovní 105,00, měřeno indexem amerického dolaru (DXY).

Index amerického dolaru se po zveřejnění CPI propadl

Index prudce oslabil poté, co údaje o inflaci v USA ukázaly, že celkový index spotřebitelských cen v červenci vzrostl méně, než se původně očekávalo. Spotřebitelské ceny totiž vzrostly o 8,5 % a o 5,9 %, pokud jde o jádrový údaj, přičemž oba tisky zpomalily vzestupnou tendenci oproti předchozímu měsíci.

Zdá se, že dojem, že inflační tlaky by mohly být na svém vrcholu nebo v jeho blízkosti, přiměl investory k přehodnocení možnosti velkého zvýšení sazeb (o 75 bazických bodů) na příštím zasedání FOMC v září. Tento názor se projevil i ve výrazné korekci směrem dolů u amerických výnosů napříč křivkou, což zase přispělo k dennímu poklesu dolaru.

Na podporu výše uvedeného nyní nástroj FedWatch společnosti CME Group ukazuje, že pravděpodobnost zářijového zvýšení sazeb o 75 bazických bodů je na úrovni téměř 39 %, přičemž před zveřejněním CPI se pohybovala kolem 70 %.

Zdroj: Unsplash

Z dalších údajů v americkém kalendáři byly v týdnu do 5. srpna zveřejněny žádosti o hypotéky MBA, které se zvýšily o 0,2 %, a velkoobchodní zásoby, které se v červnu oproti předchozímu měsíci zvýšily o 1,8 %.

Na co se zaměřit kolem USD

Index se náhle dostal pod mimořádný tlak a obchoduje se v pásmu 105,00, jelikož účastníci trhu nadále vyhodnocují nedávné zveřejnění údajů o inflaci v USA.

Dolar je mezitím připraven utrpět určitou dodatečnou volatilitu v souvislosti s tím, jak investoři přehodnocují další krok Federálního rezervního systému.

Při pohledu na makro scénář se zdá, že dolar je podporován divergencí Fedu vůči většině jeho protějšků z G10 (zejména ECB) v kombinaci se záchvaty geopolitického šumění a občasným obnovením averze k riziku.