Co dělají těžaři bitcoinů, aby přežili medvědí trh. Pojďme se na to podívat

Pokles trhu s bitcoiny zastavil výstavbu těžebních lokalit a snížil cenu těžebního zařízení – ale také vytvořil příležitosti pro několik společností.

Těžaři kryptoměn mají spoustu fixních nákladů, jako je energie, nemovitosti a nadupané počítače nebo platformy, na kterých se těží.

Proto může být pro jejich marže peklem, když trh vezme nohy na ramena a dramaticky sníží hodnotu jakýchkoli prostředků, které drželi v kryptoměnách, například v bitcoinech. A nyní, když se trh s kryptoměnami nachází, jak se zdá, v prodlouženém medvědím trhu, jsou těžaři nuceni se přizpůsobit.

Globální tržní kapitalizace kryptoměn dnes podle CoinMarketCap činí zhruba 1 bilion dolarů – polovinu toho, co v dubnu. Trhy se poprvé výrazně ponořily, když se v květnu začala hroutit Terra, a pak znovu v červnu, když společnost Celsius jako první velký poskytovatel krypto půjček zmrazila výběry od zákazníků, aby odvrátila run na banku.

V červnu zveřejnila společnost Arcane Research zprávu, která odhalila, že veřejně obchodované těžební společnosti prodaly v květnu více bitcoinů, než vytěžily. V té době to byla šokující statistika.

Nyní, v červenci, však údaje ukazují, že veřejní těžaři v červnu prodali 400 % své produkce a podle analytika Arcane Research Jarana Melleruda snížili své celkové zásoby BTC o 25 %.

Zdroj: Unsplash

Mezi prodávající společnosti patřily Core Scientific, která prodala své bitcoinové podíly v hodnotě 165 milionů dolarů, aby „zvýšila likviditu“, a Bitfarms, která zlikvidovala více než polovinu svých zásob BTC, aby splatila dluh.

Jedním z důvodů stlačování byl nedostatek prostoru pro zapojení a provoz těžebních plošin, uvedl Phil Harvey, generální ředitel společnosti Sabre 56. Z toho, co viděl, vyplývá, že přísloví o medvědích trzích, které jsou časem pro budování, bylo smutnou ironií.

Jeho firma zabývající se řízením projektů a provozem vyhledává lokality pro datová centra a spolupracuje s místními energetickými společnostmi, aby se ujistila, že mohou těžební společnosti kryptoměn ubytovat. S poklesem trhů však viděl, jak společnosti, které se loni velmi snažily nakoupit těžební zařízení, pozastavují nebo opouštějí stavební projekty.

„Na konci éry [Bitmain Antminer S17] a pak [Antminer S19] byl prostě nával, kdy zřejmě Bitmain dohnal nabídku a poptávku, a to zaplavilo trh. Ale lidé měli stále staré myšlenky: „Víte, potřebujeme si pořídit stroje. To je náš klíč k těžbě,’“ řekl Decrypt v telefonátu z konference Mining Disrupt v Miami. „Ale pak nikomu nedošlo, že pokud nemají žádnou infrastrukturu, budou tyto stroje ležet ve skladech a nebudou přinášet žádné příjmy. A to se bohužel děje.“

Nedostatečné plánování se projevilo na trhu s plošinami z druhé ruky. Těžební společnosti, které si objednaly více strojů, než mají prostor pro provoz, prodávají svůj podobný nový hardware spolu s platformami, které pracovaly nepřetržitě. To je problém pro těžaře, kteří dříve mohli počítat s tím, že prodejem použitých rigů získají nějaký příjem.

„Takže když teď kluci chtějí prodat své sekundární stroje, je to průser, protože nikdo nepotřebuje sekundární stroj, který byl spuštěn do země, když si může koupit použité stroje, které nikdy nebyly ani použity,“ řekl Harvey.

Problémy se dokonce rozšířily i na výrobce hardwaru, jako je NVIDIA, kterým ceny jejich grafických karet klesly o 50 %, uvedla v červnu agentura Bloomberg.

Pro velké, veřejně obchodované společnosti je to těžká situace, řekl Chris Bae, generální ředitel společnosti Enhanced Digital Group.

Jeho firma, kterou založili a zaměstnávají bývalí obchodníci s deriváty na Wall Street z UBS, Goldman Sachs, Merrill Lynch a JPMorgan Chase, hovoří s kryptografickými společnostmi, včetně těžařů, o tom, jak lépe plánovat poklesy na trhu.

„Myslím, že jsme zjistili, že potřeby cash flow, rozhovory o zlomu kolem Bitcoinu, opravdu vybublaly. A my už s těmito věcmi nejsme v rané fázi. Spousta těžařů má investory, kteří prostě chtějí investovat,“ řekl Bae pro Decrypt. „Nedělají to pro bono.“