Kryptoměny rostou po zveřejnění údajů o inflaci. Kam BTC a ETH zamíří dále?

Nedávná zpráva o indexu spotřebitelských cen naznačuje, že inflace v USA možná dosáhla svého vrcholu poté, co rostla nejrychlejším tempem za posledních čtyřicet let.

Podle zprávy o indexu spotřebitelských cen (CPI), kterou ve středu zveřejnil americký Úřad práce a statistiky, se náklady spotřebitelů nezměnily a inflace dosáhla 8,5 %.

Analytici dříve předpokládali, že index, který sleduje pohyb cen širokého spektra zboží a služeb, vzroste o 0,2 % a ukáže, že inflace je v meziročním srovnání na úrovni 8,7 %.

Zdroj: Getty Images

Místo toho se inflace minulý měsíc nezměnila, což je známkou toho, že zvyšování úrokových sazeb Federálním rezervním systémem ubírá páru rostoucím cenám.

Předtím inflace vykázala za 12 měsíců do června růst cen o 9,1 % a na meziměsíční bázi se zvýšila o 1,3 %.

I když byl údaj stabilní, ustupuje, protože vysoké měsíce inflace se z ročního výpočtu vylučují a volatilní měsíce se nahrazují nesmělejšími údaji.

„Pro riziková aktiva to byla silná zpráva,“ uvedl Tom Dunleavy, senior analytik výzkumu Messari pro Decrypt. „Tato zpráva o inflaci je mimořádně pozitivní, pokud očekáváte méně zvyšování sazeb v závěru roku.“

Kryptotrh po předchozích dvou zprávách o CPI reagoval negativně. Tentokrát však trhy rostly na základě náznaku, že inflace mohla dosáhnout vrcholu poté, co běžela nejvyšším tempem za posledních čtyřicet let.

„Je to, jako by čísla byla nyní v podstatě vším,“ řekla ředitelka výzkumu společnosti Kaiko Clara Medalieová pro Decrypt. „V posledních šesti až osmi měsících tyto zprávy o inflaci úzce souvisely s volatilitou akcií i akcií.“

Kryptoměny reagují na čísla CPI

V hodině následující po zveřejnění zprávy vzrostl Bitcoin o 4,4 % a Ethereum o 7,5 %, čímž se denní zisky mincí podle CoinMarketCap zvýšily na 3,5 %, resp. 7,2 %.

Vzrostla cena i dalších mincí, včetně Polkadotu, Solany, Uniswapu a Avalanche, které během hodiny po zveřejnění zprávy vzrostly o více než 5 %.

Poté, co předseda centrální banky Jerome Powell na svém posledním zasedání oznámil další zvýšení úrokových sazeb o 75 bazických bodů, prohlásil, že přestane vydávat forward guidance, což ponechává investory v nejistotě ohledně budoucího směřování měnové politiky Fedu.

Fed se agresivně zaměřuje na inflaci tím, že zdražuje půjčky pro podniky a spotřebitele, čímž ochlazuje ekonomiku, protože poptávka po zboží a službách klesá.

Dunleavy z Messari dodal: „Fed hledá známky toho, že spotřebitelé zpomalují své výdaje.“ Poslední zpráva o indexu spotřebitelských cen nyní naznačuje, že tomu tak skutečně může být.

Zdroj: Unsplash

Inflace, úrokové sazby a krypto

Pokud inflace dosáhla svého vrcholu, Fed nebude muset zvyšovat sazby tak výrazně jako doposud v tomto roce.

Institucionální investoři v souvislosti se zvýšenými úrokovými sazbami, které snižují růst, utekli od spekulativnějších aktiv, včetně technologických akcií a kryptoměn, a nakupují do relativně stabilnějších investic, jako jsou podnikové dluhopisy a americké státní dluhopisy.

Dunleavy uvedl, že analytici před posledním zveřejněním dávali šanci na třetí zvýšení sazeb o 75 bazických bodů na 80 %, ale toto číslo „kleslo na nepatrnou úroveň“ po středečním rovném čtení.