Pinterest: tato levná technologická akcie vzrostla o 20 %: je čas na nákup?

Společnost Pinterest (PINS), která se zabývá sociálními médii, zaznamenala bezprostředně po zveřejnění zprávy o výsledcích za druhé čtvrtletí roku 2022 20% nárůst ceny akcií, což stačilo k tomu, aby se jí podařilo uhradit některé předchozí ztráty a za poslední měsíc akcie vzrostly o 13 %. Ve společnosti se toho děje hodně; přichází nové vedení, aktivistický investor a strategické změny. Tyto změny jsou pravděpodobně reakcí na pokles akcií o 37 % od ledna.

Vidí investoři do Pinterestu jasné známky masivního návratu? Nebo je to jen přelud, který brzy zmizí? Na definitivní odpověď je pravděpodobně příliš brzy. Existují však přinejmenším tři důvody, proč by investoři měli zůstat ohledně akcií opatrní.

1. Záměr se nerovná provedení

Společnost Pinterest nedávno jmenovala nového generálního ředitele, kterým se stal Bill Ready, jenž v minulosti působil na vedoucích pozicích v oblasti finančních technologií, včetně vedoucích pozic ve společnostech Alphabet a PayPal Holdings, a také jako generální ředitel společnosti PayPal Venmo.

Zdroj: Getty Images

Bývalý generální ředitel Ben Silbermann hovořil o změně vedení v konferenčním hovoru k výsledkům společnosti za druhé čtvrtletí a uvedl, že chce z Pinterestu udělat konkurenceschopnější společnost pro elektronické obchodování, kde uživatelé mohou své inspirace na platformě realizovat pomocí akcí a nákupů. Odborné znalosti Billa Readyho v těchto oblastech ho vynesly na pozici generálního ředitele.

Bill Ready také hovořil v hovoru o druhém čtvrtletí o tom, jak platforma Pinterest umožňuje uživatelům ukládat obsah a jak věří, že je živnou půdou pro výdaje inzerentů a zákazníků. V nadcházejících měsících chce vyhodnotit a dokončit akční plán.

Pozitivní reakce Wall Street je znamením, že potenciální změny jsou vítány, ale investoři by měli mít na paměti, že změny nezaručují úspěch. Pinterest bude potřebovat čas, aby zavedl jakoukoli navrhovanou strategii a viděl měřitelné výsledky. To neznamená, že nebudou fungovat, ale investoři v tuto chvíli sázejí na potenciál, nikoli na výsledky.

2. Uživatelská základna Pinterestu se zmenšuje

Příslib budoucnosti také nic nemění na tom, že angažovanost na Pinterestu trpí. Počet měsíčně aktivních uživatelů ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o 5 % na 433 milionů, což je stejný počet jako v prvním čtvrtletí.

Zdroj: Unsplash

Ještě znepokojivější je, že v USA a Kanadě, což je nejdůležitější demografická skupina Pinterestu, se počet uživatelů meziročně snížil o 8 %. Průměrný uživatel v USA a Kanadě vygeneroval ve čtvrtletí příjmy ve výši 5,82 USD, což je o míle více než v Evropě, která je jeho dalším nejbližším segmentem a kde na jednoho uživatele připadá pouze 0,86 USD.

Pokračující úbytek uživatelů v USA a Kanadě by mohl výrazně ovlivnit celkové příjmy společnosti na uživatele a celkové příjmy. Je dobré vidět, že počet uživatelů byl od prvního do druhého čtvrtletí stabilní, ale klíčové je opětovně nastartovat růst počtu uživatelů v USA a Kanadě.

3. Náklady společnosti Pinterest rostou

Příjmy společnosti Pinterest ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o 9 % na 666 milionů dolarů, ale její náklady rostou rychleji. Upravený zisk EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) společnosti klesl oproti předchozímu čtvrtletí o 46 %.

Všechny čtyři hlavní kategorie nákladů společnosti Pinterest se meziročně zvýšily, včetně:

Náklady na výnosy: nárůst o 29 %Výzkum a vývoj: nárůst o 37 %Prodej a marketing: nárůst o 27 %Všeobecné a administrativní výdaje: o 35 % více

Investice do podnikání může být dobrá, pokud zvýší příjmy. Sledování vztahu mezi růstem příjmů a výdajů bude zásadní pro zajištění tohoto cíle. Růst by se mohl stát těžkým úkolem, pokud Pinterest neoživí růst počtu uživatelů.

Zdroj: Getty Images

Pointa

V současné době by se Pinterest dal nejlépe popsat jako rozpracovaný. Akcie se propadly o více než 70 % ze svého maxima a obchodují se s poměrem ceny k prodejní ceně téměř 6, což se vyrovná krachu COVID-19 v roce 2020.

Nižší ocenění pravděpodobně odráží řadu rizik, která jsem zmínil výše. Společnost však pravděpodobně potřebuje několik čtvrtletí realizace, růst počtu členů a finanční ukazatele, které se budou opět ubírat správným směrem, aby se nedávná rally stala plnohodnotným návratem. Na to je ještě příliš brzy, a proto by investoři měli prozatím zůstat opatrní.