Vyhlásila vláda USA válku kryptoměnám? Na co si dávat pozor v budoucnu?

Odborníci hodnotí důsledky sankcí, které ministerstvo financí začátkem tohoto týdne uvalilo na protokol o ochraně soukromí Tornado Cash.

Americké ministerstvo financí v pondělí zařadilo směšovač mincí Ethereum Tornado Cash a řadu adres spojených s touto službou na seznam speciálně označených osob (Specially Designated Nationals), který je obvykle vyhrazen pro teroristické organizace a nepřátelské země.

Ministerstvo financí tím fakticky zakázalo všem Američanům používat Tornado Cash, nástroj, který uživatelům umožňuje skrýt veřejné stopy jejich kryptoměnových transakcí smícháním mnoha takových transakcí dohromady. Webové stránky Tornado Cash byly tři dny nedostupné.

Ministerstvo financí tento krok obhajovalo s odkazem na četné případy, kdy byla tato služba využívána k praní špinavých peněz špatnými aktéry, včetně severokorejské státem sponzorované hackerské organizace Lazarus Group a osob, které minulý týden při hackerském útoku na Nomad Bridge ukradly 7,8 milionu dolarů.

Zdroj: Shutterstock

Společnost Swan Bitcoin zveřejnila únik dat v důsledku phishingového útoku na poskytovatele zpravodajství

Swan Bitcoin, spořitelna zaměřená na bitcoiny, odhalila, že byla postižena nedávným únikem dat poskytovatele newsletteru Klaviyo. Podle e-mailu, který viděl server Decrypt a který sdílela firma…

Ve dnech následujících po oznámení někteří vedoucí představitelé kryptografického průmyslu zákaz odsoudili nejen jako nespravedlivý, ale také jako nezákonné a existenční ohrožení soukromí uživatelů – snad nejsvětějšího principu odvětví, které se od svých prvních dnů formovalo podle libertariánských, protivládních zásad

Odborníci a vedoucí představitelé odvětví, kteří hovořili s Decryptem, se v názoru na zákonnost a vhodnost zákazu lišili.

Většina z nich se shodla na tom, že tento krok možná právě spustil výraznou eskalaci nepřátelství mezi rozhořčenými zastánci soukromí v oblasti kryptoměn a federální vládou, což je vývoj, který by mohl tento prostor formovat v příštích letech.

Zákaz Tornado Cash: Co se stalo: dobrý, špatný, nebo neutrální?

Zásadní pro právní a etické otázky, které zákaz Tornado Cash vyvolává, je status služby jako inteligentního kontraktu. Stejně jako mnoho jiných decentralizovaných finančních protokolů (DeFi) je Tornado Cash automatizovaný program, který nevyžaduje žádné zaměstnance k údržbě nebo monitorování svého fungování.

Pro někoho skutečnost, že se na každodenním provozu Tornado Cash nepodílí žádný člověk, naznačuje, že služba je nakonec kódem bez poslání nebo základního záměru.

Zdroj: Reuters

„Tornado Cash je nástroj, jako každý jiný, který může být použit k dobrému nebo špatnému účelu,“ řekl již dříve vývojář jádra Etherea Preston Van Loon v rozhovoru pro Decrypt.

Ameen Soleimani, jeden ze spoluzakladatelů Tornado Cash, opakovaně prohlásil, že služba nikdy nebyla navržena tak, aby sloužila kriminálním pračkám peněz, ale naopak byla vytvořena pro maloobchodní uživatele kryptoměn, kteří chtějí chránit soukromí svých finančních údajů.

„Nezamýšleli jsme, aby to sloužilo k praní špinavých peněz, ani žádný podobný záměr,“ uvedl Soleimani ve včerejší zprávě na Twitteru Spaces. „Bylo to docela neškodné, k čemu jsme se to snažili použít… prostě k ochraně sebe sama.“

Pro mnoho zastánců Tornado Cash není skutečnost, že se službou od té doby manipulují někteří uživatelé se zlými úmysly, odrazem samotného základního nástroje. Takto se uvažuje: „Směšovače mincí nepraní peníze, peníze perou pračky peněz.“ To je pravda.

Právě v tomto ohledu – jít po technologii, nikoli po jednotlivcích, kteří ji nasadili (na černou listinu ministerstva financí se nedostali žádní lidé, pouze stránky a adresy peněženek) – se podle některých zákaz Tornado Cash liší od všech ostatních kryptoregulací, které přišly před ním.

„Je to poprvé, co jsem viděl, že by byl uzavřen kus softwaru,“ uvedl pro Decrypt Matthew Green, profesor informatiky na Univerzitě Johnse Hopkinse. „A to je docela unikátní.“

Jiní považují situaci za méně výjimečnou.

„Pokud to vypadá jako firma, chodí to jako firma a kváká to jako firma, můžete to regulovat jako firmu,“ řekl profesor práva na Kentucké univerzitě Brian Fyre pro Decrypt. „A nezáleží na tom, jak to nazvete nebo jak to charakterizujete.“

Podle Fyrea, pokud Tornado Cash poskytuje službu za úplatu, i když nikdo nezvedá telefon, jedná se o podnikání, a ne o projev chráněný prvním dodatkem, jak někteří navrhují.

A i když tvůrci Tornado Cash neautorizují každou (nebo žádnou) transakci, kterou jejich stránky zpracovávají, Fyre se domnívá, že zákon jasně říká, že jsou stále na háku, pokud nezákonná činnost představuje značnou část provozu stránek.

„Soud se bude zajímat o to, že významná část provozu služby je určena k nelegálním účelům, a vy to víte a neudělali jste nic, abyste se tomu pokusili zabránit,“ řekl Fyre.

„Skutečnost, že jde o projev, jej nutně nechrání. Pokud je to nelegální projev, je nelegální,“ dodal.

Recenze brokera