Využijte situace kolem AMD a výhodně nakupte akcie společnosti Nvidia

Pesimismus na trhu se mění v naprostý nihilismus, a proto akcie NVDA nemají kam jinam jít než nahoru.

V pátek 7. října vydala společnost Advanced Micro Devices (NASDAQ:AMD) varování ohledně trhu s PC a příjmů, které bylo tak děsivé, že stáhlo dolů celý Nasdaq. To silně zatížilo akcie společnosti Nvidia (NASDAQ:NVDA), stejně jako nová americká pravidla omezující vývoz některých technologických komponent do Číny. Nvidia však nepředpokládá, že by tato pravidla měla na podnikání společnosti významný dopad. Celkově se reakce trhu zdá být přehnaná, což otevírá příležitost pro kontrariánské investory.

Slyšeli jste staré pořekadlo: Kupujte, když v ulicích teče krev. Při zpětném pohledu je vždy zřejmé, že jste měli koupit akcie, které všichni ostatní v panice prodávali. To se však snáze řekne, než udělá, protože emoce převládnou a všeobecně opovrhované akcie nemusí nutně vypadat jako výhodná koupě v době největšího pesimismu.

Zdroj: Bloomberg

Proto bude zapotřebí silný žaludek a železná vůle, abyste se nyní ponořili do nákupu akcií NVDA. Pokud však dokážete nahlédnout do jámy zoufalství a nakoupit akcie v době, kdy ostatní obchodníci šílí, pak vám společnost Nvidia (a nepřímo i AMD) možná právě poskytla životní příležitost na trhu s čipy.

Poté, co již v roce 2022 ztratily velkou část své hodnoty, ztratily akcie Nvidie 7. října dalších 8 %. Stalo se tak i přesto, že v tento den se neobjevily žádné negativní zprávy týkající se společnosti Nvidia.

Byly tu zprávy specifické pro společnost AMD, ale k těm se dostaneme za chvíli. Nejprve musíme vzít na vědomí, že americká vláda údajně zavedla nové kolo omezení na „některá zařízení pro výrobu polovodičů vyráběná v USA do Číny“.

Všimněte si, že jde o „některé“, nikoli o všechny. Kromě toho agentura Reuters upřesnila, že američtí představitelé „poskytli výjimky společnostem ze Spojených států a jejich spojenců, aby mohly požádat o licenci“.

Nová omezení se týkají především superpočítačů s určitým počtem „petaflops“ (ne, to si nevymýšlím) výpočetního výkonu. Nvidia každopádně okamžitě ujistila své akcionáře, že společnost „neočekává, že by nové kontroly, včetně omezení prodeje vysoce hustých systémů, měly podstatný dopad na naše podnikání“.

Varování společnosti AMD vyvíjí na akcie NVDA nepřiměřený tlak

Někdy tomu obchodníci říkají efekt soucitu. Mám na mysli období, kdy akcie jedné společnosti prudce klesají, což způsobuje, že akcie stejného odvětví také ztrácejí na hodnotě.

Tyto cenové pohyby vyvolané efektem sympatie mohou být nadměrné. Upřímně řečeno, nebylo nutné, aby akcie NVDA 7. října ztratily neuvěřitelných 8 %. Jistě, generální ředitelka Advanced Micro Devices Lisa Su přiznala, že trh s osobními počítači během třetího čtvrtletí roku 2022 „výrazně oslabil“. Je to však pro někoho, kdo dával pozor, opravdu překvapení?

Zdroj: Shutterstock

Společnost AMD očekává ve třetím čtvrtletí tržby ve výši přibližně 5,6 miliardy dolarů. USD, což je plus mínus 200 milionů USD pod předchozím odhadem společnosti, který činil 6,7 miliardy USD.

Ano, to je pro investory AMD zklamání. Neznamená to však, že by se všichni a jejich strýcové museli zbavit svých akcií Nvidie. Jedná se o dvě různé společnosti.

Co můžete udělat teď

Možná budu znít frustrovaně, ale ve skutečnosti se mi líbí, když efekt soucitu způsobuje, že obchodníci iracionálně prodávají akcie skvělých firem. Nvidia je stále předním výrobcem grafických procesorů a zotavení společnosti NVDA by mělo být silné, až k němu dojde.

Nedá se však předpovědět, kdy k obratu dojde. Neohrožení investoři do společnosti Nvidia se tedy budou muset chytit za nos a držet se jako o život. Nakonec by se měl trh vzpamatovat a naučit se mít tohoto pokleslého výrobce čipů opět rád.