Americký dolar opět klesá. Investoři se zaměřují na kroky britské vlády

Americký dolar v úterý obnovuje svou medvědí dynamiku, když v asijské seanci ztratil moment oživení, protože rizikové toky se rozšiřují již druhý den po dramatickém obratu Spojeného království v otázce miniprogramu snižujícího daně. Futures na americký index S&P 500, zatím posiluje zhruba o 1,70 %, zatímco asijské indexy rostou o 1,20 % až 1,80 % v čele s oživením čínských akcií.

Na začátku obchodování se čínské akcie obrátily k poklesu poté, co dolarové dluhopisy klesly na rekordní minimum, protože krizi na trhu nemovitostí vyvolal zásah proti nadměrnému zadlužování. Čínští obchodníci mezitím vstřebávali komentáře amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena. Americký představitel v pondělí uvedl, že Čína učinila rozhodnutí o obsazení Tchaj-wanu v „mnohem rychlejším časovém horizontu“, než se dříve myslelo.

Napříč forexem se jako nejsilnější do otevření evropské burzy jeví kivi, následovaný svým protinožským partnerem, australským dolarem. Mezitím se jen vůči americkému dolaru vzdálil od 32letých maxim nad 149,05, přičemž ho dolů táhly slabší výnosy státních dluhopisů a japonská slovní intervence. Nejvyšší japonští představitelé pokračovali ve svých řečech a zopakovali, že jsou připraveni podniknout nezbytné kroky, aby se vyhnuli nežádoucím, protože sledují cenové dění na FX s pocitem naléhavosti. USD/JPY se naposledy obchodoval na úrovni kolem 148,85 a před dalším posunem vzhůru konsolidoval.

NZD/USD vzrostl o více než 1 % a atakuje úroveň 0,5700, jelikož žhavější novozélandský index spotřebitelských cen (CPI) za 3. čtvrtletí zvýšil větší očekávání RBNZ ohledně zvýšení sazeb. Inflace na NZ vzrostla ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně o 2,2 %, čímž překonala očekávání růstu o 1,6 %. Anualizovaná inflace mezitím zmírnila z 32letého maxima 7,3 % na 7,2 %, i když překonala očekávání +6,6 %.

NZD/USD – Zdroj: Autochartist

Jestřábí komentáře asistentky guvernéra RBA Michele Bullockové a zápis z jednání RBA podporují sentiment kolem páru AUD/USD, neboť naznačují potřebu dalšího zvyšování sazeb v nadcházejících měsících. EUR/USD také těžil z ústupu výnosů státních dluhopisů a obnoveného širokého výprodeje amerického dolaru, když znovu zdolal bariéru 0,9850. Ačkoli býci zůstávají opatrní před průzkumy nálady v Německu a eurozóně ZEW. Německý ministr hospodářství Robert Habeck v pondělí uvedl, že „při správné fiskální politice se mohou v Evropě vyhnout hluboké recesi, aniž by to podpořilo inflaci“.

GBP/USD ztrácí náskok nad 1,1400, protože investoři hodnotí zprávu Financial Times (FT), která uvedla, že Bank of England (BOE) hodlá odložit kvantitativní zpřísňování (QT) v hodnotě 838 mld. liber, dokud se dluhopisové trhy neuklidní. Zpráva přichází poté, co nový britský kancléř Jeremy Hunt zrušil téměř celý minibudget, který 23. září oznámila premiérka Liz Trussová. Zdá se, že zisky kabelů jsou krátkodobé, protože premiérka Trussová se připravuje na politické výzvy, neboť toryovští zadáci se ji chystají sesadit.

USD/TRY zaznamenává první intradenní ztrátu za poslední čtyři dny v důsledku politických kroků Centrální banky Turecké republiky (CBRT) během úterního brzkého rána v Evropě. To znamená, že pár turecká lira (TRY) klesá na 18,57.

EUR/GBP se snaží využít nočního odrazu od nejnižší úrovně od začátku září a v úterý osciluje v úzkém obchodním pásmu. Měnový pár se aktuálně nachází v neutrálním teritoriu kolem úrovně 0,8600, jelikož obchodníci čekají na nový katalyzátor předtím, než zaujmou pozici pro další fázi směrového pohybu.