Dolar se drží poblíž 32 letého vrcholu vůči jenu navzdory riziku intervence

Dolar se ve středu držel poblíž 32letého maxima vůči jenu a zároveň se zvedl z dvoutýdenního minima vůči koši hlavních měn, podpořen vyhlídkou na agresivní zvyšování úrokových sazeb amerického Federálního rezervního systému.

Britská libra se tento týden konsolidoval uprostřed svého obchodního rozpětí poté, co Bank of England rozhodla, že letos nebude prodávat žádné dluhopisy s delší splatností, a zároveň popřela zprávu Financial Times, že by odložila kvantitativní zpřísňování. Euro sklouzlo zpět z blízkosti dvoutýdenního maxima.

Dolar se přes noc poprvé od srpna 1990 vyhoupl až na 149,395 jenu a v asijské seanci se naposledy obchodoval na 149,305 jenu.

Obchodníci jsou v pohotovosti, aby ministerstvo financí a Bank of Japan znovu vstoupily na trh, protože měnový pár se tlačí ke klíčové psychologické bariéře na úrovni 150. Překročení hodnoty 145 před měsícem podnítilo první intervenci na nákup jenu od roku 1998.

Japonský ministr financí Šunichi Suzuki ve středu uvedl, že „pečlivě“ a častěji kontroluje měnové kurzy, informovala místní média.

USD/JPY – Zdroj: Autochartist

Dolarový index – který měří měnu vůči šesti srovnatelným měnám včetně jenu, libry šterlinků a eura – přidal 0,2 % na 112,19 poté, co přes noc klesl na nejnižší hodnotu od 6. října 111,76. Na konci září zaznamenal několikaleté maximum na úrovni 114,78.

Zelená bankovka, která v současné době vládne jako bezpečná měna, tento týden poklesla na pozadí medvědí rally na akciích po celém světě po některých příznivých výsledcích.

Základní podpora však nadále vychází z tržních cen pro další dvě zvýšení o 75 bazických bodů ze strany Fedu v tomto roce, který se zaměřuje na prudce rostoucí inflaci, a to i za cenu rizika vyvolání recese.

Fiskální nejistota ve Velké Británii rovněž zamlžuje výhled trhů po celém světě.

„Pochybujeme, že se jedná o více než mírnou pauzu v býčí jízdě dolaru,“ uvedl Sean Callow, měnový stratég společnosti Westpac v Sydney, který očekává, že v listopadu dojde k opětovnému testování maxima z minulého měsíce.

Zdroj: Unsplash

Co se týče jenu, „riziko intervence zůstává přítomno, protože MOF již překročil Rubikon (ale) jeho účelem je jistě pouze omezit rozsah spekulativního umístění, nikoliv způsobit trvalý zvrat,“ řekl Callow.

„Tak kulaté číslo jako 150 bude pravděpodobně vyžadovat určitou práci, aby bylo krátkodobě prolomeno,“ ale vzhledem k pozici BOJ jako jediné centrální banky vyspělých trhů, která stále provádí politiku záporných úrokových sazeb, „je těžké vidět, proč by se pár nemohl rozšířit do oblasti 150-155,“ dodal Callow.

Sterling se mezitím pohyboval bez větších změn na úrovni 1,1318 USD a lízal si rány po 0,34% poklesu v předchozí seanci. Měna v úterý nejprve stoupla po zprávě Financial Times, že Bank of England odloží kvantitativní zpřísňování, aby následně klesla poté, co banka článek označila za „nepřesný“.

BoE uvedla, že od 1. listopadu začne prodávat část svých obrovských zásob britských vládních dluhopisů, ale letos nebude prodávat žádné dluhopisy s delší splatností, které byly v centru tržní volatility po fiasku vládního „minirozpočtu“.

Commonwealth Bank of Australia (OTC:CMWAY) předpovídá, že britská libra bude i nadále pod tlakem.

Zdroj: Unsplash

„Zvýšené ceny energií a rychlé zpřísnění měnové politiky ze strany Bank of England brzy způsobí, že se britská ekonomika opět dostane do recese,“ napsal v klientském komentáři Kim Mundy, stratég CBA, který předpovídá zvýšení sazeb BoE o celý procentní bod příští měsíc.

„Relativní ekonomická výkonnost bude i nadále zatěžovat GBP,“ což povede k tomu, že měna „bude mít slabší výkonnost navzdory nedávnému zmírnění fiskální nejistoty,“ uvedla.

Euro se propadlo o 0,24 % na 0,9836 USD a ustoupilo tak z úterního maxima 0,98755 USD, což je úroveň naposledy zaznamenaná 6. října.

Ekonomové v průzkumu agentury Reuters předpovídají na čtvrtek příštího týdne další zvýšení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou o 75 bazických bodů.

Novozélandský dolar zůstal na zvýšené úrovni po úterních výbušných údajích o spotřebitelských cenách, které zvyšují očekávání dalšího agresivního zpřísňování ze strany rezervní banky. Naposledy se měna obchodovala o 0,08 % výše na úrovni 0,56905 USD, tedy blízko dvoutýdenního maxima z předchozí seance na úrovni 0,5719 USD.

Australský dolar měnil kurz na 0,6311 USD, což je oproti úterý jen malá změna.