Dolar bojuje navzdory vyšším výnosům, USD/JPY testuje klíčovou úroveň 150,00

Americký dolar v ranních evropských hodinách ztrácí, přestože výnosy státních dluhopisů se pohybují na vyšších úrovních poblíž mnohaletých maxim kvůli očekávání výraznějšího zvýšení sazeb Fedu. Příliv se obrátil proti dolarovým býkům poté, co se futures na americký index S&P 500 překlopily do zisku díky obnovenému optimismu, že by se Čína mohla odklonit od své politiky Zero-COVID. Agentura Bloomberg s odvoláním na osoby obeznámené s diskusemi uvedla, že čínští představitelé diskutují o tom, zda zkrátit dobu, kterou musí lidé přicházející do země strávit v povinné karanténě. Většina asijských indexů snížila ztráty a sledovala růst čínských akcií.

Investoři však stále zůstávají opatrní v souvislosti se zvýšenými výnosy dluhopisů a doutnajícím napětím mezi USA a Čínou ohledně Tchaj-wanu a výroby čipů. Čína svolala čipové firmy k mimořádným jednáním poté, co americký prezident Joe Biden oznámil omezení. Ve středu deník Nikkei informoval, že USA jednají s Tchaj-wanem o společné výrobě amerických zbraní. Mezitím globální výnosy ve středu prudce vzrostly poté, co inflace ve Velké Británii a eurozóně nevykazovala žádné známky zmírnění, což zvýšilo hrozbu recese. Výnosy amerických státních dluhopisů silně rostly na pozadí politického kontrastu mezi Fedem a většinou hlavních světových centrálních bank. Referenční desetileté americké sazby se vyšplhaly na nejvyšší úroveň za posledních 14 let nad 4,15 %.

Trhy také zůstávají v napětí kvůli hrozícímu riziku intervence na japonském devizovém trhu, když USD/JPY atakuje klíčovou hranici 150,00, což je úroveň nevídaná od srpna 1990. Japonská centrální banka (BOJ) na začátku Asie oznámila neplánovaný nouzový nákup dluhopisů, ale pokles jenu se jí nepodařilo zastavit. Probíhající japonská verbální intervence také příliš nezachránila býky JPY.

USD/JPY – Zdroj: Autochartist

Měnový pár GBP/USD se pohybuje na zadních kolech kolem úrovně 1,1200, protože politické drama ve Velké Británii se prohlubuje. Náhlá rezignace britské ministryně vnitra Suelly Bravermanové podkopává vůdčí autoritu premiérky Liz Trussové. „Úředníci z výboru 1922, který má na starosti vedení soutěží o vedení britské Konzervativní strany, se mají ve čtvrtek sejít, aby projednali eskalující krizi ve vedení,“ uvádí The Telegraph. Mezitím 40 let vysoká míra inflace ve Spojeném království nadále vrhá chmury na další politický krok BOE a udržuje medvědí tendenci kolem libry.

EUR/USD se pokouší o drobný odraz směrem k úrovni 0,9800, k čemuž přispívá ústup amerického dolaru, ale vyšší výnosy nadále omezují pokusy o růst. Horká tovární inflace v Německu podporuje volání po zvýšení sazeb ECB o 75 bps příští týden, což favorizuje eurové býky před údaji o běžném účtu eurozóny.

Mezitím komoditní měny nesou hlavní tíhu rostoucích výnosů, což je činí méně atraktivními. AUD/USD se drží v červených číslech kolem 0,6250 na pozadí měkčích údajů o australské zaměstnanosti. Čínská centrální banka ponechala základní úrokovou sazbu (LPR) v celém časovém horizontu beze změny. Čerstvá rekordní minima jüanu vůči americkému dolaru rovněž nevěstí nic dobrého pro australský dolar, stejně jako pro kiwi.

USD/CAD se drží na nižší úrovni poblíž 1,3750, protože americký dolar ustupuje, zatímco WTI se během dne odrazila o 1 % nad hranici 85 USD.