Dolar roste spolu s výnosy státních dluhopisů uprostřed pochmurné nálady

Nálada na trhu zůstává v poslední obchodní den týdne pochmurná a udržuje se tak povzbudivý tón kolem amerického dolaru napříč všemi trhy. Asijské trhy sledují oslabení akcií na Wall Street. Futures na index S&P 500 klesají o téměř 0,40 %, protože investoři zůstávají opatrní v souvislosti s prudkým růstem výnosů amerických státních dluhopisů a hrozícími obavami z recese. Nečekaný pokles týdenních údajů o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA a jestřábí komentář Fedu posílily očekávání, že centrální banka bude agresivně zvyšovat úrokové sazby, což negovalo dopad silných podnikových zisků.

Guvernérka Federálního rezervního systému Lisa Cooková uvedla, že bude nutné pokračovat ve zvyšování sazeb, protože „inflace je příliš vysoká, musí se snížit a my v tom budeme pokračovat, dokud nebude práce hotova“. Prezident filadelfského Fedu Patrick Harker uvedl, že se zvyšováním cílové krátkodobé úrokové sazby v podmínkách velmi vysoké inflace ještě neskončili, a dodal, že „do konce roku 2022 bude úroková sazba nad 4 %“.

Investory udržuje v napětí také politický vývoj ve Spojeném království. Britská premiérka Liz Trussová rezignovala na funkci předsedkyně vládní Konzervativní strany a uvedla, že nový předseda strany a premiér bude zvolen příští týden. Zatím nikdo z poslanců veřejně nepotvrdil, že bude kandidovat, ale hovoří se o jménech jako bývalý kancléř Rishi Sunak a předsedkyně Dolní sněmovny Penny Mordauntová. Nominace budou uzavřeny v pondělí ve 14 hodin a očekává se, že kandidáti budou mít podporu nejméně 100 poslanců, aby mohli kandidovat.

EUR/USD – Zdroj: Autochartist

Uprostřed politického chaosu ve Spojeném království, neuspokojivých údajů o maloobchodních tržbách a rostoucích amerických výnosů se měnový pár GBP/USD v ranních evropských hodinách obchoduje poblíž týdenních minim pod úrovní 1,1200. Referenční desetileté sazby v USA poprvé od roku 2008 překonaly úroveň 4,25 %, což pomohlo dolarovým býkům získat zpět růstovou sílu. V tomto světle USD/JPY osvěžuje 32letá maxima poblíž 150,50, což opravňuje k opatrnosti v případě pravděpodobné japonské intervence, neboť čelisti úřadů pokračují. BOJ tento pátek opět provedla operaci nákupu dluhopisů, aby bránila svůj cíl na výnosové křivce (YCC).

Měnový pár EUR/USD je pod tlakem pod úrovní 0,9800, přičemž se tento týden do značné míry drží ve svém známém pásmu. Pokusy o růst se zdají být omezeny silným dolarem a výnosy. Určité podněty k obchodování by mohla nabídnout měsíční zpráva německé Bundesbanky v jinak datově chudém programu na obou stranách Atlantiku.

USD/JPY – Zdroj: Autocchartist

Mezitím komoditní měny utrpěly značné ztráty v prostředí pevnějších výnosů a tržní averze k riziku. AUD/USD během dne ztrácí 0,27 % a atakuje 0,6250, zatímco NZD/USD klesá o 0,50 % na polovinu 0,5600. USD/CAD postupuje do blízkosti 1,3800, zatímco WTI klesá k hranici 84 dolarů při širokém posílení amerického dolaru.

Maďarský forint dosáhl 13. října rekordních minim. HUF se od té doby odrazil o cca 5 %, ačkoli od počátku roku nadále klesl o 22 %. Ekonomové Commerzbank zůstávají k posilování HUF skeptičtí.

„Co se týče síly forintu, zůstáváme skeptičtí a vnímáme ji spíše jako odraz lepší nálady na trhu. Centrální banka (MNB) se zavázala ke kombinaci různých nástrojů, především zaměřených na finanční stabilitu a podporu měny, které v konečném důsledku činí opatření měnové politiky méně transparentními. Jsou méně vhodná pro boj s inflací.“