Kurz japonské měny poprvé od roku 1990 spadl vůči dolaru na 150 jenů

Pozornost na devizových trzích se dnes soustředí na japonský jen a britskou libru. Kurz japonské měny na devizových trzích poprvé od roku 1990 spadl na 150 jenů za dolar. To je psychologická hranice, která by podle analytiků mohla japonské úřady donutit jednat. Japonská vláda prozatím zesílila slovní intervenci, důležité bude teď zejména to, jak se zachová centrální banka, až se bude příští týden zabývat měnovou politikou. Britská měna prudce zpevnila po demisi britské premiérky Liz Trussové. Její rezignace podle některých analytiků uklidnila trhy.

Krátce po 15:50 SELČ se dolar prodával zhruba za 149,88 JPY, dopoledne ale vystoupil až asi na 150,08 JPY. Euro k dolaru rostlo o 0,2 procenta a pohybovalo se kolem 0,9792 USD, nadále však zůstává slabší než americká měna. Euro k jenu přidávalo 0,2 procenta na 146,77 JPY. Libra si k dolaru připisovala 0,4 procenta na 1,1261 USD. Po oznámení rezignace britské premiérky se vyšplhala až na 1,13 USD.

Japonská vláda se už v září odhodlala k intervenci na devizových trzích, což na obranu slabé měny učinila poprvé od roku 1998. V září se přitom dolar prodával zhruba za 144 jenů, po oslabení vyvolaném intervencí ale růst obnovil a nyní je ještě silnější.

Obnovený pokles kurzu jenu vládu v Tokiu nutí, aby znovu zakročila. Vytrvalý pokles kurzu měny totiž prodražuje dovoz.

Ekonomové očekávají, že japonská centrální banka příští týden zachová mimořádně nízké úrokové sazby, což je podle expertů hlavní důvod vytrvalého poklesu kurzu jenu. Ministr financí Šuniči Suzuki po dnešním propadu kurzu na 150 jenů za dolar novinářům řekl, že učiní rozhodný krok proti nadměrným a prudkým výkyvům kurzu jenu.

Zdroj: Unsplash

„Nemůžeme na měnovém trhu tolerovat nadměrné a příliš rychlé výkyvy, za kterými stojí spekulace,“ řekl podle agentury Reuters ministr Suzuki. „Pohyby kurzů měn budeme i nadále pečlivě sledovat a jsme připraveni okamžitě jednat,“ dodal.

Dolar od začátku letošního roku zpevnil k jenu asi o 30 procent, přestože Japonsko v září při intervenci na obranu jenu vynaložilo rekordních 2,8 bilionu jenů (469 miliard Kč).

Pozoronst se dnes soustředila i na britskou libru. Dnešní oznámení rezignace premiérky Trussové je vyvrcholením vládní krize, kterou v posledních dnech prohloubily ekonomické reformní plány, především daňové škrty, od nichž byla konzervativní politička nakonec nucena postupně ustoupit.

Reakce trhů naznačuje, že se jim po odchodu Trussové i přes přetrvávající nejistotu „ulevilo“, řekl zpravodajskému serveru BBC nejmenovaný analytik. „Obecně je rezignace Trussové krokem, který se musel stát, aby se britská vláda posunula dále na cestě k obnovení důvěryhodnosti v očích finančních trhů,“ konstatoval Paul Dales, hlavní britský ekonom společnosti Capital Economics.

EUR/JPY nechává za sebou středeční negativní cenovou akci a znovu se dostává do oblasti za 147,00, tedy blíže k vrcholu z roku 2022.

Zdroj: Unsplash

Vzhledem k současné cenové akci na kříži se zdá, že dveře k dalšímu růstu jsou stále otevřené. Přesto se nyní jako bezprostřední cíl jeví maximum z prosince 2014 na úrovni 149,78 (8. prosince).

V krátkodobém horizontu se očekává, že růstové momentum přetrvá, zatímco se bude nacházet nad říjnovými minimy poblíž 141,00.