Akcie, které je nejspíše třeba co nejdříve prodat před bolestivým poklesem

Obvyklí vítězové zažívají v tomto náročném tržním prostředí zvrat svého osudu.

Jaký byl rok 2022 pro akciový trh. Index S&P 500 klesl o 23,1 %, Dow Jones o více než 16,5 % a technologický Nasdaq o 32 %. Zkrátka a dobře jsme již hluboko v bolestivém poklesu, kdy investoři právě teď hledají akcie, které by mohli prodat, místo aby je kupovali.

Zářijová inflační čísla naznačují, že situace se pravděpodobně ještě zhorší, než se zlepší. Zvýšení úrokových sazeb Fedu v roce 2022 zatím nepřineslo výsledky, v něž centrální banka doufala. To znamená, že Fed s vysokou pravděpodobností přistoupí ke čtvrtému zvýšení úrokových sazeb v řadě o 75 bazických bodů (0,75 %), až se 2. listopadu znovu sejde Federální výbor pro volný trh (FOMC).

Obavy vzbuzuje skutečnost, že inflace je zpožděným ukazatelem a že Fed již možná přehnal korekci. Další výrazné zvýšení nás může uvrhnout do recese, pokud v ní již nejsme, nebo ji zhoršit, pokud v ní již jsme.

To znamená, že níže uvedené akcie, které již byly označeny za slabé, budou pravděpodobně čelit dalším potížím. Proto je vhodné tyto společnosti prodat dříve, než se situace ještě zhorší.

Meta Platforms (META)

První na tomto seznamu akcií k prodeji je společnost Meta Platforms (NASDAQ:META). Akcie META pod svou novou značkou oslabily. Částečným důvodem, proč Meta letos klesla z 338 dolarů na méně než 130 dolarů, jsou nepochybně dopady inflace a reakce Fedu. Vyšší úrokové sazby se projevují v celé ekonomice. V souladu s tím se snižují příjmy z reklamy, na kterých je Meta do značné míry závislá, protože klientela společnosti inzeruje méně.

Zdroj: Meta

Finanční výkazy společnosti Meta tuto pravdu odrážejí. Příjmy z reklamy v první polovině letošního roku mírně vzrostly, přestože ve třech měsících, které skončily 30. června, mírně poklesly. Za potíže společnosti Meta jistě částečně může kvantitativní zpřísňování. Investoři však nemohou vinit pouze vnější faktory.

Je to proto, že si společnost Meta mnohé problémy způsobila sama.

Reality Labs, což je v podstatě divize Metaverse, na kterou se společnost zaměřila, se rychle mění v jámu na peníze. Ve skutečnosti Reality Labs za tři měsíce do 30. června prodělala 2,8 miliardy dolarů. V předchozím čtvrtletí prodělala 2,43 miliardy dolarů.

A i když je to pro společnost jako Meta v celkovém měřítku relativní almužna, její divize Metaverse pálí peníze a zároveň se ubírá špatným směrem. Světy, které Meta vybudovala, jsou často neobydlené kvůli nedostatku zájmu a stížnostem na závady a také špatné grafice.

Pokud se Zuckerberg chystá udělat z Mety nějakou hardwarovou velmoc, nefunguje to. Přechod na Metaverse bude trvat roky, než se uskuteční, ale akcie METY se pravděpodobně ještě zhorší, než se zlepší.

Franklin Resources (BEN)

Akcie společnosti Franklin Resources (NYSE:BEN) se dostaly do tohoto seznamu akcií k prodeji, přestože od začátku roku již klesly o zhruba 35 %. Na jedné straně by to býčí investor mohl vnímat jako příležitost k nákupu při poklesu akcií finanční společnosti se silnou známou značkou. Navíc akcie BEN přinášejí dividendový výnos 5,34 % a jejich výplata nebyla snížena od roku 1982.

Nicméně analytici, kteří se zabývají společností Franklin Resources a kteří jsou obvykle optimističtí, jsou vůči ní kyselí. Z devíti analytiků, kteří ji pokrývají, ji čtyři hodnotí jako prodejní a čtyři jako držící. Průměrná dvanáctiměsíční cílová cena pro akcie BEN je 23,88 USD, což je jen o něco málo více než jejich současná cena, která se blíží 23 USD.

Zdroj: Unsplash

Nižší cena této společnosti je výsledkem několika věcí. Celkově mohou investoři za část poklesu vinit trhy. Metriky, jako je dividendový výnos společnosti, s poklesem ceny rostou, a to kvůli způsobu jeho výpočtu. Tyto klesající ceny také způsobují, že metriky, jako je poměr ceny k účetní hodnotě společnosti, se ze stejného důvodu zdají být atraktivní.

Společnost Franklin Resources má však skutečné problémy. Nejzávažnějším z nich může být růst aktiv, který za posledních 5 let převyšuje růst tržeb tempem 22 % až 5,9 %. To znamená, že společnost investuje do aktiv, která nevytvářejí tolik výnosů, což nikdy není dobré znamení.