Americký dolar s blížícím se rozhodnutím Fedu klesá, jen a aussie rostou

Americký dolar ve středu klesl z téměř týdenního maxima vůči hlavním protějškům a obchodníci byli v napětí před blížícím se rozhodnutím Federálního rezervního systému o úrokových sazbách, které by mělo rovněž napovědět o budoucím vývoji politiky.

Japonskému jenu se dařilo lépe, když v polovině dopoledne japonského času zaznamenal náhlý nárůst, přičemž obchodníci byli ve střehu před možnými intervencemi v souvislosti se zasedáním Fedu.

Silně rostly také australský a novozélandský dolar citlivé na riziko, podpořené rally na čínských akciových trzích.

Dolarový index – který měří zelenou bankovku vůči koši šesti protějšků, který zahrnuje jen, euro a šterlink – oslabil o 0,14 % na 111,32, ale stále nebyl daleko pod úterním maximem 111,78, což je nejsilnější úroveň od 25. října.

Index se přes noc pohyboval na vlně a při otevření evropských trhů rychle klesal, aby se následně zotavil poté, co údaje z USA poukázaly na pokračující cenové tlaky, což utlumilo spekulace o obratu Fedu v letošním roce. Počet otevřených pracovních míst v USA nečekaně vzrostl, což naznačuje, že růst mezd zůstává zvýšený, zatímco výdaje na stavebnictví zaznamenaly překvapivé oživení.

EUR/USD (long) – Zdroj: Autochartist

Investoři všeobecně očekávají, že Fed ve středu zvýší svou základní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů (bps), což bude již čtvrté zvýšení v řadě. Pro prosincové zasedání je však trh s futures rozdělen ohledně šancí na zvýšení o 75 nebo 50 bazických bodů v souvislosti s nedávnými náznaky představitelů Fedu o možném zpomalení tempa zpřísňování.

„Z pohledu Fedu je uvedení USA do recese stále menším zlem než neřešení zakořeněných cenových tlaků,“ napsal v klientské zprávě Chris Weston, vedoucí výzkumu ve společnosti Pepperstone.

„Zdá se velmi nepravděpodobné, že Fed bude chtít podpořit pozitivní reakci rizikových aktiv, a rizika pro trhy jsou podle mého názoru vychýlena směrem k jestřábí reakci – růst akcií, pokles výnosů dluhopisů a USD.“

Dolarový index letos vzrostl o více než 15 %, protože Fed tvrdě zvýšil sazby, čímž drtil ostatní měny a vytvářel tlak na globální ekonomiku.

JPY ROSTE

Japonský jen byl obzvláště zranitelný vůči posilování dolaru, což podnítilo ministerstvo financí a Bank of Japan, aby v září poprvé od roku 1998 intervenovaly na podporu měny.

Všeobecně se má za to, že japonské úřady v říjnu opět několikrát zasáhly, aby stáhly kurz jenu z 32letých minim těsně pod hranicí 152 za americký dolar, ačkoli odmítly potvrdit jakoukoli akci.

Ve středu japonská měna náhle vyskočila zhruba o půl jenu na 147,4 za dolar a poté tyto zisky rozšířila až na 147,165, než se stáhla zpět.

Naposledy americký dolar klesl o 0,44 % na 147,575 jenu.

„Tohle mi nepřipadá jako intervence,“ řekl Ray Attrill, vedoucí oddělení devizové strategie v National Australia Bank (OTC:NABZY).

USD/JPY (short) -Zdroj: Autochartist

„Ve třech případech, o kterých víme, BOJ intervenovala v obrovském rozsahu a opakovaně, a pokud bychom byli svědky intervence nyní – pokud se vzorec nezměnil – očekával bych, že uvidíme mnohem výraznější pohyby, které by pokračovaly i nyní.“

Podle analytiků se počáteční skok jenu časově shodoval s několika událostmi, které mohly hrát roli, včetně poklesu dlouhodobých výnosů amerických státních dluhopisů, s nimiž je kurz dolaru vůči jenu silně korelován.

V parlamentu vystoupili také japonští představitelé, včetně guvernéra BOJ Haruhiko Kurody, který uvedl, že jednou z možností do budoucna by mohlo být zvýšení flexibility politiky kontroly výnosové křivky, a ministra financí Šunichi Suzukiho, který později během dne uvedl, že vláda je znepokojena stálým oslabováním jenu i spekulativními pohyby.

BOJ v téže době také zveřejnila zápis ze svého posledního politického zasedání, přičemž jeden z jeho členů uvedl, že banka musí být ostražitá vůči překročení inflace, které by mohlo být způsobeno oslabením jenu.

Ve stejnou dobu také Severní Korea odpálila několik raket.

Euro mezitím vzrostlo o 0,14 % na 0,9887 USD, ale stále se nacházelo blízko týdenního minima z předchozí seance na úrovni 0,98535 USD.

Sterling vzrostl o 0,24 % na 1,1513 USD, ale zůstal nedaleko úterního týdenního minima 1,14365 USD.

Ve čtvrtek oznámí Bank of England své politické rozhodnutí a trhy i zde očekávají zvýšení sazeb o 75 bazických bodů, po kterém bude následovat zpomalení na prosincové tempo 50 bazických bodů.

Aussie si polepšil o 0,43 % na 0,6421 USD, přičemž Hongkong ve středu vedl rally na čínských akciích, když se začalo spekulovat o obnovení ekonomické aktivity.

Čína je významným odběratelem australského vývozu komodit, takže australská aktiva, zejména australský dolar, jsou pro účastníky trhu prostředníkem k získání expozice vůči Číně.

Dolar kiwi (NZD) vzrostl o 0,46 % na 0,5866 USD a získal další podporu poté, co optimistická zpráva o zaměstnanosti posílila argumenty pro supervelké zvýšení úrokových sazeb ze strany novozélandské centrální banky tento měsíc.