Apple: Kup si akcie tohoto technologického obra nyní a drž navždy, amen

Co se týče společnosti Apple, Inc., to, co je dobré pro Warrena Buffetta, je vhodné i pro naše rodinné portfolio.

Jak se uvádí v hlášeních 13F, společnost Berkshire Hathaway (NYSE:BRK.B) Warrena Buffetta má podíl ve společnosti Apple Inc. (NASDAQ:AAPL), který představuje více než 40 % veřejných akciových podílů jeho konglomerátu.

Poté, co jsem po smrti zakladatele Steva Jobse pošetile prodal své akcie společnosti AAPL, jsem v březnu 2017 inicioval novou pozici v našem rodinném portfoliu. Co je dobré pro pana Buffetta, je dobré i pro nás. Na rozdíl od Věštce z Omahy však dodržuji strategii rovnoměrného vážení portfolia, abych se vyhnul snaze předvídat, které akcie budou mít dlouhodobě lepší výkonnost.

V této aktualizované zprávě o primárním výzkumu tickeru jsem společnost Apple a její kmenové akcie podrobil svému kontrolnímu seznamu investičního výzkumu založeného na datech, který se týká hodnotové nabídky, výnosů pro akcionáře, fundamentů, ocenění a rizika poklesu.

Výsledná investiční teze:

Pod inovacemi Steva Jobse, vedením Tima Cooka a sebevědomým vlastnickým podílem Warrena Buffetta je Apple mistrovským podnikem, který lze koupit a držet navždy. Zdá se však, že cena akcií se v současné době obchoduje s prémií.

Moje celkové hodnocení: Na základě býčího pohledu na společnost a neutrálního pohledu na akcie hodnotím: Držet.

Podrobnější verze této zprávy, včetně metrických cílů, byla poprvé sdílena s předplatiteli mé služby Quality + Value Strategies na Seeking Alpha Marketplace 22. srpna.

Pokud není uvedeno jinak, všechna prezentovaná data pocházejí ze serverů Seeking Alpha a YCharts podle stavu na vnitrodenním trhu dne 24. srpna 2022; a jsou určena pouze pro ilustraci.

Zdroj: Reuters

Vládnoucí král hardwaru a služeb

AAPL je akcie s velkou kapitalizací vyplácející dividendy v odvětví hardwaru, úložišť a periferních zařízení v sektoru informačních technologií.

Společnost Apple, Inc. navrhuje, vyrábí a celosvětově prodává chytré telefony, osobní počítače, tablety, nositelná zařízení a příslušenství. Prodává také různé související služby. Společnost Apple byla založena v roce 1977 a sídlí v Cupertinu v Kalifornii v USA.

Můj výtah s hodnotovou nabídkou pro společnost Apple:

Apple: Vládce produktivního hardwaru a služeb, ať už jde o pracovní nebo osobní zařízení, mobilní telefony, nositelná zařízení, televizory nebo stolní počítače.

Níže uvedený graf znázorňuje výkonnost akcie ve srovnání s ETF Technology Select Sector SPDR Fund (NYSE:XLK) a SPDR S&P 500 ETF Trust (NYSE:SPY) od přidání akcií do našeho rodinného portfolia 10. března 2017.

V konečném důsledku by investování do jednotlivých běžných akcií mělo směřovat k tomu, aby dlouhodobě překonávalo srovnávací indexy. Například společnost AAPL v posledních více než pěti letech více než zdvojnásobila výnosy svého sektoru a čtyřikrát překonala trh.

Mé hodnocení hodnotové nabídky pro společnost AAPL: Býčí.

Výnosy akcionářů z nákladů překonávají desetileté výnosy

V rámci své due diligence zprůměruji celkové akcionářské výnosy ze zisku, volného peněžního toku a dividend, abych změřil, jak si cílová akcie stojí v porovnání s převládajícím výnosem z desetiletého referenčního dluhopisu státní pokladny. Jinými slovy, jaká je úroková míra vlastních dluhopisů kmenových akcií?

Jak ukazuje níže uvedený graf, výnos ze zisku společnosti AAPL činil 3,61 % a výnos z volného peněžního toku 3,90 %.

Společnost Apple nabízí skromný dividendový výnos ve výši 0,54 %. Její superkonzervativní výplatní poměr 14,69 % však naznačuje bezpečnou, dobře krytou dividendu s velkým prostorem pro každoroční zvyšování. Dále, výnos společnosti AAPL činil 2,81 % na nákladové bázi našeho rodinného portfolia upravené o rozdělení a dividendu ve výši 32,72 USD na akcii, což je 227 bazických bodů nad forwardovým výnosem. Další připomínka toho, že nákup a držení kvalitního hodnotového investování funguje.

Zdroj: Unsplash

Dále vezměme průměr tří akcionářských výnosů, abychom změřili, jak si akcie stojí v porovnání s převládajícím výnosem 3,11 % z desetiletého referenčního dluhopisu ministerstva financí. Například průměrný výnos akcionářů společnosti AAPL činil 2,68 %. Průměrný výnos však činil 3,44 %, pokud použijeme dividendový výnos akcie na naší nákladové bázi. Pravděpodobně jsou akcie považovány za rizikovější než americké dluhopisy. Proto cenné papíry, jako je AAPL, které odměňují dlouhodobé akcionáře výnosem vyšším než vládní benchmark, zvýhodňují vlastnictví akcií namísto dluhopisů.

Nezapomeňte, že výnosy ze zisků a volných peněžních toků jsou inverzními násobky ocenění, což naznačuje, že se společnost AAPL obchoduje s prémií. Ocenění se budu dále věnovat později v této zprávě.

Mé hodnocení výnosů akcionářů pro společnost AAPL: Neutrální na základě forwardového dividendového výnosu.

ROE a ROIC zahanbují technologický sektor

Prozkoumejme základní údaje společnosti Apple a odhalme výkonnostní sílu vrcholového vedení společnosti.

Podle níže uvedeného grafu dosáhla společnost Apple tříletého růstu tržeb ve výši 1,87 %, čímž zaostala za mediánem růstu 6,16 % pro sektor informačních technologií. Naopak, společnost měla vynikající tříletou marži před zdaněním ve výši 25,71 %, čímž výrazně překonala medián čisté marže v sektoru ve výši 4,25 %.

Společnost Apple dosahovala za poslední tři roky ohromující návratnosti vlastního kapitálu (ROE) 153,40 % oproti mediánu ROE pouhých 7,28 % za sektor. Stoupající návratnost vlastního kapitálu pravděpodobně odráží zpětný odkup akcií, což je pro akcionáře dobré znamení.

Návratnost investovaného kapitálu (ROIC) společnosti Apple ve výši 53,35 % rovněž zahanbuje medián ROIC v odvětví, který činí pouhých 3,98 %, což naznačuje, že vrcholní manažeři společnosti Apple jsou velkolepí alokacionisté kapitálu.

Zdroj: Getty Images

ROIC musí s pohodlnou rezervou převyšovat vážené průměrné náklady na kapitál neboli WACC, což svědčí o schopnosti managementu překonávat kapitálové náklady. Například ROIC společnosti Apple výrazně převyšuje její klouzavý WACC ve výši 10,48 % (Zdroj: GuruFocus).

Konzistentní, i když zpomalující růst tržeb, fenomenální čistá zisková marže a super vysoká návratnost vlastního kapitálu a kapitálu svědčí o prvotřídní výkonnosti managementu v Cupertinu.

Mé základní hodnocení společnosti AAPL: Býčí.

Prémiové akcie staršího podniku

Při odhadu vnitřní hodnoty cílové ceny akcií kvalitního podniku se opírám pouze o čtyři oceňovací násobky.

Poměr ceny k tržbám neboli P/S společnosti AAPL na úrovni 7,13násobku převyšuje 2,91násobek tržeb pro sektor informačních technologií a 2,52 P/S pro index S&P 500. Vážený odvětvový plus tržní sentiment tedy naznačuje nadhodnocenou cenu akcií v poměru k tržbám společnosti Apple.

Násobek poměru ceny k zisku neboli P/E společnosti AAPL činil 27,72násobek oproti sektorovému P/E 24,53, což naznačuje, že sentiment investorů spravedlivě oceňuje akcie vzhledem k zisku na akcii. Dále se společnost AAPL obchodovala s vyšším násobkem než nedávný celkový P/E indexu S&P 500 ve výši 23,18. (Zdroj P/E indexu S&P 500: Barron’s).

Při 23,38násobku se společnost AAPL obchodovala s násobkem ceny k provozním peněžním tokům v okolí mediánu sektoru, který činí 20,07, což naznačuje, že trh oceňuje akcie za spravedlivou hodnotu vzhledem k současným peněžním tokům.

Oproti širšímu mediánu sektoru, který činil 19,75násobek, se akcie AAPL obchodovaly za 22,90násobek poměru hodnoty podniku k provozním ziskům neboli EV/EBIT, což signalizuje, že akcie jsou trhem překoupené nebo podhodnocené.

Vážení preferovaných násobků ocenění naznačuje, že trh spravedlivě oceňuje cenu akcií společnosti Apple k tržbám, ziskům, peněžním tokům a hodnotě podniku. Proto bych na základě fundamentů a oceňovacích ukazatelů odhalených v této zprávě, bez ohledu na rizika a potenciální katalyzátory, označil společnost AAPL za prémiově oceněnou akcii staršího technologického podniku s hodnocením A.