Citi, Morgan Stanley ukončily medvědí postoj k měnám rozvíjejících se zemí

Finanční manažeři od Citigroup Inc. po Morgan Stanley se připravují na vrchol inflace a méně agresivní měnovou politiku Federálního rezervního systému: Jejich prvním cílem jsou měny rozvíjejících se trhů.

Stratégové Citigroup, včetně Luise Costy, snížili v modelovém portfoliu banky svou pozici v dolaru z převážené zpět na neutrální. Tento krok přišel v pondělí uprostřed změny orientace na riziko, kdy se akcie a dluhopisy zbavily řady špatných zpráv – od potvrzení přísné politiky Covid Zero ze strany Číny až po problémy s výkonností amerických podniků.

Navazuje na výzvu analytiků Morgan Stanley z minulého týdne, včetně Jamese Lorda a Filipa Denčeva, kteří měny rozvojových zemí vůči dolaru zvýšili z medvědího na neutrální a uvedli, že to nejhorší je pro ně za námi.

Citigroup uvedla, že díky uklidnění na trhu státních dluhopisů a blížícímu se konci cyklu zvyšování úrokových sazeb Fedu očekává návrat investorů do měn rozvíjejících se trhů, zejména těch, které v portfoliích zaujímají silně podváženou pozici.

„Proto v našem modelovém portfoliu vracíme převážený postoj vůči dolaru zpět na neutrální,“ uvedli. „V našem modelovém portfoliu jsme nyní na měnové frontě na stejné pozici.“

Zdroj: Unsplash

Lord a jeho kolegové z Morgan Stanley uvedli, že investoři se mohou začít „přiklánět“ k posílení dolaru, protože méně agresivní měnová politika „by měla vést ke stabilnějším trhům,“ napsali v poznámce. Měny rozvíjejících se trhů jsou nyní „víceméně v souladu s našimi současnými prognózami pro konec roku“ a analytici nevidí atraktivní riziko/výnos ve snížení těchto prognóz jen proto, aby si zachovali medvědí pohled.

„Relativně zralá fáze cyklu zvyšování sazeb Fedu a relativně férové ocenění očekávání konečných sazeb v USA naznačují slabou rizikovou odměnu při pokračování budování dlouhých dolarových pozic,“ uvedli stratégové. „Další oslabení měn rozvíjejících se trhů ze současných úrovní se zdá nepravděpodobné.“

Postoje Citi i Morgan Stanley odrážejí rostoucí optimismus, že se blíží konec zpřísňovací kampaně Fedu a rozvíjející se trhy se mohou odrazit od svých levných ocenění.

Posilující dolar, neutuchající propad jüanu a válka na Ukrajině byly letos pro měny rozvíjejících se trhů toxickou směsí. Pouze čtyři z 23 směnných kurzů rozvojových zemí sledovaných agenturou Bloomberg zaznamenaly v dosavadním průběhu roku vůči zelené bankovce nějaký pokrok. Měřítko měn rozvíjejících se trhů MSCI letos oslabilo o přibližně 8 %, což je blízko rekordnímu ročnímu poklesu o 8,7 %, který byl zaznamenán během krize v roce 2008.