Dolar klesá; blížící se údaje o pracovních silách vedou k opatrnosti

Americký dolar v pátek na začátku evropského obchodování před klíčovou zprávou o zaměstnanosti v USA klesl, ale po jestřábím postoji předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella zůstává na cestě k týdennímu růstu.

Dolarový index, který sleduje zelenou bankovku vůči koši šesti dalších měn se obchodoval o 0,2 % níže na úrovni 112,625 a ustoupil tak z téměř dvoutýdenního maxima 113,15 dosaženého v noci.

Přesto byl index na cestě k týdennímu růstu o necelá 2 %, který byl největší od září.

Dolar začátkem týdne prudce vzrostl poté, co Powell zmařil naděje, že americká centrální banka brzy začne snižovat tempo zvyšování úrokových sazeb, a uvedl, že je „velmi předčasné“ diskutovat o tom, kdy by Fed mohl pozastavit zvyšování sazeb po dalším zvýšení o 75 bazických bodů.

Obchodníci následně část těchto zisků omezili před zveřejněním klíčových údajů o zaměstnanosti v USA, které budou zveřejněny později v pátek, přičemž ekonomové očekávají, že počet pracovních míst mimo zemědělský sektor se v říjnu zvýšil o 200 000 míst. Údaje vykreslující ještě zdravější trh práce by do značné míry stvrdily další výrazné zvýšení úrokových sazeb v prosinci.

Zdroj: Unsplash

EUR/USD vzrostl o 0,1 % na 0,9758 a do jisté míry se tak odrazil poté, co pár přes noc klesl na nejnižší úroveň za téměř dva týdny.

Tyto zisky jsou však velmi nejisté poté, co v pátek zveřejněné údaje ukázaly, že německé tovární objednávky v září meziměsíčně poklesly o 4,0 %, což je jejich šestý pokles za posledních sedm měsíců a největší pokles od března.

To naznačuje, že Německo, největší ekonomika eurozóny a hlavní motor růstu, se blíží recesi.

Konečné údaje o kompozitním indexu PMI a indexu PMI ve službách v regionu budou zveřejněny později během seance a očekává se, že oba sektory se budou nacházet v pásmu poklesu.

GBP/USD vzrostl o 0,5 % na 1,1224 a odrazil se od ztrát z předchozí seance, i když Bank of England zvýšila úrokové sazby o 75 bazických bodů, což je největší zvýšení od roku 1989.

Zdroj: Unsplash

Sterling směřoval k týdenní ztrátě více než 3 %, největší od zářijových otřesů na trhu vyvolaných katastrofálním „minibudgetem“, poté, co britská centrální banka nabídla dosti střízlivé hodnocení výhledu růstu Británie, podle něhož se ekonomika země již nachází v recesi, která by mohla trvat dva roky.

USD/JPY se obchodoval o 0,3 % níže na 147,88, přičemž jenu pomohly údaje, podle kterých japonský sektor služeb rostl v říjnu nejrychlejším tempem za poslední čtyři měsíce, k čemuž přispělo stažení většiny omezení souvisejících s COVID.

Přesto má japonský jen nakročeno k tomu, aby zaznamenal ztrátový týden, protože zvětšující se propast mezi japonskými a americkými úrokovými sazbami udržovala japonskou měnu pod tlakem.

AUD/USD vzrostl o 0,8 % na 0,6336 a zotavil se tak z téměř dvoutýdenního minima, zatímco USD/CNY klesl o 0,4 % na 7,2702 a ustoupil z téměř 15letého maxima, které pár zaznamenal na začátku týdne, v důsledku čerstvých zvěstí, že restriktivní „Zero-COVID“ postoj země by mohl být brzy minulostí.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)