Dolar se před klíčovým zasedáním Federálního rezervního systému pohybuje výše

Americký dolar se v pondělí na začátku evropského obchodování zvýšil na začátku klíčového týdne, který zahrnuje několik zasedání centrálních bank, z nichž nejdůležitější je zasedání Federálního rezervního systému USA.

Dolarový index, který sleduje zelenou bankovku vůči koši šesti dalších měn, se obchodoval o 0,3 % výše na úrovni 110,975 a vzdálil se tak jednoměsíčnímu minimu z minulého týdne na úrovni 109,53.

Očekává se, že Fed po skončení středečního zasedání FOMC přinese další zvýšení sazeb o 75 bazických bodů.

Minulý týden došlo k určitému výprodeji dolaru, protože rostla očekávání, že známky ekonomické slabosti povedou k tomu, že Fed po zvýšení sazeb tento týden poukáže na méně agresivní tempo zpřísňování měnové politiky.

Oblíbený ukazatel inflace Fedu, jádrový index PCE, však v září zrychlil, což naznačuje, že americká centrální banka má stále co dělat, než bude moci prohlásit, že inflace byla zkrocena.

Zdroj: Unsplash

„Vzhledem k tomu, že inflace se nechová tak, jak by si Fed přál, centrální banka se bude zdráhat zpomalit tempo zvyšování sazeb, dokud nebude mít důkaz, že se cenové tlaky zmírňují,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

Měnový pár EUR/USD klesl o 0,4 % na 0,9923 a odevzdal část svých nedávných zisků poté, co Evropská centrální banka minulý týden zvýšila sazby o 75 bazických bodů.

Tento pokles přišel navzdory tomu, že německé maloobchodní tržby meziměsíčně vzrostly o 0,9 %, což je výrazně nad odhady poklesu o 0,3 %, neboť největší evropská ekonomika zaznamenala na konci třetího čtvrtletí překvapivé oživení.

Měnový pár GBP/USD klesl o 0,4 % na 1,1564, ale i tak má tento měsíc našlápnuto k téměř 4% růstu, neboť obchodníci uvítali jmenování Rishiho Sunaka novým britským premiérem, čímž se částečně zmírnila politická a ekonomická nejistota, kterou rozpoutal jeho předchůdce.

Ve čtvrtek zasedá Bank of England a všeobecně se očekává, že opět zvýší úrokové sazby ve snaze bojovat proti dvouciferné inflaci.

Zdroj: Unsplash

„Trh pevně oceňuje 75 bb, ale my se domníváme, že riziko mírnějšího zvýšení o 50 bb je podhodnocené, protože BoE se připravuje na nadcházející recesi,“ dodala ING.

USD/JPY vzrostl o 0,4 % na 148,02, přičemž jen se nadále obchodoval poblíž nejslabší úrovně za posledních 32 let poté, co údaje ukázaly, že průmyslová výroba v září ještě více zpomalila.

Bank of Japan v pátek ponechala svůj velmi uvolněný postoj k měnové politice beze změny, což je v přímém kontrastu s agresivním zpřísňováním, které letos provedl Fed.

AUD/USD klesl o 0,1 % na 0,6405, přičemž se očekává, že Reserve Bank of Australia na svém úterním zasedání zvýší úrokové sazby o skromnějších 25 bazických bodů, NZD/USD vzrostl o 0,1 % na 0,5815, zatímco USD/CNY vzrostl o 0,6 % na 7,2942 poté, co údaje ukázaly, že čínský výrobní sektor v říjnu nečekaně poklesl, přičemž na ekonomickou aktivitu působí přísná opatření na omezení COVID.

Bývalý prezident Lula nakonec získal jen těsnou většinu nad současným prezidentem Bolsonaro. Brazilský real letos ve srovnání s ostatními měnami rozvíjejících se trhů obstál překvapivě dobře, ale ekonomové Commerzbank se domnívají, že BRL má prozatím jen omezený potenciál k posílení.