ECB opět zvyšuje úrokové sazby, snižuje bankovní dotace

Evropská centrální banka ve čtvrtek opět zvýšila úrokové sazby a oznámila, že mění podmínky svých mimořádně levných úvěrů komerčním bankám ve snaze zmenšit svou nafouklou rozvahu a bojovat proti historickému nárůstu inflace.

V obavách, že se rychlý růst cen zakořeňuje, zvyšuje ECB výpůjční náklady nejrychlejším tempem v historii a další zvyšování je téměř jisté, protože uvolňování desetiletých stimulačních opatření potrvá ještě dlouho do příštího roku a dále.

Centrální banka pro 19 zemí, které používají euro, zvýšila depozitní sazbu o dalších 75 bazických bodů na 1,5 %, což je nejvyšší sazba od roku 2009. Ještě v červenci se sazby ECB pohybovaly v záporných hodnotách po dobu osmi let.

„Rada guvernérů přijala dnešní rozhodnutí a očekává další zvýšení úrokových sazeb, aby zajistila včasný návrat inflace ke svému 2% střednědobému inflačnímu cíli,“ uvedla ECB ve svém prohlášení.

Euro po tomto oznámení, které bylo v souladu s očekáváním trhu, kleslo a výnosy evropských státních dluhopisů se snížily.

Zdroj: Unsplash

Na tiskové konferenci prezidentka ECB Christine Lagardeová poznamenala, že zatímco válka na Ukrajině a další globální nejistoty znamenají, že ekonomika eurozóny čelí řadě rizik směrem dolů, inflační rizika jsou vychýlena směrem nahoru.

„Přicházející údaje o mzdách a nedávné mzdové dohody naznačují, že růst mezd se může zrychlovat,“ řekla o možném vzniku budoucí mzdové cenové spirály a zdůraznila, že banka sleduje očekávání ohledně dlouhodobé inflace.

Trhy očekávají, že tempo zvyšování sazeb se poněkud zpomalí, přičemž depozitní sazba dosáhne 2 % v prosinci a poté někdy v roce 2023 dosáhne svého maxima kolem 3 %, ačkoli vzhledem k neobvykle volatilnímu výhledu je tento časový rámec náchylný ke změnám.

ECB prozatím nenabídla žádné náznaky ohledně plánů začít ukončovat držbu dluhopisů poté, co od roku 2015 nashromáždila biliony eur dluhu emitovaného vládami zemí eurozóny.

ROZVAHA

Zdroj: Unsplash

Vzhledem k tomu, že inflace v eurozóně dosáhla 9,9 %, učinila ECB také první krok ke zmenšení své rozvahy v hodnotě 8,8 bilionu eur, což je krok, který pravděpodobně dále zvýší výpůjční náklady a může působit jako jakési skryté zvýšení sazeb.

V rámci kroku, který může bojovat proti komerčním bankám, omezila dotace, které těmto věřitelům poskytuje prostřednictvím ultralevných tříletých úvěrů v hodnotě 2,1 bilionu eur, tzv. cílených dlouhodobějších refinančních operací neboli TLTRO.

„Vzhledem k neočekávanému a mimořádnému nárůstu inflace je třeba ji (TLTRO) překalibrovat, aby byla v souladu s širším procesem normalizace měnové politiky a posílila přenos zvýšení základních úrokových sazeb do podmínek poskytování bankovních úvěrů,“ uvedla ECB.

Uvedla, že úroková sazba operací TLTRO bude v budoucnu indexována podle průměru platných klíčových úrokových sazeb ECB, což bude motivovat k předčasnému splácení úvěrů.

„Zdražení podmínek úvěrů TLTRO bankám signalizuje, že ECB dává přednost tomu, aby se tato část rozvahy začala rychleji zmenšovat, a to zejména proto, že se zvyšují náklady na placení úroků z bankovních rezerv,“ uvedl Charles Seville, vrchní ředitel agentury Fitch Ratings.

Zdroj: Unsplash

V rámci další změny ECB také uvedla, že povinné minimální rezervy budou úročeny sazbou z vkladů, nikoliv hlavní sazbou, která je o 50 bazických bodů vyšší.

Poté, co si banky půjčovaly za nulové nebo dokonce záporné sazby v době, kdy hlavní starostí ECB byla trvale nízká inflace, mohou nyní jednoduše zaparkovat hotovost z TLTRO u ECB a užívat si bezrizikového výnosu, který se zvyšuje s každým zvýšením depozitní sazby.

To je samo o sobě politicky sporné, ale nadbytek likvidity také udržuje sazby na peněžním trhu na nízké úrovni a brání tomu, aby se zvyšování sazeb ECB plně promítlo prostřednictvím bank do podniků a domácností.

Největší část úvěrů TLTRO v hodnotě přibližně 1,5 bilionu eur vyprší v červnu příštího roku. Čtvrteční změny mohou povzbudit banky k jejich splacení již v prosinci, a zmenšit tak bilanci ECB.

Banka potvrdila své pokyny ohledně reinvestic dluhopisů, které jsou splatné v rámci programů nákupu dluhopisů, čímž zmátla některá očekávání ohledně malé změny, která by naznačovala ukončení programu nákupu aktiv v příštím roce.