Egypt získal 3 miliardy dolarů od MMF a opět devalvoval libru

Egypt se dohodl s Mezinárodním měnovým fondem na půjčce ve výši 3 miliard dolarů poté, co prudce devalvoval svou měnu a snažil se tak podpořit ekonomiku, která byla zasažena následky ruské invaze na Ukrajinu.

Severoafrická země, která se potýká s prudce rostoucími účty za dovoz a odlivem zahraničních peněz částečně v důsledku konfliktu, rovněž obdrží 5 miliard dolarů od mezinárodních partnerů, aby pomohla financovat výpadek v zahraničním financování země, uvedli egyptští představitelé na čtvrteční tiskové konferenci. Podle MMF je na stole také další 1 miliarda dolarů z nově vytvořeného fondu udržitelnosti.

Centrální banka již dříve uvedla, že přijímá pružnější kurzový režim, což by mohlo signalizovat dlouhodobější změnu v její měnové politice. Na neplánovaném zasedání také zvýšila oficiální výpůjční náklady o 200 bazických bodů.

Flexibilní kurzová politika ponechává síle nabídky a poptávky, aby určovala hodnotu egyptské libry vůči ostatním měnám, uvedla centrální banka ve svém prohlášení. Libra klesla nejméně o 15 %, čímž překonala rozsah své devalvace z 21. března.

„Přechod na pružný kurzový režim je významným a vítaným krokem k odstranění vnější nerovnováhy, zvýšení konkurenceschopnosti Egypta a přilákání přímých zahraničních investic,“ uvedl MMF v prohlášení, v němž oznámil 46měsíční prodlouženou facilitu fondu.

Arabští spojenci ze Zálivu poskytli egyptské ekonomice miliardovou podporu kvůli obavám o stabilitu nejlidnatější země arabského světa.

“ Základní kámen politiky“

„Závazek trvalé flexibility směnného kurzu do budoucna bude základem politiky pro obnovu a zajištění vnější odolnosti Egypta v dlouhodobém horizontu,“ dodal věřitel se sídlem ve Washingtonu.

Banka ve svém prohlášení zopakovala, že větší flexibilita měny je klíčovým tématem probíhajících ekonomických reforem, které se posouvají od praxe udržování stabilního kurzu libry pomocí devizových rezerv.

Egyptské akcie vzrostly, protože místní investoři spěchali, aby ochránili své úspory před devalvací měny. Referenční index EGX 30 posílil až o 4,7 % na nejvyšší úroveň od května.

Co říká Bloomberg Economics…

„Rozvinula se řetězová reakce: Egypt vyhlásil přechod na pružný kurzový režim, což vedlo k propadu libry, po němž následovalo oznámení dohody s MMF. Klíčovou otázkou je, zda úřady umožní větší flexibilitu směnného kurzu, nebo stejně jako v roce 2016 pouze znovu naváží měnu na slabší úroveň vůči dolaru.“ Ziad Daoud, hlavní ekonom pro rozvíjející se trhy

Centrální banka, která zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu na 13,25 %, uvedla, že bude usilovat o vybudování trhu s měnovými deriváty, aby „dále prohloubila devizový trh a zvýšila jeho likviditu“. Očekávalo se, že další zasedání Výboru pro měnovou politiku se uskuteční 3. listopadu

„Vyšší úrokové sazby jsou potřebné vzhledem ke zrychlení inflace a dalšímu posílení, které se očekává v nadcházejících měsících,“ uvedla Monica Maliková, hlavní ekonomka Abu Dhabi Commercial Bank.

V samostatném prohlášení egyptský regulátor změnil předpisy, které umožňují používat devizové forwardy, měnové swapy a nedoručitelné forwardové kontrakty.

Hrozba inflace

Zdroj: Unsplash

Dramatické oslabení libry hrozí dalším zvýšením egyptské meziroční inflace, která již v září dosáhla 15 %, což je nejvyšší hodnota za téměř čtyři roky, po zvýšení cen potravin a pohonných hmot.

Podle ekonomů Goldman Sachs Group Inc. včetně Farouka Soussa v Londýně bude tento nárůst pravděpodobně „přechodný“ a index spotřebitelských cen v lednu pravděpodobně dosáhne vrcholu téměř 19 %.

Zasedání MPC následovalo po třídenní konferenci, na které egyptští představitelé diskutovali o zavedení nových opatření na podporu ekonomiky, jako je snížení závislosti na dluhu a zahraniční podpoře posílením vývozu a role soukromého sektoru.

Centrální banka také uvedla, že do prosince zruší požadavek, aby si dovozci pořizovali akreditivy, což „poslouží jako katalyzátor pro omlazení hospodářské aktivity ve střednědobém horizontu“. Tato regulace přispěla k nedostatku některého spotřebního zboží v Egyptě.