Investoři čekají na zasedání FEDu. Americký dolar klesá, euro posiluje

Dolar v úterý těžko hledá poptávku, protože účastníci trhu přehodnocují své pozice před středečními důležitými oznámeními o politice Fedu. Dolarový index se v brzkých ranních hodinách v Evropě obchoduje v záporném teritoriu poblíž 111,00 a futures na americké akciové indexy posilují o 0,4 až 0,6 %, což ukazuje na zlepšující se náladu na trhu. A konečně, výnosy referenčních desetiletých amerických státních dluhopisů se nadále pohybují nad 4 %. Americký ekonomický program nabídne průzkum ISM PMI ve zpracovatelském průmyslu za říjen a údaje o počtu volných pracovních míst JOLTS za září.

Během asijských obchodních hodin se údaje Caixin PMI ve zpracovatelském průmyslu v Číně v říjnu zlepšily na 49,2 bodu ze zářijových 48,1 bodu a tento údaj mírně překonal tržní očekávání ve výši 49 bodů. Po pondělních nevýrazných výsledcích nabral index Shanghai Composite býčí dynamiku a zůstává na cestě k téměř 2% dennímu růstu.

Australská centrální banka (Reserve Bank of Australia, RBA) po listopadovém zasedání oznámila, že v úterý brzy ráno zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 2,85 % z očekávaných 2,6 %. RBA v programovém prohlášení uvedla, že bankovní rada očekává další zvyšování sazeb v následujícím období, ale uznala, že vyšší úrokové sazby a vyšší inflace vytvářejí tlak na rozpočty mnoha domácností. Navzdory relativně malému zvýšení sazeb AUD/USD těžil z rizikových toků a naposledy se obchodoval poblíž 0,6450, kde si během dne připsal 0,7 %.

EUR/USD v pondělí nedokázal využít příležitosti plynoucí z údajů o inflaci v eurozóně, ale na začátku úterý se mu podařilo otočit na sever v prostředí širokého prodejního tlaku obklopujícího americký dolar. V době přípravy článku se tento pár pohyboval o 0,5 % výše na úrovni 0,9935.

Po pondělním prudkém poklesu GBP/USD zaznamenal odraz a vyšplhal se k úrovni 1,1550. Ve zprávě zveřejněné v pondělí pozdě večer deník Financial Times uvedl, že britský premiér Rishi Sunak se chystá podepsat plošné zvýšení daní.

USD/JPY poté, co si v první obchodní den týdne připsal téměř 100 pipů, obrátil svůj kurz a naposledy byl viděn se ztrátou 0,6 % na denní bázi pod úrovní 148,00. Japonský ministr financí Šunichi Suzuki v úterý zopakoval, že pozorně a s velkou naléhavostí sledují pohyby na měnovém trhu a že na nadměrné výkyvy budou adekvátně reagovat.

Pár USD/CAD se v úterý dostává pod silný prodejní tlak a prodlužuje noční pozdní pullback z oblasti 1,3685, tedy několikadenního maxima. Sestupná trajektorie táhne spotové ceny na čerstvé denní minimum kolem úrovně 1,3500 během ranní evropské seance a je sponzorována kombinací několika faktorů.

Býci na NZD/USD poprvé od konce srpna útočí na rezistenci (50-DMA), když během úterního rána fandí zpětnému ústupu amerického dolaru. Pár kiwi přitom brousí výše kolem 0,5865 a zároveň se připravuje na největší denní zisky za poslední týden.

USD/IDR se pohybuje výše kolem 15 650 poté, co údaje o inflaci a aktivitě v Indonésii nedokázaly během úterý nalákat „medvědy“. Indonéská rupie (IDR) se přitom snaží ztvárnit poslední ústup amerického dolaru a zároveň se dostává na nejvyšší úrovně od dubna 2020.