NBA-Nike pozastavuje spolupráci s Kyriem Irvingem, ruší vydání další obuvi

Společnost Nike Inc (NYSE:NKE) v pátek pozastavila spolupráci s hvězdou Brooklyn Nets Kyriem Irvingem a zrušila další vydání bot s jeho značkou v návaznosti na jeho propagaci antisemitského dokumentu.

Klub Nets již Irvingovi pozastavil činnost na nejméně pět zápasů poté, co se dvakrát od dokumentu plně distancoval. Irving se ve čtvrtek pozdě večer omluvil za propagaci projektu, který podle něj obsahoval „nepravdivé antisemitské výroky“.

Omluva však nestačila k tomu, aby společnost Nike pozastavila s Irvingem styky.

„Ve společnosti Nike věříme, že pro nenávistné projevy není místo, a odsuzujeme jakoukoli formu antisemitismu. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli s okamžitou platností pozastavit naše vztahy s Kyriem Irvingem a nebudeme nadále uvádět na trh model Kyrie 8,“ uvedla společnost Nike v prohlášení.

„Jsme hluboce zarmouceni a zklamáni touto situací a jejím dopadem na všechny,“ dodali.

Zdroj: Unsplash

Několik médií uvedlo, že dohoda o prodeji bot měla hodnotu 11 milionů dolarů, ale agentura Reuters to nemohla potvrdit.

Nets mu také nebudou platit po dobu jeho suspendace. V letošní sezoně má smlouvu na 36,9 milionu dolarů, přičemž za předchozích 11 sezon v Clevelandu Cavaliers, Bostonu Celtics a Nets si podle serveru Basketball-Reference.com vydělal téměř 195 milionů dolarů.

Nets uvedli, že bude suspendován nejméně na pět zápasů a do doby, než podstoupí řadu blíže nespecifikovaných „nápravných opatření“.

Irving čelil ostré kritice poté, co minulý týden na Twitteru zveřejnil odkaz na komentář z roku 2018 a o víkendu tento příspěvek obhajoval. Sedminásobný účastník Utkání hvězd příspěvek na Twitteru mezitím smazal.

Ve čtvrtek se na Instagramu omluvil těm, kterým „ublížily nenávistné výroky v dokumentu“, a uvedl, že za své rozhodnutí sdílet obsah se svými sledujícími nese plnou odpovědnost.

Zdroj: Unsplash

Irving uvedl, že film „obsahoval některá nepravdivá antisemitská prohlášení, vyprávění a výrazy, které byly nepravdivé a urážlivé vůči židovské rase/náboženství“.

„Chci objasnit veškeré nejasnosti ohledně toho, jak se stavím k boji proti antisemitismu, tím, že se omlouvám za zveřejnění dokumentu bez kontextu a věcného vysvětlení s uvedením konkrétních přesvědčení v dokumentu, se kterými jsem souhlasil a nesouhlasil,“ napsal Irving.

Spor přichází ve vypjaté chvíli pro Židy ve Spojených státech. FBI ve čtvrtek varovala, že existuje reálná hrozba pro synagogy v New Jersey, státě, který leží jen přes přístav od newyorské čtvrti Brooklyn, kde žije jedna z nejhustších populací Židů na světě.

Irvingovo pozastavení činnosti a omluva následují po kontroverzi, kterou vyvolal Ye, rapper dříve známý jako Kanye West, jemuž minulý měsíc pozastavily činnost platformy sociálních médií za příspěvky, které uživatelé internetu odsoudili jako antisemitské.

Irvingovy příspěvky na sociálních sítích nejsou prvním případem, kdy se v NBA postaral o kontroverzi.

V sezóně 2021-22 odehrál jen 29 z 82 zápasů základní části Nets poté, co se odmítl podrobit vakcíně COVID-19 navzdory nařízení města New York.