Vítězné akcie z roku 2022, které mohou růst i v roce 2023 – část I.

Obchodování jako na houpačce a smíšené zprávy – takový byl vývoj trhu v posledních několika týdnech a minulý týden nebyl výjimkou. Týden začal čtyřmi dny ztrát v řadě, ale skončil vítěznou páteční seancí po nečekaně silné zprávě o zaměstnanosti. I přesto však index S&P 500 za celý týden klesl o 3,35 %, čímž přerušil čtyřtýdenní rally. Celkově se index za celý rok propadl o 21 %, tedy do medvědího teritoria, a ztráty na technologicky silném NASDAQu jsou ještě výraznější, a to 33 %.

Protichůdné proudy ztěžují sestavení vítězného portfolia, ale investor s tvrdou myslí a ochotou riskovat může vytyčit směr s využitím osvědčených tržních ziskových titulů. Mluvíme o akciích, které vycházejí z roku 2022 s náskokem, s vítěznými rekordy ve zhodnocení akcií – řádově 80 % až 180 % od začátku roku – a s pozitivními ohlasy analytiků na další zisky v roce 2023.

S využitím databáze TipRanks jsme se podívali na podrobnosti o třech z těchto akcií a zjistili jsme, že profesionálové ze Street’s vidí značný růst, který začíná na 70 % a dále roste. V této části představujeme první z nich….

Zdroj: Getty Images

NexTier Oilfield Solutions (NEX)

Začneme na ropném poli a podíváme se na NexTier Oilfield Solutions, společnost poskytující služby v oblasti ropných polí, jejíž akcie letos posílily o 188 %. Společnosti poskytující služby v oblasti ropných polí umožňují obřím firmám zabývajícím se těžbou uhlovodíků vytěžit ropu ze země. Těžební společnosti se obvykle zaměřují na průzkum energetických zásob, vyhledávání pravděpodobných míst pro vrty a nákup pozemků a práv na vrty; servisní firmy se specializují na inženýrské a technické dovednosti v oblasti geologie, vrtání, technologií kapalin a čerpání, které ropu a plyn ze země skutečně dostanou. NexTier působí v této oblasti.

Kromě těchto provozních činností u hlav vrtů nabízí společnost NexTier producentům ropy také řadu dalších služeb, včetně digitálního řízení zařízení, logistiky a monitorování systémů.

Jedná se o velký byznys a na konci roku 2021 kombinace rostoucích cen ropy a návratu normálnějšího ekonomického prostředí po COVID posunula společnost NexTier do černých čísel. Od 4. čtvrtletí roku 21 společnost zaznamenává čtvrtletní čistý zisk; v posledním vykázaném čtvrtletí, 3. čtvrtletí roku 22, vykázala společnost hospodářský výsledek ve výši 129,5 milionu USD upraveného čistého zisku, tj. 52 centů na zředěnou akcii. Ve srovnání s 98,5 milionu dolarů a 39 centy na akcii na zředěný zisk ve 2. čtvrtletí roku 22 se jedná o výrazný obrat oproti čisté ztrátě 24,3 milionu dolarů zaznamenané ve 3. čtvrtletí roku 21. V horní linii vykázala společnost NexTier tržby ve výši 896 milionů dolarů, což představuje meziroční nárůst o působivých 128 %.

Zdroj: Bloomberg

Rozvaha společnosti NexTier je v dobré pozici, celková likvidní aktiva činí 621,7 milionu USD, z toho 250,2 milionu USD v hotovosti. Ve třetím čtvrtletí letošního roku společnost vykázala 163,8 milionu dolarů čistých peněžních prostředků z provozní činnosti, z čehož 132,6 milionu dolarů tvořil volný peněžní tok. NexTier nemá žádné termínované úvěry se splatností do roku 2025.

Vedení společnosti NexTier si bylo těmito výsledky natolik jisté, že ve čtvrtletní zprávě oznámilo zahájení programu zpětného odkupu akcií v hodnotě 250 milionů dolarů s cílem vrátit kapitál investorům.

Analytik James West, který pro společnost Evercore ISI akcie pokrývá, vidí NexTier v pozici, kdy bude nadále vykazovat zisky – a tyto zisky bude nadále přinášet akcionářům.

„Kombinace rostoucí poptávky po frakování, strategické změny pozice společnosti NEX a proticyklických investic zvýšila její ziskovou sílu a tvorbu peněžních toků. Společnost pokračuje ve vytváření nových čtvrtletních rekordů v oblasti tržeb a zisku EBITDA. Společnost NEX se i nadále zaměřuje na znovuzískání všech cenových ústupků souvisejících se společností Covid a na další prosazování svých řešení vertikální integrace. Trh s frakovacími technologiemi by měl zůstat příznivý vzhledem k téměř vyprodanému trhu, který funguje s vysokou úrovní intenzity služeb a napjatým prostředím dodavatelského řetězce,“ vyjádřil se West.

„Společnost NEX je i nadále odhodlána dodržovat kapitálovou disciplínu, maximalizovat výnosy pro akcionáře a vracet akcionářům značnou část volného peněžního toku,“ dodal analytik.

Na základě výše uvedeného se West domnívá, že se jedná o akcii, kterou se vyplatí držet. Analytik hodnotí akcie NEX stupněm Outperform (tj. koupit) a jeho cílová cena 18 USD naznačuje solidní potenciál růstu o ~76 %.

Celkově tato ropná společnost nasbírala 6 nedávných hodnocení od analytiků z Wall Street, a to včetně 5 na Buy oproti 1 na Hold, což znamená konsenzuální hodnocení Strong Buy. Akcie se prodávají za 10,21 USD a jejich průměrná cílová cena je 15,83 USD, což naznačuje potenciál 55% růstu akcií v příštím roce.