Americký dolar se v den voleb v USA stabilizuje – Euro se pohybuje kolem 1,0000

V pondělí se americký dolar snažil najít poptávku, protože na finančních trzích převládaly rizikové toky. Hlavní indexy na Wall Street zaznamenaly výrazné denní zisky a dolarový index zaznamenal nejnižší denní závěr od 27. října, než se na začátku úterý dostal do konsolidační fáze na úrovni kolem 110,50 bodu. Později během seance Eurostat zveřejní údaje o zářijových maloobchodních tržbách. V rámci amerického ekonomického programu bude zveřejněn index podnikatelského optimismu NFIB za říjen a index ekonomického optimismu IBD/TIPP za listopad. Mezitím budou investoři bedlivě sledovat průběh voleb v polovině volebního období v USA.

Republikáni potřebují pět křesel, aby získali většinu ve Sněmovně reprezentantů, a jedno křeslo, aby ovládli Senát. Je nepravděpodobné, že by výsledek byl definitivní do konce dne, a někteří odborníci se domnívají, že by mohlo trvat několik dní, než se dozvíme konečný výsledek. Mezitím se futures na americké akciové indexy dnes obchodují beze změny, což odráží opatrnou náladu na trhu. Výnosy referenčních desetiletých amerických státních dluhopisů se drží stabilně mírně nad 4 %.

Zdroj: Unsplash

EUR/USD se v pondělí vyšplhal na desetidenní maximum 1,0035, ale na začátku úterý ustoupil pod 1,0000. V pondělí představitel Evropské centrální banky Martins Kazaks poznamenal, že inflace v eurozóně je stále problémem, a zopakoval, že bude pokračovat ve zvyšování sazeb. „Nikdo v tuto chvíli nemůže s přesností vědět, kde přesně bude konečná sazba,“ dodal Kazaks.

GBP/USD využil širokého prodejního tlaku kolem amerického dolaru a v pondělí pozdě večer se posunul k úrovni 1,1550. V úterý v prvních hodinách evropské seance pár obrátil směr a klesl pod 1,1470.

Během asijské seance novozélandská centrální banka (Reserve Bank of New Zealand) oznámila, že očekávaná inflace za čtvrté čtvrtletí vzrostla na 3,62 % z 3,07 % v předchozím čtvrtletí. Tento údaj nepomohl novozélandskému dolaru zachovat si svou sílu a NZD/USD naposledy během dne ztrácel 0,5 % na úrovni kolem 0,5900.

NZD/USD (long) – Zdroj: Autochartist

AUD/USD se obrátil k poklesu poté, co se mu nepodařilo překonat překážku 0,6500. Indexy podnikatelské důvěry a podnikatelských podmínek Národní australské banky za říjen klesly na 0 ze 4, resp. 22 z 25, což australskému dolaru ztížilo hledání poptávky.

Po pátečním prudkém poklesu, který byl vyvolán optimistickou zprávou o zaměstnanosti v Kanadě, zaznamenal USD/CAD v pondělí malé ztráty. Na začátku úterý zůstává pár relativně klidný v blízkosti 1,3500. Barel West Texas Intermediate se mezitím obchoduje v záporném teritoriu poblíž 91,50 USD, což USD/CAD nedovoluje nabrat medvědí momentum.