Americký dolar před údaji o inflaci kolísá, kryptoměny klesají

Americký dolar ztratil část svých nočních zisků před údaji o inflaci v USA, které mají být zveřejněny ve čtvrtek (14:30), zatímco kryptoměny zůstaly pod tlakem, protože kryptoburza Binance upustila od nabídky na záchranu svého menšího konkurenta FTX, který se ocitl v potížích.

Zelená bankovka přes noc vůči svým protějškům prudce vzrostla, ale během asijského obchodování část těchto zisků snížila, přičemž japonský jen se přiblížil ke svému zhruba dvoutýdennímu maximu dosaženému v předchozí seanci. Naposledy se jen koupil za 146,11 za dolar.

Euro odvrátilo prolomení pod paritu a naposledy stálo o 0,25 % výše na 1,00375 USD. Sterling si připsal 0,46 % na 1,1412 USD a částečně se tak zotavil z 1,6% propadu, ke kterému došlo během noci.

Veškerá pozornost se nyní upírá na údaje o inflaci v USA, které budou zveřejněny později ve čtvrtek, přičemž ekonomové oslovení agenturou Reuters očekávají, že hlavní index spotřebitelských cen vykáže v říjnu meziroční nárůst o 8 %.

„Myslím, že největším rizikem, které se týká dnešního zveřejnění amerického indexu spotřebitelských cen, je to, že jej trhy přečtou. Bezpochyby existuje potenciál pro mírnější údaje, ale Fed již oznámil snížení trajektorie zvyšování sazeb, aniž by opustil svůj jestřábí sklon,“ uvedl Charu Chanana, tržní stratég společnosti Saxo Markets.

EUR/USD (short) – Zdroj: Autochartist

„Pochybuji, že by měli prostor být více holubičí, i kdyby inflace zpomalila, vzhledem k tomu, že jsme stále velmi daleko od tohoto 2% cíle.“

Americký dolar v posledních několika týdnech ztratil na síle kvůli nadějím, že by Fed mohl začít s menším zvyšováním úrokových sazeb již od prosince.

Vůči koši měn byl dolarový index nižší o 0,14 % na úrovni 110,19 poté, co přes noc vzrostl o téměř 0,8 %.

Poslední výsledky z amerických průběžných voleb ukázaly, že republikáni se přiblížili k zajištění většiny ve Sněmovně reprezentantů USA, zatímco kontrola nad Senátem visela na vlásku poté, co demokraté podali dostatečně dobrý výkon, aby zastavili republikánskou „červenou vlnu“.

Jinde se australská měna snížila o 0,2 % na 0,6418 USD, zatímco kiwi kleslo o 0,11 % na 0,5877 USD. Obě tyto měny se přes noc propadly o více než 1 %.

AUD/USD (short) – Zdroj: Autochartist

Vařící se potíže ve světě kryptoměn také poškodily rizikový sentiment poté, co krypto burzovní gigant Binance ve středu upustil od ohromující dohody o záchraně svého konkurenta FTX, což zanechalo výkonného ředitele FTX Sama Bankmana-Frieda, který se snaží prozkoumat všechny možnosti pro svou firmu.

Jen o den dříve Binance podepsala nezávaznou dohodu o koupi neamerické jednotky FTX, aby pomohla pokrýt „likviditní krizi“.

„Myslím si, že došlo k určitému rozšíření toho, co se děje na kryptoměnách, na širší trhy… Zdá se, že to má poněkud znepokojivý účinek,“ řekl Ray Attrill, vedoucí oddělení FX strategie v National Australia Bank (OTC:NABZY).

Nativní token FTX, FTT, byl naposledy o 50 % výše na 2,287 USD, ačkoli jeho měsíční ztráta zůstává více než 90 %.

Bitcoin vzrostl o 5 % na 16 704 USD poté, co se v předchozí seanci poprvé od konce roku 2020 propadl pod 16 000 USD.