Akcie technologických firem se minulý týden odrazily ode dna – a některé mohou vylétnout ještě výše

Akcie technologických společností zaznamenaly v minulém týdnu oživení, protože mírnější než očekávaný údaj o inflaci podpořil naděje, že americký Federální rezervní systém brzy zmírní své agresivní tempo zpřísňování měnové politiky.

Zpomalení růstu spotřebitelských cen bylo přínosem pro bojující sektor, který se potýkal se zklamáním ze zisků a propouštěním v takových společnostech, jako jsou Twitter, Meta Platforms, společnost Lyft, která se zabývá sdílením jízd, a soukromá fintechová firma Stripe.

Technologický Nasdaq Composite vedl minulý týden k oživení akcií, když vzrostl o 8,1 % a zaznamenal největší týdenní zisk od března, čímž překonal další hlavní indexy, jako je Dow Jones Industrial Average a S&P 500.

Zdroj: Getty Images

Není překvapením, že akcie technologických společností patřily minulý týden k nejúspěšnějším individuálním akciím na světě. Z 25 akcií světového indexu MSCI, které zaznamenaly více než 20% růst, jich sedm pocházelo z technologického sektoru.

V čele se umístila kalifornská cloudová komunikační společnost RingCentral, jejíž cena akcií minulý týden vzrostla o 34,9 %.

Přestože společnost dosáhla ve třetím čtvrtletí zisku, který „překonal očekávání ve všech klíčových ukazatelích“, ve čtvrtek oznámila, že snížila počet svých zaměstnanců o 10 %, a připojila se tak k řadě technologických firem, které v posledních týdnech zavedly podobná opatření.

Podle údajů společnosti FactSet má 70 % analytiků, kteří akcie společnosti pokrývají, hodnocení „koupit“, což dává akciím průměrný potenciální růst o 33 %.

Další nejvýkonnější společností minulého týdne byla izraelská firma SolarEdge Technologies zabývající se solárními technologiemi. Společnost kótovaná na burze Nasdaq si minulý týden připsala 31,9 % poté, co firma vykázala rekordní tržby, které překonaly očekávání trhu, a její vedení zároveň avizovalo další růst ve čtvrtém čtvrtletí.

Akcie společnosti hodnotí 64 % analytiků, kteří se jí věnují, jako „kupovat“ a dohromady jí dávají potenciál růstu ve výši 16,6 %.

Akcie výrobce cloudového komunikačního softwaru Twilio minulý týden vyskočily o 29,3 % a zastavily tak více než 30% propad ceny akcií, který začal poté, co společnost oznámila výsledky za třetí čtvrtletí, které přinesly slabý výhled tržeb.

Díky tomuto oživení mají akcie nyní průměrný potenciál růstu 46,7 %, přičemž téměř 60 % analytiků jim dává nákupní hodnocení.

Mezi další technologické akcie, které minulý týden zaznamenaly velký skok, patří poskytovatel cloudové datové platformy Snowflake, polovodičová společnost Applied Materials a poskytovatel databázové platformy MongoDB.