Americký dolar se v pondělí na začátku evropského obchodování odrazil ode dna

Americký dolar se v pondělí na začátku evropského obchodování odrazil ode dna a po prudkém výprodeji z minulého týdne se do jisté míry zotavil, protože komentáře guvernéra Federálního rezervního systému Christophera Wallera vyvolaly přehodnocení budoucí měnové politiky centrální banky.

Dolarový index, který sleduje zelenou bankovku vůči koši šesti dalších měn, se obchodoval o 0,4 % výše na úrovni 106,550, čímž se vyšplhal z pátečního téměř tříměsíčního minima 106,28 bodu.

Minulý týden index klesl o 4 %, což byl jeho nejhorší týden za více než dva a půl roku.

Čtvrteční zveřejnění nižší než očekávané inflace spotřebitelských cen v USA za říjen vyvolalo prudký ústup dolaru v důsledku zvýšených očekávání, že se Fed rozhodne zmírnit svou agresivní kampaň zpřísňování měnové politiky dříve, než se původně předpokládalo, a v prosinci možná zvýší sazby pouze o 50 bazických bodů.

Waller se však pokusil tento optimismus prolomit, když v rozhovoru o víkendu uvedl, že trhy by se neměly nechat unést pouze jedním „datovým bodem“.

Zdroj: Unsplash

Dodal, že Fed může na svém příštím zasedání zvážit zpomalení tempa zvyšování sazeb, ale nemělo by to být vnímáno jako „zmírnění“ jeho boje proti inflaci.

„Nyní můžeme očekávat období zvýšené citlivosti trhu na výroky Fedu, protože investoři se budou snažit odhadnout, které členy přesvědčily poslední údaje o inflaci, aby stiskli brzdu zpřísňování,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

„Myslíme si, že je předčasné na trvalý pokles dolaru, protože otočení Fedu ještě není jisté a riziková aktiva nadále čelí různým protivětrům.“

EUR/USD klesl o 0,2 % na 1,0332, rizikový AUD/USD se obchodoval beze změny na úrovni 0,6702 a GBP/USD klesl o 0,4 % na 1,1787, čímž odevzdal část silných zisků z minulého týdne.

Obchodníci se šterlinkem budou ve čtvrtek věnovat zvláštní pozornost podzimnímu prohlášení, v němž britský ministr financí Jeremy Hunt podle očekávání představí výrazné zvýšení daní a výdajové škrty, které mají pomoci vyřešit značnou díru ve veřejných financích.

Zdroj: Unsplash

USD/JPY vzrostl o 0,5 % na 139,44, přičemž pár zůstává pod klíčovou psychologickou úrovní 140, když se předtím poprvé za dva měsíce pod tuto úroveň propadl v důsledku ústupu výnosů amerických státních dluhopisů v návaznosti na nejnovější údaje o inflaci v USA.

USD/CNY klesl o 0,9 % na 7,0428, přičemž jüan se vyšplhal na nejsilnější úroveň za téměř dva měsíce v souvislosti s rostoucím optimismem ohledně omezení některých přísných Covid opatření.