Americký dolar znovu získává půdu pod nohama, investoři přehodnocují sázky na Fed

Americký dolar v pondělí vzrostl vůči euru a jenu, protože investoři se nadále soustředili na cestu zvyšování úrokových sazeb Federálního rezervního systému poté, co jeden z tvůrců politiky prohlásil, že se z chladnějších údajů o inflaci v USA z minulého týdne dělá příliš mnoho.

Dolarový index se minulý týden propadl o 4 %, což znamenalo jeho největší týdenní pokles od března 2020, poté co údaje, které ukázaly, že spotřebitelské ceny v USA v říjnu vzrostly méně, než se očekávalo, vyvolaly sázky, že Fed omezí své razantní zvyšování úrokových sazeb.

Guvernér Christopher Waller však v neděli upozornil, že inflační tisk je „pouze jedním datovým bodem“ a že budou zapotřebí další podobné údaje, aby se přesvědčivě ukázalo, že inflace zpomaluje. Waller nicméně uvedl, že Fed by nyní mohl začít uvažovat o pomalejším tempu zvyšování úrokových sazeb.

Tyto komentáře však ztlumili naděje investorů na „rychlou rekalibraci Fedu“, uvedl Adam Button, hlavní měnový analytik společnosti ForexLive v Torontu.

„Trh trochu přehodnocuje cenovou akci z minulého týdne,“ řekl Button a dodal, že „potřebuje nějaký čas, aby to obrovské strávil“.

Zdroj: Unsplash

„Dokud se neobjeví nějaké nové informace, očekával bych, že trh bude konsolidovat a stráví některé z těchto pohybů,“ řekl.

Euro vůči dolaru kleslo o 0,24 % na 1,0322 USD poté, co během asijských obchodních hodin vzrostlo na tříměsíční maximum.

„Myslím, že na trhy konečně dolehla realita. Po agresivním přecenění z minulého týdne, zejména v rámci evropského FX, a nejnovějším nátlaku ze strany vysokých představitelů Fedu obchodníci zřejmě upřednostňují opětovné zapojení do určité délky amerického dolaru,“ uvedl Simon Harvey, vedoucí oddělení FX analýz ve společnosti Monex.

„Myslíme si, že pokles kurzu eura vůči dolaru má ještě pokračovat, přestože se představitelé ECB (Evropské centrální banky) snaží podpořit sazby v eurozóně,“ dodal.

YUAN RALLY

Zdroj: Unsplash

Pokud jde o údaje, pondělní údaje ukázaly, že průmyslová výroba v eurozóně v září vzrostla mnohem více, než se očekávalo, a také produkce za srpen byla revidována směrem nahoru, i když podle ekonomů to může být částečně způsobeno tím, že výrobci předzásobili výrobu před přerušením dodávek energií v zimě.

Sterling klesl před čtvrtečním podzimním prohlášením britského kancléře Jeremyho Gaunta, který by měl představit zvýšení daní a snížení výdajů. Libra klesla o 0,77 % na 1,11738 USD, přičemž v předchozích dvou seancích vzrostla o 4 % a v pátek se dotkla nejvyšší úrovně od konce srpna.

Dolarový index, který poměřuje zelenou bankovku ke koši šesti dalších hlavních měn včetně eura, jenu a libry šterlinků, vzrostl o 0,74 % na 107,072 bodu.

Kryptoměny zůstaly po pádu FTX v chaosu. Token této krypto burzy vzrostl za den o 4,79 % na 1,49 USD, ale od začátku měsíce se propadl o 94 %, zatímco token Cronos společnosti Crypto.com se podle cenového webu CoinGecko za poslední týden propadl o polovinu na 0,07 USD.

Bitcoin se dříve v pondělí propadl až na 15 784 USD, než se poněkud zotavil a obchodoval se o 1,82 % výše na 16 607 USD.

Čínský pevninský jüan vzrostl na téměř dvouměsíční maximum vůči dolaru poté, co centrální banka zvedla oficiální orientační fixaci nejvíce od roku 2005, kdy Peking opustil desetileté vázání měny na zelenou bankovku.

Rally jüanu se shodovala s rozsáhlým zlepšením nálady na čínském trhu v důsledku oficiálních kroků na pomoc bojujícímu sektoru nemovitostí a rozhodnutí vlády zmírnit některá přísná omezení COVID-19 v zemi.

Jinde se dolar vůči jenu zvýšil o 1,25 % na 140,50.

Australský a novozélandský dolar citlivé na riziko se vůči zelené bankovce propadly a vzdaly se části zisků dosažených poté, co Čína zmírnila svou strategii nulového COVID.